Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ментата обогатява всякаква храна с аромата си. Многогодишно растение е, отглежда се лесно, издръжлива е. Само да я пуснете в градината и ще я завладее. Вирее и на закрито. Ще изпълни дома ви със свежо ухание. А освен това от ментата ще имате и много ползи.

Знае се колко страшен е оксидативният стрес за организма. Всъщност той е скритата причина за много болести. Ментата е най-ефикасното природно средство срещу него, защото съдържа по-високо концентрирани антиоксиданти от всяка друга храна. Това означава, че осезаемо подобрява здравето.

Консумира се сурова, сушена, запарена като чай, сготвена, а етеричното й масло е лековито. Използват я кухните по цял свят. Слага се в гозби, желета, компоти, сладка и пр.

Всеки вид мента има свой отличителен аромат, а те са над 1000. Ето и най-популярните:

l ябълкова (“вълниста”) - с деликатен аромат;

l шоколадова - сладка, с червеникавокафяви листа и вкус на шоколадов бонбон;

l джинджифилова - хибридна, с жълти ивици по листата, етеричното й масло е мощен антисептик, но в големи дози е токсично;

l лавандулова - с червени стъбла и цветен аромат;

l маточина - успокояваща, тръпчива и сладка;

l корейска (анасонов исоп) - мирише и има вкус на черно женско биле, с ярколилави цветове, които като листата се ядат на салата или се пият като чай;

l портокалова - с флорални нотки;

l джодженова - идеална за отблъскване на насекоми, но не се приема вътрешно;

l лютива - със съвсем лек лютив привкус;

l ананасова - леко горчива;

l класическа;

l водна - с тънък земен аромат.

За да изсушите листа от мента, изрежете стъблата, преди да цъфнат. Сушете ги обърнати надолу, после ги затворете херметически в кутия. От повечето менти, но не от всички може да се направи чай.

Ментовите етерични масла се използват като мазило, смесени с други (бадемово, кокосово, сусамово, зехтин, от жожоба) в съотношение 4 капки мента към 1 с.л. от другото масло. Маслата служат и за ароматерапия чрез дифузер, парна баня или просто се вдишват. Кърмачките обаче да имат предвид, че лютивата мента забавя лактацията.

Ползи за здравето

1. Подобрява храносмилането и заради това често се поставя в чинията като гарнитура. То започва още в устата, а ментата стимулира слюнчените жлези и така подпомага дъвченето. Фитохимикалите й потискат рецепторите за болка в червата, облекчават диария, газове, подуване на корема и запек. Ментата е известна с ефекта си срещу синдрома на раздразненото черво.

2. Лекува главоболие. Ментолът в ментовото масло облекчава главоболието. Намазват се челото и слепоочията с 10% масло в етанолов разтвор и болката минава за 15 минути. Ефикасно е колкото от 1000 мг ацетаминофен.

3. Справя се с гаденето. Същите фитохимикали премахват и гаденето дори когато лекарствата не помагат. Може да се пие като чай, маслото да се втрива в челото и слепоочията или да се сдъвчат няколко листа. Парадоксът на ментата е, че тя стимулира и в същото време успокоява.

4. Изостря ума. Британско изследване установи, че ментовият чай подобрява паметта и концентрацията.

5. Лекува разранени зърна на кърмачки. С налагане на ментово масло върху зърнените фисури те по-бързо заздравяват. Но е малко болезнено, затова разреждайте 2-3 капки мента в 1 с.л. кокосово масло.

6. Спира хълцането. Ментова тинктура или чай от кардамон и листа от мента спира хълцането. Задръжте дъх колкото можете, пийнете голяма глътка хладък чай и издишайте. Хълцането изчезва за нула време.

7. Помага при отслабване. Дори само мирисът на мента обуздава апетита.

8. Подобрява дишането. Изследване с 12 мъже, които пият 0,5 л минерална вода с 0,5 мл ментово етерично масло всеки ден в продължение на 10 дни, показва подобряване на резултатите от газовия анализ, на спирометричните параметри, кръвното налягане и честотата на дишането.

9. Облекчава кашлицата. Пара или гореща вана с листа от мента или етерично масло ще облекчи мускулните болки, а ментолът действа отпускащо. Фитохимикалите са леки анестетици, които помагат при раздразнено гърло, така че пийте ментов чай.

10. Стимулира имунната система. Именно чрез антиоксидантите ментата прочиства свободните радикали в тялото и намалява риска от болести. Справя се и със стреса, тъй като има аналгетично свойство. Ментата е антивирусна, антитуморна и антибактериална.

11. Подобрява настроението. Тъй като мирисът на мента успокоява, без да успива, тя подобрява настроението. Независимо дали се вдишва, или се пие като чай, чувствително намалява усещането за умора и тревожност.

12. Прочиства венците. Намалява плаката и стимулира отделянето на слюнка, която отстранява бактериите. Изплакването с ментов чай е толкова ефикасно, колкото и с вода за уста.

13. Отблъсква гадини. Насекоми, паяци и мишки не обичат миризма на мента - на нито една.

14. Коса и кожа. Ментата лекува пърхот и стимулира растежа на косата, тъй като почиства скалпа и спомага да се образуват нови клетки. Накъсани листа от мента, прилагани под очите, премахват тъмните кръгове. Ментата действа и против сърбеж и микроби, което я прави полезна и при акне и ухапвания от насекоми.

15. Освежава дъха. Хлорофилът в ментата убива бактериите, които причиняват лош дъх. Така че дъвчете ментови листа или пийте ментов чай след хранене.

Как се отглежда

Ментата е изключителна лесна за развъждане. Сее се по всяко време на годината на открито или закрито. Имайте предвид, че ако засадите мента навън, ще се разпростре с голяма скорост. Ето защо идеалното отглеждане е в саксии/кашпи с преградки за различните сортове. Иска плътна до шарена сянка във влажна, добре дренирана почва. Расте на височина до 60 см.
Ако отглеждате повече от един сорт, дръжте стръковете далече един от друг. Ментата може да се опрашва кръстосано и това ще повлияе на вкуса и аромата й. При засаждане оставете поне 60 см между корените. Ако садите в саксии, слагайте тор или компост на всеки 3 месеца.
Може да засадите мента от изрезки от вкоренени стъбла, положени хоризонтално в почвата. Ще пораснат нови. Оставите ли листо от мента в чаша вода, бързо ще пусне коренчета.
На открито
Засадете ментата през пролетта или есента, когато няма скреж, като разсадите са на 45-60 см един от друг. Ментата обича рохкава почва с pH 6-7 и малко тор, че да я държи влажна. Като се захване, режете от листата, за да се оформи храст. Въпреки това тя ще тръгне във всички посоки. За да нямате грижи, посадете я близо до физическа бариера като камък, пътека или ограда. Друг вариант е да увиете растението и околната почва в плик и така да го сложите в земята.
При по-студен климат направете защитно съоръжение или прибирайте растението. Върховете може да умрат, но корените ще са здрави.
Пресаждайте захванатата мента на всеки 3-4 г., за да запазите вкуса и аромата й силни. Пазете я от охлюви, докато е млада. Можете да я берете три пъти на сезон.
На закрито
Не оставяйте пръстта да изсъхва. Дръжте ментата на слънце, но не през целия ден и далече от климатици и вентилатори, за да не изсъхва почвата. Саксията да е достатъчно голяма, пълна с добра органична почва. Полейте след засаждане и поставете растението на място с непряка светлина, най-добре до прозорец с източно изложение през пролетта и лятото и с югозападно през есента и зимата. Температурата вътре да е 18-21 градуса през деня и 13-15 през нощта.
Ако искате да отглеждате мента във вода, просто отрежете стръкчета по 13-15 см, откъснете долните листа и ги поставете в чаша или шише с вода. Дръжте ги на слънчев прозорец поне за 4-6 часа на ден.
Пръскайте с вода листата и стъблата между поливанията.
Отчекнете пъпките, преди да са цъфнали, за да удължите времето за беритба. Не прекалявайте с торенето, защото ментата ще изгуби от вкуса си.
Късайте листата, преди да ги ползвате. За да съберете повече листа, късайте, когато тръгва да цъфти, но все още няма цветчета. Стъблото се отрязва на 2,5 см от почвата.