Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да, той носи еврейска звезда и агитира срещу нацизма. Внукът на Рудолф Хьос, наричан Палача от "Аушвиц", се противопостави на крайната десница преди 3 години. Той участва в предизборен клип на шведските социалдемократи преди вота за Европарламент и заклейми неонацистите.

Неговият дядо Рудолф Хьос е измислил надписа на входа на лагера на смъртта - “Трудът те прави свободен”. Впоследствие този циничен девиз е монтиран на входовете на всички концлагери.

“Казвам се Райнер Хьос. Дядо ми е Рудолф Хьос, нацисткият комендант на лагера на смъртта “Аушвиц”, казва той във видеото, начало, което определено шокира. И продължава с думите, че е заклет противник на нацизма.

“Колкото по-малко граждани упражнят правото си на глас, толкова по-мощни ще станат тези сили. Не забравяйте да гласувате”, призовава Райнер Хьос.

Самият той не е виждал дядо си, роден е през 1966 г. Решава се да посети “Аушвиц” едва през 2009 г. Съгласява се и да участва в документалния филм на Зееви “Децата на Хитлер” редом с племенници на Хайнрих Химлер и Херман Гьоринг, както и с децата на губернатора на окупирана Полша Ханс Франк.

Райнер Хьос публикува и автобиографичната си книга “Наследството на коменданта” (на "Аушвиц" – бел. ред.)

Внукът на изверга днес говори срещу нацизма в училища и университети. На врата му грее еврейската звезда, закачена на верижка. Той обяснява причината:

“Поколението по време на нацизма извърши чудовищни престъпления. Следващото ги премълча, сега иде ред на третото. Аз не искам да оставя този боклук на децата си.”