Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиняват го в създаване на организирана престъпна група, ощетила Украйна със 17 млн. долара

Партията му “Народен фронт” е партньор в коалицията на държавния глава Порошенко

дин от най-влиятелните политици и дългогодишен бивш депутат в Украйна - Николай Мартиненко, дълго време смятан за недосегаем, бе задържан и пуснат под гаранция в Киев при разследване за корупция. Неговите връзки с политическия елит, президента и премиера на страната дълго време са му гарантирали защита от правосъдието. Тези времена, изглежда, са отминали, пише “Нойес Цюрхер цайтунг”.

Националното бюро за борба с корупцията на Украйна (НАБУ) го обвинява в създаване на

организирана

престъпна група,

която от 2013 до 2016 г. е ощетила държавата с над 17 млн. долара. Според официалното съобщение на агенцията Мартиненко чрез подставени длъжностни лица в Източния миннообогатителен комбинат в Украйна (ГП "ВостГОК") и австрийска компания посредник е купувал евтино уранов концентрат от Казахстан и го е продавал по-скъпо на ГП "ВостГОК".

Досъдебното разследване смята, че с украинското предприятие са били сключвани неправомерни договори, а въпросните над 17 млн. долара от разликата в цените са били прехвърлени по сметки на две офшорни компании на австрийския посредник.

Според пресслужбата на НАБУ Мартиненко е заподозрян в създаване на престъпна организация и присвояване на имущество чрез злоупотреба със служебно положение. Агенцията твърди, че в хода на разследването срещу Мартиненко от декември 2015 г. са изпратени 16 запитвания в осем страни, за да се установят всички детайли “по корупционната схема” за ощетяване на държавата.

Шефът на Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна Назар Холодницки заяви, че Мартиненко е обвиняем за "особено тежко престъпление", за което

може да получи 12 г. затвор Адвокатът на обвиняемия нарече обвиненията “абсурдни”. Заподозреният твърди, че е осигурявал уран за украинските ядрени централи.

Следователите тръгват по следите на Мартиненко и в Швейцария, където е приключило разследване срещу него за вземане на подкупи и пране на пари. Според прессекретаря на агенцията за борба с корупцията на Украйна Даря Манжур Мартиненко платил 250 000 евро за хонорари на адвокати по швейцарското дело. Политикът

наел и частен детектив

от Германия

По информация на журналисти с помощта на Кристина Вилкенинг Мартиненко е искал да получи данни за хода на разследването на швейцарската прокуратура, започнало през 2013 г. Според показанията й в Германия по друго дело украинският политик й предлагал от 2 до 4 млн. евро за услугата, но до сделка не се стигнало.

Кристина Вилкенинг

успяла да подкупи швейцарски полицай,

който дал на Мартиненко информация за хода на следствието. Той е бил арестуван на 11 април според “Нойе Цюрхер цайтунг”.

Швейцарски и германски издания допълват, че делото в Украйна може да даде тласък и за възобновяване на това в Швейцария срещу Мартиненко, стигнало до задънена улица, защото от Украйна дълго време не изпращали исканите документи. Мартиненко имал депутатски имунитет и бил в приятелски отношения с президента Петро Порошенко. Но през 2015 г. всесилният украинец изгубва мястото си в парламента, а през януари т.г. шефът на агенцията за борба с корупцията Артьом Ситник съобщава, че имат напредък в разследването срещу влиятелния политик.

Кой е Николай Мартиненко

Той е бил избиран шест пъти за народен представител във Върховната рада и два пъти е бил председател на парламентарни групи. Известен е като много близък съратник на Виктор Юшченко, Юлия Тимошенко, а след това и на Арсений Яценюк, бивш министър-председател.

"Задържането от НАБУ (ако делото завърши успешно) на Николай Мартиненко може да постави пред изпитание съществуването на парламентарната коалиция", коментира във фейсбук политологът Виталий Клик. "Това не е просто удар срещу редови депутат, а по коалицията Яценюк - Аваков – Турчино”, коментира мениджърът на обществената организация "Реанимационен пакет за реформи" Александър Леменов. Той нарича Мартиненко "главен финансист" на партията на Яценюк и отбелязва пред “Дойче веле”, че това е трето задържане на влиятелен украински политик от НАБУ - след това на депутата и бизнесмен Александър Онишченко и арестуването на шефа на Държавната данъчна служба Роман Насиров.

Политическа поръчка?

Николай Мартиненко напълно отрича обвиненията и обвинява агенцията за борба с корупцията и шефа й Артьом Ситник "във фалшифициране" на факти. Пресслужбата на партия "Народен фронт", в която той е заместник-председател и от която е бил депутат, нарече задържането на политика “признак на избирателно правосъдие и политически мотивирани действия на органите за борба с корупцията”.

Редица политици и партии обвиняват НАБУ в изпълнение на политическа поръчка. В медиите бе коментиран и фактът, че по делото в районния съд в Киев е определен съдията с нееднозначен имидж Александър Бобровник, когото във фейсбук журналистът Владимир Бойко определи като "джоб" на директора на НАБУ Ситник.

В някои от изказванията в Украйна по случая “Мартиненко” се съдържат обвинения, че агенцията за борба с корупцията действа под натиск на САЩ, с чиито пари е създаден този орган.

Политическият експерт на неправителствената организация "Слово и дело" Валентин Гладких твърди, че с ареста на Мартиненко "НАБУ се стреми да повиши обществената си значимост, но е демонстрирала некомпетентност”. Той смята, че детективите на агенцията няма да намерят достатъчно доказателства за вината на Мартиненко пред съда.

Кои са другите, поставени в следствения изолатор и какво казват те, четете в хартиеното издание