Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

100-килограмова златна монета бе открадната през нощта на 27 март от музея “Боде” в Берлин. Монетата е издадена от Канадския монетен двор през 2007 г. и влиза в Книгата на “Гинес” с чистотата на златото си - 999,99/1000.

Нарича се “Голям кленов лист” и на едната страна е изобразен профилът на кралица Елизабет II, а на другата — три кленови листа с надпис “Канада”. Експонатът с диаметър 53 и дебелина 3 см е с номинална стойност около 920 000 евро, но цената на 100 кг злато на пазара по сегашни цени е над 3,7 млн. евро

“Днес сутринта около 3,30 ч бе открадната златна монета от музей “Боде”, съобщи в профила си в туитър полицията в Берлин.

Музей “Боде” е част от ансамбъла на Музейния остров на река Шпрее в Берлин, който принадлежи към Фондацията за пруско културно наследство и е под защитата на ЮНЕСКО. В музея влиза и Монетната зала, в която се намира най-голямата нумизматична колекция “Мюнцкабинет” в Германия. В архивния фонд има над 540 000 експоната, сред които 102 000 монети от Древна Гърция и около 50 000 римски монети, както и около 300 000 гипсови отливки и дубликати на банкноти. Откраднатата златна монета е в колекцията на музея от 2010 г. Тя е и единствената, на която са посегнали крадците.

Сюжетът наподобява холивудски екшън. Според “Дойче веле” крадците са влезли в музея през прозореца от задната част на сградата, който се намира над железопътната линия, в промеждутъка от два часа и половина. Те използват затишието в градския транспорт през нощта, когато влаковете не се движат, и преодоляват разстоянието от четири метра между релсите и сградата с помощта на стълба. Впоследствие тя е намерена от полицията на жп платно.

“Личеше, че прозорецът е бил отворен насила”, казва Винфрид Фенцел, говорител на полицията. Макар че монетата тежи много повече от голям хладилник, крадците успели да я влачат през музея най-малко един етаж, след което са я измъкнали отново през разбития прозорец. 

Как са изнесли монетата според полицията и какво най-вероятно се е случило с нея, четете в хартиения брой на изданието.