Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пхенян плаши с балистично оръжие, способно да удари континенталната част на САЩ

Северна Корея иска да внуши на целия свят, че нищо не може да я спре да води война. От началото на годината провокациите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун непрестанно растат.

Последната подигравка със САЩ бе музикално представление по случай годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир Сен, което завърши с пародиен видеоклип. В него беше показано как група ракети се издигат в небето, прелитат над Тихия океан и избухват в огромни огнени кълба в САЩ. Клипът завършва със снимка на американското знаме, обхванато от пламъци, а зад него се виждаха редици от кръстове на гробище.

Същевременно Съединените щати дислоцират солидна морска флотилия до бреговете на Корейския полуостров, което още повече нажежава реториката на Пхенян.

Севернокорейските държавни медии още миналата седмица предупредиха за ядрено нападение срещу САЩ при всеки признак за американска агресия. От Пхенян заявиха, че са разработили балистично оръжие, способно да удари континенталната част на САЩ. От Белия дом обаче смятат, че няма реални доказателства, че Пхенян притежава подобна мощ. От своя страна Вашингтон от десетилетия следи внимателно случващото се на Корейския полуостров.

Напрежението в региона започна да се повишава с предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп срещу ядрените опити на Северна Корея. Пхенян извърши неуспешен тест на ракета миналия уикенд, а наблюдатели съобщават, че нови опити се готвят за 25 април.

Напрежението между двете страни ескалира с всеки изминал ден. Според редица експерти обаче случващото се между Северна Корея и САЩ в момента много напомня за един тежък конфликт. Те определят ситуацията като идентична с кубинската ракетна криза и предвиждат тя да се повтори в Северна Корея. Засега неспирният стремеж на Ким Чен Ун да покаже арсенала си само потвърждава заплахата от ядрено унищожение.

Макар всички исторически аналогии да са неточни, защото Джон Кенеди се споразумява със Съветите и Фидел Кастро за 13 напрегнати дни през 1962 г., докато корените на корейската криза датират от 25 години, има нещо, което свързва двете ядрени кризи. Намесени са национални амбиции, лично его и смъртоносни оръжия. Необходима е една малка грешка до избухването на пагубна война.

Кубинската ракетна криза е най-острият конфликт по време на студената война, който възниква в отношенията между СССР и САЩ във връзка с разполагането на съветски установки за балистични ракети в Куба.

Кризата започва на 16 октомври 1962 г., когато американското разузнаване изнася данни пред американския президент Джон Кенеди, разкриващи стартови площадки на съветски ядрени ракети на острова, и завършва тринадесет дни по-късно, когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани. Смята се, че кубинската криза е моментът, в който студената война е най-близо до прерастване в ядрена.

Според съветниците на Белия дом кризата би могла да бъде преодоляна по-бързо или дори избегната, ако съществува по-бърза комуникация между двете правителства. Комуникация между Вашингтон и Пхенян може да помогне да се предотврати бъдеща ядрена криза и в Северна Корея, но изгледи за преговори между двете държави няма.

През периода, водещ до кубинската криза, Америка има решително превъзходство над Съветския съюз по отношение на въоръжаването. През 1961 г. САЩ започват разполагането на ракети “Юпитер” край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Съветският премиер Никита Хрушчов публично изразява своя гняв и приема този акт като персонална обида. Разполагането на ракети в Куба се смята за директен отговор на Хрушчов на американските ракети в Турция, тъй като те могат да достигнат Вашингтон, както и половината от американските военни бази.

През есента на 1962 г. съветският лидер Никита Хрушчов наредил в Куба да бъдат разположени тайно ядрени ракети, които скоро били засечени от американски разузнавателни самолети. Екипът на Кенеди обсъждал как да отговори, но се съгласил, че не може да се примири с ракетите. Последвалата задънена улица в преговорите с Хрушчов, продължила 13 дни, се превърнала в "най-опасните мигове, които светът някога е преживявал както преди, така и след това, най-сериозното ни доближаване до ядрено унищожение".

Днес Северна Корея е на път да повтори тази ракетна криза, като създава усещането, че е твърде късно за обуздаване и че е достигната повратна точка.

Самият Ким Чен Ун няма да се откаже от ядрената си програма, както направи Муамар Кадафи през 2003 г. САЩ ще дадат "поразителен и ефективен" отговор за всяко използване на конвенционално или ядрено оръжие. Това беше заявено от вицепрезидента Майк Пенс.

Той обяви, че ще продължат да работят с Япония, Китай и други свои партньори, за да продължат да оказват икономически и политически натиск над Северна Корея.

"Тези, които решат да тестват нашата готовност, трябва да знаят, че ще получат решителен и ефективен отговор за всяка употреба на конвенционално и ядрено оръжие. Ние сме подготвени", заяви Пенс.

Американският вицепрезидент Майк Пенс отново предупреди Пхенян, че неотдавнашният ракетен удар на САЩ в Сирия, един от малкото близки съюзници на Северна Корея, показва, че решимостта на президента Доналд Тръмп не трябва да бъде поставяна на изпитание.

"Ерата на стратегическото търпение приключи. Съединените американски щати винаги ще се стремят към мир, но при управлението на Тръмп щитът стои в отбранителна позиция, а сабята е в готовност.

Тези, които предизвикат нашата решителност, трябва да знаят, че ще отблъснем всяка атака и ще отговорим по поразителен и ефективен начин на всяка употреба на конвенционални или ядрени оръжия", заяви Майк Пенс по време на визитата си в Южна Корея.

Според него неуспешният опит за изстрелване на ракета от страна на Северна Корея е бил провокация.

Смята се, че най-смъртоносното оръжие, което Северна Корея притежава, е ракетата "Мусудан". Обсегът на действие на тази ракета е от 2500 до 4000 км. В последно време обаче изстрелванията й се провалиха.