Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият депутат от руската Дума Денис Вороненков, застрелян на 23 март в центъра на Киев, е трябвало същия ден да дава показания по делото за държавна измяна на бившия проруски настроен президент Виктор Янукович пред военния прокурор Руслан Кравченко.

Преди това ексдепутатът е трябвало да се срещне с друг бивш депутат от руската Дума - Иля Пономарьов, също живеещ в Киев и ключов свидетел по делото. Двамата бивши руски парламентаристи, преминали на страната на Украйна, свидетелствали, че експрезидентът Виктор Янукович е написал писмо - молба до Путин да влезе с руските войски в Украйна, което било използвано за нахлуването в Крим. “Денис Вороненков бе убит в 11,25 ч край хотел “Премиер палас”.

Имахме среща. Нямам думи. Бодигардът успя да рани нападателя (уволнен служител от Националната гвардия, по-късно починал от раните си в болница - б.а). Версията е очевидна - Вороненков не е мошеник, а следовател, смъртоносно опасен за представителите на руските спецслужби" – написа Пономарьов във фейсбук за смъртта на колегата си. Думите му бяха потвърдени от главния прокурор на Украйна Юрий Луценко.

По данни на украинските власти убийството на Вороненков се свързва с “показно наказание на свидетел”. Пресаташето на главния прокурор Лариса Сарган заяви пред тв канал "112 Украйна", че единствената разглеждана версия е съпричастност на спецслужбите на Русия към убийството. В Кремъл смятат тезата "руска следа“ за абсурдна според newsru.com.

На брифинга с главния прокурор бившият руски депутат от КПРФ Иля Пономарьов е заявил също, че колегата му Денис Вороненков е бил мишена на определен кръг от руските спецслужби и по-точно на генерала от ФСБ Олег Феоктистов, тъй като е разкрил и планирал да разкрива контрабадни схеми. “Вороненков е разследвал нашумялото дело “Трите кита” за контрабанда на мебели.

В хода на разследването си той открива, че контрабандата на мебели, която се осъществява в магазин "Три кита", е част от огромна контрабанда на Федералната служба за безопасност. В резултат на това разследване са уволени няколко десетки генерали, сред които е и човекът, който по-късно оглавява Службата на безопасност на "Роснефт", е заявил на брифинга и главният прокурор на Украйна Юрий Луценко.

"Той (Вороненков) знаеше много за най-уязвимия елемент от властта на Путин - финансовите потоци" – смята Пономарьов, според "Украинская правда". След идването си в Украйна Вороненков смятал да работи над корупционни дела в Русия и искал да създаде неправителствен център, който да разследва контрабандата и прането на пари от руски държавни ръководители. "Той се консултира с апарата на Съвета за базопасност, с администрацията на президента на Украйна и с всички спецслужби. Искаше да бъде полезен с това, с което се е занимавал професионално – с разследване на контрабандните канали” – твърди Пономарьов. - “Не му позволиха да го направи”

Денис Вороненков е бивш депутат, професор доктор по право и бивш висш служител във ФСБ. На 6 декември миналата година Вороненков, чието семейство е от Херсонска област, получи украинско гражданство. На 15 февруари 2017 г. той даде интервю през ТСН, в което разказа, че редовно е получавал заплахи от страна на руските спецслужби и че дава показания срещу бившия украински президент Виктор Янукович.

Същия месец Луценко определи информацията, предоставена от Вороненков, като много полезна за следствието. Той частично потвърдил пред украинските следователи показанията, които им дал Иля Пономарьов, известен като единствения депутат, гласувал в руската Дума срещу анексията на Крим.

След изявлението си и показанията си в Украйна по делото за държавна измяна срещу Виктор Янукович на 27 февруари т.г. Вороненков бе обявен за международно издирване в Русия като обвиняем в дело за мошеничество с недвижими имоти, започнало през 2014 г. в Москва. 

Каква е връзката с генерал от ФСБ и какви са конфликтите, четете в хартиения брой на изданието.