Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гадене, повръщане, диария, а понякога и наличие на температура, хрема, раздразнено гърло. С такива симптоми протичат пролетните вируси, които често ни връхлитат бързо, но и бързо отшумяват. Как да се преборим с тях?

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават за 307 случая на гастроентерит и ентероколит и 67 случая на ротавирусен гастроентерит, регистрирани през изминалата седмица в страната. От началото на годината в България са съобщени 4468 случая на гастроентерит и ентероколит, както и на 886 случая на ротавирусен гастроентерит. От НЦЗПБ уточняват, че бройката е съвсем в норма за този период на годината, както и че съществуват над 90 вида ентеровируси, като повечето от тях не крият рискове от усложнения, но някои могат да доведат до менингит, парализи, миоперикардит, енцефалит. Специалисти подчертават, че често ентеровирусите се бъркат с настинка, защото се проявяват с треска, висока температура, болки в гърлото, съчетани с коремни спазми, повръщане, болки в мускулите, силна отпадналост и главоболие. Ако обаче симптомите не отшумят бързо, е добре да се търси лекар, защото може да се стигне до усложнения. Всъщност ако засегнатият е дете, всяко чревно неразположение трябва да се следи внимателно, защото според специалисти 70% от децата до 5-годишна възраст страдат от диарии, като в голяма част от случаите съществува риск от обезводняване, загуба на съзнание, токсикоза, дори смърт.

Известният български лекар, хомеопат и фитотерапевт Атанас Михайлов уточнява: "И при зимни, и при пролетни вируси принципите са едни и същи. Има ли вирус, разгръща се токсоинфекциозен синдром - отпадналост, мускулни болки, температура и т.н., и затова е важен и детоксът. А соковете са и детоксикиращи, и зареждащи с витамини. Не забравяйте и една супена лъжица английска сол - тя помага да се изтеглят токсини от червата, защото магнезиевият сулфат не се резорбира и изтегля течности.

Ентеровирусите причиняват диария с повече или по-малко чревни колики. За по-сериозните диарии препоръчвам 12 часова чаена пауза – прием само на чай от дренки или шипки, а след това прием на супата на Моро - половин килограм моркови се измиват, белят, режат и варят един час в литър вода. Долива се изврялата вода, добавя се 1/2 чаена лъжичка готварска сол и се пасира. Изяжда се на няколко порции. Олизахаридите на моркова се разпадат на по-късоверижни захари и патогенните микроорганизми вместо да се закотвят за чревната лигавица, се захващат за тези олигозахариди, сходни по структура с чревните рецептори, и така се изчистват. Много полезни са и бананите. Може да се приема и отвара от дъбова кора - 3 г дневна доза (равна чаена лъжичка) ситно натрошен корен се поставя в 200 г хладка вода и се оставя да ври 5 минути, след това 5 минути кисне. Пие се преди хранене, разпределено на няколко порции за деня.

За риновирусите, които причиняват възпаление на носната лигавица, помага разтвор на готварска сол или още по-добре - морска. Съотношението е 1 чаена лъжичка на 1 литър вода - може да се смърква от шепа, да се впръсква с шпрей, да се накапва от разтвора. При по-гъсти секрети съотношението е 2,5 чаени лъжички сол в 1 литър вода. Освен това помага и витамин А - по 2 капки във всяка ноздра 3-4 пъти дневно. При какъвто и да е вирус, се препоръчва прием на повече витамин С - по 1-2 г дневно."

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават, че през изминалата седмица са регистрирани също 745 случая на варицела и 64 случая на скарлатина, съответно от началото на годината те са 10 639 случая на варицела и 1401 случая на скарлатина. При съмнения и за варицела, и за скарлатина е нужно да се посети веднага специалист, тъй като е необходимо ограничаване на контактите на болния. А ако той е дете – официално поставяне под карантина на неговата група в детската градина или клас в училище. Инкубационният период на варицелата е от 10 до 21 дни, а на скарлатината – от 1 до 12 дни.

Варицелата започва с висока температура, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който първоначално представлява малки червени петна, които до няколко часа се превръщат в мехурчета. Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни, през които продължават да се появяват нови пъпки. Изкаралите болестта развиват имунитет. Скарлатината пък се причинява от бактерия от рода на бета-хемолитичния стрептокок. От нея боледуват предимно деца на възраст 3-10 години, но понякога и възрастни. Проявява се с високата температура, силно зачервено гърло с гнойни налепи, увеличени сливици, поява на обрив – дребни червени петна от вътрешната страна на ръцете и краката, особено в областта на гънките по тялото.

От НЦЗПБ уточняват, че е възможно в близките месеци да се очаква и увеличаване на заболяванията от марсилска треска и лаймска болест, защото когато топлите дни се редуват с дъждове, популацията на кърлежи и комари нараства. Обикновено годишно в България има между 200-300 случая на марсилска треска и 300-400 на лаймска болест. От началото на годината са регистрирани 29 случая на лаймска болест и 13 на марсилска треска.