Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обезглавяването е древен езически акт. Вярвало се, че палачът отнема силата на жертвата и я прехвърля върху себе си. Ислямът канонизира това поверие в Корана. Сура 8:12 цитира какво е казал Аллах на ангелите: “Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите. Ще вселя ужас в сърцата на неверниците. Режете им главите, режете всяка част от тялото им.”
“И когато срещнете неверниците, сечете им вратовете, докато ги надвиете, и здраво ги вържете”, проповядва сура 47:4.
Инструкции за обезглавяване има и в свещените книги Хадит и Шира. Персийският историк Ал Табари пише за 800-900 мъже и момчета, обезглавени на пазара в Медина. Екзекуцията била заповядана от пророка Мохамед, който лично им копал гробовете.
Такава смърт застига и българския цар Иван Шишман. Той е син на Иван Александър от втория му брак с покръстената еврейка Сара. Иван Страцимир е от първия с влашката принцеса Теодора. Той обаче не е “багрянороден”, т.е. при раждането на Иван Страцимир баща му още не е бил цар и не е носил тъмночервена мантия. Така възниква династичен раздор кой от двамата синове на Иван Александър наследява царството - първородният или багрянородният.
Историческата вина на Иван Александър е разпокъсването на българските земи. Търновското царство дава на Шишман, Видинското харизва на Страцимир, а деспот Добротица се е отцепил и управлява Добруджанския край.
През 1365 г. във Видинското нахлува унгарският крал Лайош I Велики. Пленява Страцимир и присъединява земите му като апендикс към Маджарско. Следващата година Шишман сключва съюз с турците, за да изгони унгарците. Опитът се проваля.
През 1372 г. Иван Шишман става васал на Мурад I. За да скрепи договора, праща в харема му сестра си Кера Тамара. С оглед на международното положение той продължава да прави еврейски маньоври.
През 1387 г. обединена сръбска и босненска войска разбива турската при Плочник. В тази връзка Шишман се отмята от клетвата на васал. Османлиите обаче тръгват на отмъстителен поход. Превземат Преслав, Плиска, Червен и други крепости.
От Търновград Иван Шишман бяга в Никопол на Дунава. Тук под обсада отново удря чело пред падишаха. Обещава да предаде силно укрепения Дръстър, днешната Силистра. Пак се отмята и чалмите пак го обсаждат. Този път уговорката е освен Дръстър пред полумесеца да сложат оръжие и други крепости.
На 15 юни 1389 г. султан Мурад загива в битката на Косово поле. Новият султан Баязид I, наречен Светкавицата, превзема Търновското царство през 1393 г. Заключил се в Никопол, Иван Шишман се надява на помощ от унгарския крал Сигизмунд, който готви кръстоносен поход. Помощ от същите маджари, които преди се е опитвал да прогони!
На 17 май 1395 г. Баязид губи битката във влашкото поле Ровине. Султанът иска от своя васал да му даде лодки, за да прехвърли войската през Дунава. Иван Шишман традиционно се разсейва и Светкавицата нарежда да му отрежат главата. Народът запява песента:
От кога се е, мила моя майно льо, зора зазорила…