Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ирландското уиски помага на италианеца Маркони в битката му със сърбина Тесла

Един въпрос разгаря периодично страстите сред запалените по историята на изобретенията. Кой е открил радиото - руснакът Александър Попов, италианецът Гулиелмо Маркони, сърбинът Никола Тесла или някой от другите физици по света, работили в тази област?

Полемиките на тази тема са в състояние да продължат с часове между изтегнали се на маси в кафенетата защитници на различни тези. Дербито обаче се свежда в крайна сметка до Тесла - Маркони.

Няколко инженери по света, сред които и Тесла, правят подобни експерименти още преди Маркони. Но тъй като науката се базира на конкретни неща, единствено радиото на италианеца днес е патентовано като такова. Как става това?

"И Маркони, и Тесла са хора с изключителен интелект и нюх, но с коренно различни характери и това се оказва решаващо за различната им съдба.

Маркони се ражда заможен и умира богат в Италия. Тесла пък се ражда беден и умира самотен и потънал в дългове в стая в американски хотел. Но кои всъщност са хората, които хвърлят семената на комуникацията преди повече от 100 г.?

Никола Тесла се ражда в семейството на сръбски православен свещеник в днешна Хърватия. Високият 1,92 м Никола се увлича по изучаването на магнетизма и на електромагнитните вълни. Той работи задълбочено в тази област, правейки различни открития. Неслучайно теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток.

Тесла забелязва, че искрите между два полюса с високо напрежение произвеждат електромагнитни вълни.

През 1893 г. Тесла представя свое проучване, в което поддържа тезата, че този феномен може да се използва за трансмисията на разстояние. 2 г. по-късно до същото заключение стига и Маркони. През 1895 г. роденият в Болоня младеж успява чрез този метод да накара звънец да звънне на разстояние от 1000 м през един хълм до дома на родителите си.

Маркони повтаря експеримента и пред баща си, изпращайки импулс на разстояние без помощта на електрически жици. Собственикът на земеделски терени Джузепе Маркони, който е женен за ирландката Ани Джеймсън, майката на Гулиелмо, прозира бързо, че откритието на сина му е не само гениално, а може да донесе и много пари. 

Нюхът към златото не е от вчера в семейството на Гулиелмо. Майка му идва от фамилията - собственик на известната марка уиски Jameson & Sons. Така италианската интуиция и ирландското уиски се впрягат в услуга на безжичното предаване на разстояние. Семейство Маркони от Болоня знае прекрасно и друго - както дадена марка уиски, така и което и да е изобретение не съществуват, ако не се регистрират официално.

Първото, което поощреният с щедър капитал от родителите си Гулиелмо прави, е да напише писмо на италианското Министерство на пощите.

В него излага резултатите от експеримента си и възможните му приложения в практиката. В министерството обаче не само че изобщо не вдяват за какво става дума, а и написват гриф "За Лонгара" (по онова време на това място се намира римската лудница - бел.ред.).

Гулиелмо е разочарован. Вижда, че част от листовете на писмото му дори са останали закарфичени и неотворени. Нито той, нито семейството му обаче губят излишно време. Заедно с майка си, която е британска поданичка, през 1896 г. Гулиелмо потегля за Лондон и регистрира международния си патент за радиото, който е валиден навсякъде, вкл. и в Америка.

Но ето как коментира за "168 часа" дуела Маркони - Тесла внукът на италианския откривател Гулиелмо Маркони-младши:

"Все още е в сила един международен търговски закон, че изобретател е онзи, който патентова откритието си. По онова време е имало много хора, които са изследвали възможностите за комуникиране чрез радиовръзка - Попов в Русия, изследователи в Англия, Франция. Моят дядо е бил едновременно изобретател и предприемач. Той идва от семейство, в което майка му - ирландска бизнес дама, произлизаща от фамилия на производители на уиски, се отнася към всичко с бизнес подход."

Освен че е учен, Маркони има и бизнес нюх и знае, че след като представи резултатите от изследванията си, трябва да ги патентова.

Дядо ми отива в Службата по патентите в Лондон през 1896 г. Той обаче знае и друго - че по-късно трябва да поднови патента си, защото ако не се подновят, патентите не са валидни.

Така с тази изключително интелигентна търговска операция Маркони задържа патента си за разлика например от горкия италианец Антонио Меучи, който не успява да направи същото с откритието си на телефона (патентован от Александър Греъм Бел - бел. ред.).

В следващите години Маркони подновява редовно патента си, което между другото струва и доста пари, защото за света е важно кой пръв патентова дадено откритие, а не кой пръв го реализира. През 1909 г. Маркони е удостоен с Нобелова награда, защото е в състояние чрез регистрираните си патенти да демонстрирa откритието си.

Гулиелмо Маркони-младши казва, че дядо му е изпитвал респект към Никола Тесла "Дядо ми се е познавал добре и с Александър Попов, който е изпитвал силна симпатия към него. Когато Попов умира, намират писма, в които това се вижда ясно. Войната между тях е била измислена след това от политиците, тъй като сталинистка Русия е била концентрирана върху национализма.

В действителност между двамата са съществували прекрасни отношения и не е имало никаква завист."

В това е убедена и дъщерята на изобретателя принцеса Мария Елетра Маркони-Джованели (тя се сдобива с титлата след брака си с римския принц Карло Джованели - бел. ред.).

"Баща ми Гулиелмо Маркони отива много по-далече от Тесла в радиопредаването. Той го прави и през 5 континента, докато Тесла не успява в това. Маркони е и много вярващ човек, той прави всичко с надеждата да спаси човешки животи, разказва Елетра Маркони. Въпреки всичките си неудачи в началото с италианската бюрокрация, която не регистрира патента му, той не се отказва никога от италианското си гражданство, независимо че е можел да има и английско, и американско гражданство.

Маркони не е класическият тип учен сухар. "Той свири на пиано, приятел е на Джакомо Пучини и на писателя Габриеле д'Анунцио", разказва дъщеря му Елетра. Всъщност тя е кръстена на суперлуксозната му яхта "Елетра", където е разположена лабораторията му и с която Маркони кръстосва моретата до смъртта си.

"Представете си как навремето хиляди моряци и пътници на кораби са пътували с месеци в открито море без никаква комуникация със света - нито телефон, нито радиовръзка", казва Елетра Маркони. Първото практическо приложение за човечеството на безжичната телеграфска връзка, измислена от Маркони, е през 1909 г.

Тогава радиотелеграфистът на корабокруширалия трансатлантически кораб Republic, който работи за компанията на Маркони, подава 14 пъти радиосигнал SOS и благодарение на това 1700-те души на борда са спасени. Когато през 1912 г. "Титаник" потъва след подаването на SOS чрез радиовръзка, Маркони се намира в Съединените щати. Той отива на брега да посрещне 705-имата оцелели от трагедията. "Струваше си да живея дори само за това, че дадох възможност на тези хора да се спасят", казва след това.

През цялото време Никола Тесла прави откритие след откритие, но не успява да доведе до успешен търговски край нито едно от тях. През 1909 г., когато Маркони получава Нобелова награда за физика, Тесла го смята за узурпатор

Всички признават, че именно Тесла успява пръв да демонстрира как се изпраща на разстояние електрически импулс. Италианецът обаче пръв предава на разстояние съобщение чрез морзовата азбука.

Въпреки че компанията на Никола Тесла в Америка, където емигрира, получава огромно финансиране за развитието на различните му открития, през 1916 г. Тесла обявява фалит.

Дори американецът Мартин Купър, който измисли мобилния телефон през 1973 г., смята за свой вдъхновител Маркони "Когато преди години Купър дойде в Италия, той ми каза, че безжичният му телефон е бил вдъхновен от безжичното радио на Маркони. 10 г. откритието за мобилния телефон било държано от американците в тайна и едва през 1983 г. са го пуснали за търговски цели", разказва още Елетра Маркони.

Маркони умира от инфаркт в Рим през 1937 г. Така 63-годишният изобретател не става свидетел на Втората световна война, в която направеното от него откритие за безжичния телеграф и радиото намира широко приложение.

Така си спестява и проблема към коя страна би се присъединил във войната - към родната Италия или към противостоящата й Великобритания, родината на майка му, в която е регистрирана и компанията му.