Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов


Като млад Бойко Борисов имаше много сериозни проблеми.

Бяха започнали да му завиждат и се готвеха да го атакуват заради миналото на дядо му” - разказва за пръв път пред “168 часа” откривателят на сегашния премиер, бившият полковник от Държавна сигурност Генчо Зарев.

“По това време всички известни спортисти се водеха към Държавна сигурност”, обяснява полковникът, който по това време работи в Управление “Кадри” към Министерството на вътрешните работи.

След като Борисов започва да се изявява като

треньор на полицията

по карате, неуспели да се докопат до длъжността решават да провалят кариерата му с доноси. Верни партийни функционери изравят “стряскащи” подробности от миналото на Борисов. Дядото на Бойко - Асен, е известен земевладелец и дългогодишен кмет на село Хераково преди 9 септември.

Няколко дни след 9 септември 1944 г. той е арестуван и пребит до смърт в Софийския затвор. Прегрешенията на дядото няма как да не се отразят и върху името на неговия внук. Бойко иска да върви нагоре, но някои от началниците над него са категорични, че човек с подобна “срамна” биография трябва да бъде спрян.

В този момент на сцената излиза офицерът Генчо Зарев.

“Бойко имаше големи проблеми. Бяха почнали да му завиждат. Постоянно го нападаха, използвайки миналото на дядо му. Имаше огромен шанс да

съсипят кариерата му

- връща се в спомените си Зарев, който е един от легендарните ни съдии по борба.

След като разбира за доносите срещу възпитаника си, Зарев се застъпва за него. Той се среща със заместник-министъра на вътрешните работи Ангел Карлов.
“Гарантирам за Бойко Борисов! Той е добро момче, няма да създава проблеми!” - категорично заявява Генчо Зарев.

След разговора зам.-министърът обещава да изчисти биографията на Борисов и да не обръща внимание на доносите срещу него. Бойко може да започне изкачването си в кариерата. Години по-късно не забравя кой му е помогнал да се качи там.

“Никой не знае къде щях да съм сега, ако не ми беше помогнал Генчо Зарев. Цял живот ще съм му благодарен за помощта, която ми оказа на младини” - ясно

признава

българският министър-председател. Покровителят на сегашния премиер дълго време запазва мълчание и отказва да говори с медиите. За пръв път пред “168 часа” той се решава да наруши своя обет за мълчание и да разкаже историята на живота си. Бойко не случайно идва точно при офицера Зарев да търси помощ за развитие в каратето и кариерата си. По това време офицерът от ДС

вече е легенда

15 години е съдия по борба номер едно в света и е първият носител на престижното отличие - “Златна свирка” в историята на олимпийските игри.

“Имам един златен, един сребърен и бронзов орден на ФИЛА за приноса си към спорта. Два пъти съм получавал златна значка. Няма отличие в борбата, което да не съм

спечелил

изрежда успехите си бившият висш офицерски началник. Един от изтъкнатите ни посланици във Франция Иван Будинов възкликва след поредния успех на железния съдия по борба: “Каквото вие, Зарев, направихте за България, няма да постигна, ако ще още 100 години да съм посланик.” Успоредно със своите успехи в спорта Зарев не забравя да помага и на Бойко Борисов.

“Аз направих Бойко Борисов старши треньор на националния отбор по карате. Наистина имаше теоретично по-подготвени хора от него. Но по-работлив и обаятелен от Бойко нямаше”, спомня си Зарев. Борисов знае, че трябва добре да слуша своя учител, ако иска да успее. Зарев

съвсем сам

успява да се издигне в съдийството в световната борба. Във Франция от най-ниската трета степен той се изкачва до най-високата, което е немислимо постижение за друг българин.

“Много хора ми завиждаха. По едно време пак ме пратиха да карам изпити за съдии във Франция с надеждата, че ще се проваля. Вместо това изкарах екстрена категория, която е най-високата възможна. С нея светът ми

беше в краката

- разяснява откривателят на Бойко Борисов. На 35 той е уважаван съдия, имащ запазено място на всички европейски и световни първенства и олимпиади. Докато сънародниците му нямат право да посещават дори съседни държави, Зарев обикаля земното кълбо надлъж и нашир. Старши-треньорът пише Учебно помагало по бойно-приложните техники за отдел “Кадри” на МВР, което до днес има славата на ненадминато помагало по карате. Не случайно тъкмо по програма на Генчо Зарев се подготвят първите червени барети в България.

“Най-доброто, което бях наблюдавал на Запад, го внедрих в обучението на

червените барети

Като започнеш от залата, която беше ненадмината за времето си, до екипировката - всичко беше изпипано до последния детайл”, спомня си Генчо Зарев.

ЛЕГЕНДА: Няма награда в борбата, която Генчо Зарев да не е спечелил.
ЛЕГЕНДА: Няма награда в борбата, която Генчо Зарев да не е спечелил.