Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако имате добро зрение, здрава кожа и болестите не ви ловят лесно, дължите го на витамин А във всичките му форми. Защо “всички форми”? Защото витамин А се съдържа както в растителните храни, така и в животинските В първия случай е под формата на каротин, а във втория – на ретинол. Витаминът е наличен в маслото, млякото, сиренето, черния дроб, рибеното масло и яйчения жълтък. Те обаче доставят само половината от нужното за организма количество. Другата половина се набавя от растения, съдържащи пигмента каротин. В тялото той се превръща във витамин А под въздействие на фермента каротиназа. Но каротинът (провитамин А) е три пъти по-слаб от самия витамин, така че дневните нужди от него са тройно по-големи. Това ще рече, че за дневната доза от 1,4 мг витамин А са нужни 4,5 мг каротин. Най-богати на каротин са плодове и зеленчуци в оранжев, червен и зелен цвят. В морковите той е 8-12 мг %, в доматите - 8 мг %, в кайсиите – 5-10 мг %. Богати на каротин са и салатите, спанакът, копривата, чушките и боровинките.

При варене и консервиране витамин А се запазва. При сушене и пържене обаче молекулата му се разпада. Предозирането с витамин А води до олющване на кожата, набъбване на черния дроб и промени в кръвната картина. В тежките случаи се стига до отравяне със смъртен изход или помятане. Ето защо не бива да се яде черен дроб от акула, треска или бяла мечка. В тях има изключително голямо количество витамин А. Витамин А е необходим за зрението, защото влиза в състава на светлочувствителните клетки в окото. Той поддържа в нормално състояние слизестите обвивки в тялото (на белите дробове, на стомашно-чревния тракт и др.). Недостигът на витамин А води до болестта кокоша слепота - влошено зрение през деня, особено при смрачаване, сухота на очната ябълка и ослепяване. Освен това се увреждат жлезите, при децата има нарушения на растежа и намалява устойчивостта им към инфекции. Особено опасен е недостигът на този витамин за шофьорите и машинистите нощем. Онколозите много ценят каротина като средство за профилактика на рака. На него те се надяват повече, отколкото на ретинола заради способността на каротина да потиска възпаленията.

Дневни порции

В Справочника за лечебни продукти в САЩ има таблица на продуктите с най-голямо съдържание на витамин А в низходящ ред. За всеки е посочена и дневната дажба на бройки или като обем, не като грамаж. Мярката е 1 чаша от 250 мл.
Продуктите могат да се консумират сурови, варени или печени, но не пържени. Семковите и костилковите плодове да не се белят, а да се ядат с корите - в тях е ценният витамин.

1 чаша кайсии от компот1 чаша броколи1 голям морков1/4 пъпеш1 чаша праскови1 чаша листа от цвекло1 чаша спанак1 голям сладък картоф1 чаша тиквички1 чаша нектар от кайсии3 зрели кайсии1 чаша папая2/3 чаша сладка царевица1/6 диня2/3 чаша овесени ядки1 голям домат1 чаша салата (маруля)1 чаша зеленчукова супа1 чаша брюкселско зеле1 чаша зелен лук (перата)