Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕВИНЕН: Бисер Михайлов твърди, че е жертва на полицейски произвол.
НЕВИНЕН: Бисер Михайлов твърди, че е жертва на полицейски произвол.

от СВЕТЛАНА БАТАЛОВА


"ВЯРВАХ безрезервно на Калин Леков, имахме уникално приятелство, а той ме предаде!" - това казва пред "168 часа" зам. окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов. На връх 9 септември магистратът попадна във вихъра на грандиозен скандал. Маскирани антимафиоти обискират дома му, а него го обвиняват в изнудване и лихварство. МВР разпространи кадри на брат му Васил Михайлов по гащи, докато ченгета ровят из къщата му.
Бисер Михайлов е категоричен, че е жертва на клеветите на бившия си приятел Калин Леков и на желанието на МВР на всяка цена да се хареса на европейските си партньори. Пернишкият прокурор разказва, че през ноември миналата година Калин Леков му иска 10 хил. евро, за да строи еднофамилни къщи на яз. "Доспат".
"Калин беше съдружник с Юлиян Христов, чийто баща Иванчо Христов беше зам.-кмет в община Перник, но почина преди месец - започва разказа си Бисер Михайлов - Калин ме увери, че баща му "ще блъсне едно рамо" и тази обществена поръчка на община Перник ще бъде спечелена. Предавам това, което той ми е казал. Тъй като ме увери - повтарям, че "зам.-кметът ще блъсне едно рамо", събрах от мои приятели и роднини сумата 10 хил. евро и му я дадох."
Справка на "168 часа" в информационната система ДАКСИ показва, че Калин Леков и Юлиян Христов нямат никаква обща фирма. Леков е едноличен собственик на "Кала-стройарт", която уж е щяла да спечели обществената поръчка за къщичките в Родопите, след удрянето на рамо от роднината.
Странно е, че прокурор Михайлов дори не си направил труда да провери дали има такава поръчка. Събрал 10 хил. евро от близки и приятели и ги връчил на юнашко доверие на своя "уникален" приятел.
"Калин каза, че за него тази сделка е въпрос на живот и смърт. Имах му пълно доверие - изяснява магистратът. - Уговорката между нас беше, ако не спечели, да ми върне парите. Оказа се, че нито е имало такава обществена поръчка, нито ми върна парите. През март започнах да си ги искам."
Отделно от тези 10 хил. евро Бисер Михайлов дал на Калин и още 4-5 хил. лева суха пара, за да довърши ремонта на къщата, в която живее със семейството си. "Ако се качите на третия етаж, ще видите, че има много недовършени неща - жалва се юристът - След като той не ми върна парите, почнах да си настоявам: "Калине, върни ми парите."
Баш майсторът Леков изчезва от Перник в края на март. Съпругата му Ирина, която е юрисконсулт, остава в града. "Отивам да я питам къде е - бил на риболов - припомня си Бисер Михайлов. - Риболова го забраниха, а и времето беше уникално студено и дъждовно. Това събуди у мен подозрение. Тя искаше да го обяви за общодържавно издирване, после каза, че ще се развежда с него. Въпреки всичко съм постъпвал като човек с нея. Може само по някой път да съм нарушил нормалния тон и да съм й казал: - "Хайде бе, за какво ме правите на маймуна", но никога не е имало заплахи" - твърди обвиненият в лихварство магистрат.
След като става ясно, че Калин няма да върне парите, прокурорът през април подава жалба и е образувано досъдебно производство за измамите, извършени от "най-добрият му приятел". По това дело са разпитани множество свидетели, допълва Михайлов.

 


Баш майсторът взема рушвет от леля Лета

ПРОКУРОРЪТ Михайлов е категоричен, че Калин Леков е използвал името му, за да измъкне пари. Жертва на тарикатските схеми станала лелята на зам.-кметския син Юлиян Христов. "Тя се казва Лета - разказва Бисер Михайлов и Калин взел от тази жена 8 хил. лева, за да ми ги даде на мен. С тези пари съм щял да прекратя дело, така й казал, по което е подсъдим синът й Бойко Славчев. В такова дело никога не съм участвал. Впоследствие разбрах, че по него обвинител е бил окръжният прокурор Пламен Найденов, а съдия - председателката на Окръжния съд Елена Николова."
Въпреки "рушвета" синът на леля Лета получил 5 години присъда и 20 хил. лева глоба. Осъденият е обявен за издирване. "Всичко това разбрах - продължава Михайлов, - когато той изчезна и дойдоха Юлиян и леля му. Те ми разказаха тези неща.


Пернишка комедия

"ЗА МОРАЛНИЯ облик на Калин е показателна и друга история - казва се Бисер Михайлов - Преди време той дойде при мен да ми се похвали: "Жена ми е бременна!" Това беше през януари или февруари. Тук вкъщи пихме ракия, аз се израдвах, стиснах му ръката. След пет минути отишъл при леля Лета и казал, че съпругата му е болна от рак на яйчниците. Търсел пари за лечение в частна клиника. Леля Лета това ще го потвърди. Тя тогава му предоставила определена сума."
Според прокурора Михайлов бившият му приятел Калин Леков е "мамил стабилно" из цял Перник. Имало десетки завлечени с пари. "Не знам какво е правил с тези суми. Разбирам, че с измами е придобил над 100 хил. лева. Може би е бил агент на полиция и са му дали такъв акъл" - разсъждава прокурорът.

 


Хроника на една уникална дружба

ПРОКУРОРЪТ Бисер Михайлов и майсторът на гипскартон Калин Леков се запознават през 2003 г. По това време Прокурорът Михайлов си е закупил апартамент, както уточнява с банков кредит. Калин се заема с ремонта му. "В потвърждение на тези думи - обяснява магистратът, - когато направиха обиск в служебния ми кабинет бе иззет един документ - чернова на договор, направен от нас двамата с дата 23 декември 2003 г. Там сме постигнали споразумение по параметрите на договора - около 11-12 хил. лева."
Калин работи отлично и лека-полека двамата стават първи приятели. "В процеса на тези ремонтни дейности ние станахме близки семейства - казва Михайлов. - Имахме уникални отношения. Всяка седмица ми е бил на гости, на хапване, на пийване. Майка ми и баща ми му имаха доверие. Той, като дойдеше, майка ми му слагаше ядене, на баща ми все се усмихваше - "Бай Данчо - това, бай Данчо онова". Уникално приятелско доверие! Синът на Калин е Николай - многократно съм ходил на Никулден. Те са идвали у нас със съпругата си Ирина, която ми е колега в кавички, защото само тя си мисли, че е юрист."
Отношенията между магистрата и фаянсаджията се задълбочават, след като Михайлов си продава апартамента и подхваща ремонт на родната си къща. "Всичките си пари, които ги имах, ги вложих в тази къща - споделя прокурорът. - От 2006 г. Калин по моя препоръка започна да прави ремонти и на много мои колеги, към които съм го насочвал - в това число окръжния прокурор Пламен Найденов, зам.-окръжната прокурорка Румяна Стефанова, адвокат Александър Вергинов и съпругата му д-р Янкова. Всичко беше перфектно. Калин дори ходеше в Гърция и в Рударци да чества разни празници с тях. После разбрах, че е завлякъл и д-р Янкова с 1000 лева." След седем години дружбата се разпада. "Вината ми е, че допуснах Калин толкова близко" - отронва Михайлов.

 

За честа на фамилията

Бисер Михайлов недоумява защо след като акцията на МВР е готвена цели 6 месеца, е трябвало да го арестуват, като потъпкат всичките му човешки права. "Чух министър Цветанов да казва - операцията е трябвало да се реализира преди началото на лятото, но обектът бил в покой. Обектът съм очевидно аз и съм в покой, защото приключих всички разговори с Калин и жена му. Кое налагаше този брутален и унизителен за достойнството на мен, брат ми и близките ни арест. Брат ми няма нищо общо със случая. Той само познава Калин, защото и в неговия дом е правил някои неща. Защо трябваше да го изкарат по слипове и да го държат на оживена улица, докато тарашат."
При обиска във Васил Михайлов изчезват 2700 евро и 8 хил. лева. Пред "168 часа" Михайлов обясни, че не обвинява конкретно никого. "Тези пари са на мой приятел - зам.-директора на болницата в Перник д-р Людмил Николов. Той живее в апартамент, който е многократно разбиван и обиран. Замина за Гърция и остави парите да му ги пазя."

ЖЕРТВА: Васил Михайлов е изкаран по гащи на улицата при акцията на антимафиотите.
ЖЕРТВА: Васил Михайлов е изкаран по гащи на улицата при акцията на антимафиотите.
ДОМ: Бисер Михайлов живее в къщата на родителите си и я ремонтира с помощта на бившия си приятел Калин.
ДОМ: Бисер Михайлов живее в къщата на родителите си и я ремонтира с помощта на бившия си приятел Калин.