Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЪЛЧАНИЕ: Веска Давидова не отговори на въпросите, предадени на личната й асистентка.
МЪЛЧАНИЕ: Веска Давидова не отговори на въпросите, предадени на личната й асистентка.

ЛИЦА от президентското село Сирищник и бившето Първо главно управление на Държавна сигурност движат скандално прочулата се поръчка с подмяната на личните документи, показва проучване на "168 часа". Те са предпочетени пред държавните печатници на Германия и Унгария и френската фирма "Сажем", които са подменили над 70% от личните документи по света. Само френската фирма е издала биометрични паспорти в 38 страни.
Въпреки това нашето МВР предпочита "Сименс" ЕООД, което няма никакъв опит в печатането на биометрични документи. Компанията става фаворит в момента, в който клоновете на "Сименс" в САЩ и Европа са разтърсени от корупционни скандали. "Сименс" ЕООД е

собственост на австрийския клон

 на немската компания. Управител на Сименс ЕООД в София е Веска Сергиева Давидова. Нейният род е от с. Сирищник и по-точно от Денева махала. Баща й Иво Сергиев е работил в някогашния комитет за наука и технически прогрес. Имал добри контакти в ЦК на БКП, към който се водел и тогавашният научен институт на Георги Първанов. Като пенсионер става съветник на кмета на гр. Ковачевци, известен като родно място на Георги Димитров. Стабилни позиции сред социалистите има и братът на Веска Давидова - Пламен Сергиев. Той е бил общински съветник в столичната община през мандата 1991-1995 г.
Доставчик на хартията за новите документи е известната фирма от този бранш "Капелен". Нейният шеф Милко Михов е бивш кадър на Първо главно управление

на бившата Държавна сигурност

Той е работил дълги години в Германия и Австрия, като веднага след промените става представител на чужди фирми. Отлично информирани източници на "168 часа" обясняват, че навремето в неговия отдел е работел Цвятко Цветков. Той се прочу като офицера, вербувал президента Георги Първанов за секретен сътрудник под псевдонима

Гоце в операция "Габеро"

След като се извиха безкрайни опашки пред полицейските управления и хората побесняха от безкрайното губене на време, "Сименс" посочи подизпълнителя Капелен. Недостигът на хартия бе изтъкнат като виновник за суматохата около новите лични документи, направила милиони българи на маймуни. По телефона от чужбина Милко Михов обясни, че забавянето вече е преодоляно и доставките на корици са нормализирани. Той подчерта: "Фирмата ни не е гастрольор в издаването на документи, имаме опит и дълга практика."

Скандални подробности

има и в начина, по който "Сименс-България" ЕООД е избрана за изпълнител на новите паспорти. Процедурата протича в няколко етапа и в тях е пълно с гафове. Комисията, чийто състав се пази в тайна, ръководена от зам.-министър на МВР, селектира 6 фирми. Те са поканени да дадат оферти. В пресявката е участвал и вездесъщият Азер Меликов, бивш шеф на надзорния съвет на Информационно обслужване, нашумял покрай мъжката си дружба с бившия премиер Сергей Станишев.
Едно от условията е фирмата, която ще прави новите документи, да има достъп до класифицирана информация. Този документ се получава по служебен път в ДАНС и агенцията го препраща в МВР. Оригиналните документи се съхраняват в министерството. Въпреки това трите фирми - държавните печатници на Германия и Унгария и френската "Сажем", са отстранени, защото не били представили оригинала. След като трите фирми обжалват пред Административния съд, МВР признава този гаф, но това не е достатъчно, за да се развали договорът със Сименс-България. Държавната печатница на Германия е обвинена, че не е представила и оригинала на банковата си гаранция. Това също е опровергано пред съда. Изяснява се, че става въпрос за грешка. И този гаф остава без последствия - договорът със Сименс-България отдавна е сключен и вече се изпълнява.

 

Омагьосан кръг

ЖАЛБИТЕ на трите отстранени фирми попадат в омагьосан кръг и тяхното разглеждане се проточва във времето. Те са подадени във Върховния административен съд, който единствен има правомощия да се произнася по специални обществени поръчки. Магистратите необяснимо ги препращат в Комисията за защита на конкуренцията. От своя страна, след известно проучване комисията ги връща обратно към съда, защото няма компетенции по казуса. Междувременно всички български граждани изпитват на гърба си какво означава новите документи да се правят от фирма, която няма опит в това начинание.

От скъпо, по-скъпо
СКАНДАЛНИ факти има и около цената на договора със Сименс.
Според първоначалните изчисления, направени от експерти на МВР, смяната на старите задгранични паспорти с биометрични е трябвало да струва не повече от 15 млн. евро. Това посочи пред "168 часа" Александър Петров, който е бивш шеф на кабинета на Румен Петков. Впоследствие към поръчката необяснимо било включено и издаването на новите лични карти и шофьорски книжки, въпреки че в тях няма биометрични данни, които са причината да се подменят паспортите. Дори и с добавените документи прогнозата на експертите от МВР, изпратена до финансовото министерство, предвиждала цената да скочи максимум до 100 милиона лева. Сума, която е повече от два пъти по-ниска от сегашните 116 млн. евро, които държавата трябва да плати на "Сименс".

 

"Сименс-Австрия": Отговорността си е българска

ГОВОРИТЕЛЯТ на "Сименс-Австрия" Хералд Щокбауер заяви пред "168 часа" по телефона от Виена: "Знаем за случая в България. Извинявам се, но не мога да коментирам, тъй като целият проект за паспортите беше координиран от Сименс-България. Те отговарят за цялата комуникация по въпроса с издаването на новите документи за самоличност."

 

ЗЕМЛЯЦИ: Давидова и Първанов са от село Сирищник.
ЗЕМЛЯЦИ: Давидова и Първанов са от село Сирищник.
БЕЗОБРАЗИЕ: Безкрайните опашки за нови паспорти припомниха времената на социализма.
БЕЗОБРАЗИЕ: Безкрайните опашки за нови паспорти припомниха времената на социализма.
ПОРЪЧКИ: Офисът на Капелен в София приема поръчката за доставка на бланки и корици за новите документи.
ПОРЪЧКИ: Офисът на Капелен в София приема поръчката за доставка на бланки и корици за новите документи.