Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Мислехме, че е първоаприлска шега. Демиан е дрогиран и убит от завист,
той беше умен, добър, щастлив, имаше планове за живота, категорични са връстниците му. Разследването се води за склоняване към самоубийство и е приоритетно, казва наблюдаващият прокурор

Варненски осмокласник загина, след като падна от шестия етаж. Преди това тийнейджърът бил за първи път на дискотека. В прокуратурата е образувано досъдебно производство за склоняване или съпричастност към самоубийството му, като разследването се води с приоритет.
Дни след трагичната смърт на 14-годишния ученик никой от приятелите му не вярва, че той е посегнал на живота си. "Беше добър, умен, щастлив, не пиеше, не пушеше, имаше планове за бъдещето. В дискотеката му е сложен амфетамин във водката. От завист. Това го е побъркало, но някой му е помогнал да падне от прозореца", категорични са връстниците му.
Възрастни приятели на семейството му потвърждават, че момчето
е било изключително
дете с блестящо бъдеще
Около 5 ч на 1 април пред бл. 28 на бул. “Владислав Варненчик” е намерено безжизненото тяло на 14-годишно момче, което живее в същия вход. Открил го случаен минувач. Незабавно е повикана полиция. Извършен е оглед. При него, а и при аутопсията на тялото не са открити следи от насилствена смърт. Образувано е досъдебно производство по чл. 127 от НК за склоняване или допринасяне за чуждо самоубийство. Според наблюдаващия прокурор разследването се води с приоритет. Разпитват се свидетели за установяване на случилото се във фаталната нощ.
Момчето беше погребано във вторник на Централните варненски гробища.
Дали истината за последните му часове
ще си отиде с него,
се питат приятелите му.
Те са категорични, че Демиан не е имал нито един мотив за самоубийство.
Ето разказа на част от близките му приятели:
“Демиан е отишъл онази вечер за първи път на дискотека. Имаше рожден ден. Имало е с него и други момчета и момичета на същата възраст. Защо са ги пуснали в дискотеката? Това не е проблем. Не само в тази дискотека пускат деца. Достатъчно е да си платиш входа.
Влизаме след полунощ. 5 лв. е входът. Като го платим, сме вътре. Демиан е останал вътре до 4 часа. Изпил е около литър и половина водка. Той изобщо не пиеше. Не пушеше. Не се дрогираше. Взимаше само различни добавки заради спорта. Спортуваше и мразеше да се пуши около него. Учеше, в Първа езикова гимназия във Варна приемат само отличници.
Беше много добър, прилежен, възпитан, умен, слънчев. Имаше планове за бъдещето. Споделяше, че като порасне, ще има прекрасно семейство. Неговото също беше прекрасно. Майка му и баща му се разделиха преди около 2 г., но останаха приятели. Той се разбираше с втория мъж на майка си.
Никога не е споделял, че има проблеми с някой от възрастните си роднини. Да, по принцип си споделяме, когато някой е ядосан на майка си или баща си, си коментираме. Той беше щастлив. Отстрани приличаха на перфектното семейство. Като извадени от филм. И той – толкова добър, чак невероятно.
Понеже не сме били с него в онази нощ, можем само да кажем, това, което отстрани знаем. Пил е, някой му е сложил амфетамин, просто като шега за 1 април. Знаели са, че не се дрогира и въпреки това са решили да се пошегуват. Понеже той по принцип не пие, от алкохола и от дрогата му е станало много зле.
Извели са го от дискотеката и за да не се разбере за амфетите,
са го отвели до дома
му вместо в болницата
Той живее на 8-ия етаж. Асансьорът им е старовремски. Трябва да пуснеш стотинка, за да тръгне. Той се е влачил по стълбите до площадката между 6-ия и 7-ия етаж. След това се е промушил през тясното прозорче и е паднал. Това твърдят официално. Ние обаче не вярваме. Това може да го говорят само хора, които не го познават и не са били във входа.
Неофициално се коментира, че Демиан е изпратен от тези, с които е бил. Влачили са го по стълбите. Има петна като от кръв по стените, дали са оттогава или отпреди, не знаем, може и да не е кръв.
Но на прозорчето има отпечатъци от вътрешната страна на подметките на обувките му, а отвън – от пръстите на ръцете му. Както, ако се провре през прозорчето. То е 50 на 50 см.
Ако застане висок човек като него, прозорецът започва от корема му и трябва да се промуши, за да мине, иначе главата удря в стената и ще спира тялото. Възможно е някой да го е държал и после да го е пуснал.
Кой би имал мотив и какъв?
Предполагаме завист. Той нямаше врагове. Беше умен и внимателен, всички го харесваха. Не се караше с никого.
Някои смятат, че той може да е починал още преди падането, а хвърлянето на тялото да е, за да инсценират смъртта.
Имало някаква баба, която чула силни викове през нощта. И силно хлопане на вратата на входа. Дано полицаите да са я разпитали и да им каже всичко, което знае. На банката, която е на ъгъла, има камери. Не разбрахме дали някой ги е взел да гледа записите. Ако не са го направили, значи не им пука. Или баща му има много пари, ще плати и се прикрие всичко.
Който и да го е направил, трябва да си понесе отговорността. Защото, ако сега му се размине, той ще знае, че и друг път може да направи безнаказано подобно нещо. Всички сме много ядосани. Някои от приятелите ни дори се струхуват да дойдат на училище. Ядосани сме, защото убиецът може сега да си спи спокойно, а Демиан никога няма да се върне.
Знаете ли колко беше
грозно на погребението?
Майка му и баща му направо не бяха на себе си. Личеше си, че са им дали много успокоителни. Само като си помислим какво й е на майка му... Имаше много хора. Част от връстниците ни бяха дошли просто за да видят. Мислеха, че е шега за 1 април. Чули - недочули! Дойдоха да се уверят, че наистина е в ковчега. Двамата му най-близки приятели се договаряха да отидат веднага след погребението на “Мак Доналдс”. Други се уговаряха за дискотека вечерта.
Ако в дискотеката не пускаха деца, нямаше да има такива случки и много други престъпления. По принцип не само в тази дискотека, и в другите пускат непълнолетни. Цялата работа е за 5-те лв. вход и още 10-ина, които собствениците ще получат от всяко дете. Полицията много рядко прави проверки.
Били сме в дискотеки, когато има проверка за наркотици. Тогава целият персонал ни събра, колкото успя, и ни натика в тоалетните. В някои дискотеки
има помощни помещения,
в които крият деца
Били сме през нощта пред дискотека и полицаи са стояли до нас, изобщо не ни питат, нито ни проверяват. А се вижда, че сме малки.
Родителите често ни се карат и ги лъжем, че отиваме да спим при приятели, а всъщност сме по дискотеките. Някои от тях са станали прекалено рано родители и акълът им е като на децата. Те даже биха отишли заедно на дискотека. На други изобщо не им пука какво се случва.
В дискотеките рядко може да се видят хора над 20 г. Преди беше модерно да си скейтър и да пушиш трева. Сега е модно да си сексуално разкрепостен – да не казваме по-конкретната дума, и да пушиш наргиле.
В наргилетата няма по принцип дрога, но има нещо, което те пристрастява. Основната грешка е, че родителите оставят децата си с технологиите от малки, за да си спечелят време и спокойствие. Така се губи връзката и доверието.
Един ден, като
станем родители, ще треперим за децата си,
като знаем какво сме правили и какво сме преживели. Надяваме се да дойде и времето, в което да е модерно да си умен и трезвеник.”
Пред репортер на в. “168 часа” приятели на опечаленото семейство изцяло потвърдиха версията на децата. Според тях вечерта е имало рожден ден, който е трябвало да бъде в дома на рожденика. В последния момент децата са се пренесли в дискотеката.
“Демиан беше изключително дете, винаги помагаше, никога не е имало конфликти. Няма как да е искал да скочи, че е халюцинирал и искал да лети и да падне под козирката на блока.
Пълна лъжа е и тезата, че имал семейни проблеми и за това се е самоубил”, категорични са близки на родителите му, които работят в сферата на правораздавателната система.

За нарушенията случили се в същата дискотека в миналото, четете в печатното издание