Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин и Тръмп може да си разменят шпионин срещу оръжеен търговец

Путин може да размени с Тръмп американеца Едуард Сноудън срещу руския оръжеен търговец Виктор Бут. Първият е издирван от САЩ за кражба и издаване на държавни тайни от Агенцията за национална сигурност (АНС). От 2013 г. живее в Москва. Вторият е контрабандист и предполагаем шпионин. От 2012 г. излежава 25-годишна присъда в затвор в Илинойс.

И САЩ, и Русия неведнъж са настоявали за екстрадицията на сънародниците си, които са особено ценни за двете страни.

"Получихме информация, че Едуард Сноудън, изнесъл тайни на АНС, може да бъде екстрадиран от Путин в замяна на руски престъпник - писа в. "Дейли мейл". - Путин може да се реши на такава стъпка, за да подобри отношенията между Вашингтон и Москва." Преди това, през февруари, тв Ен Би Си цитира високопоставен американски източник, че Москва обмисля предаването на Сноудън срещу свалянето на санкциите срещу Русия.

Политическият анализатор Сергей Пархоменко твърди, че Путин и Тръмп са се разбрали да разменят Сноудън срещу Бут още преди време, но сделката е била спряна заради обвиненията срещу обкръжението на Путин за връзки с Русия. Според информиран източник, пожелал анонимност, придвижването на казуса напред може да стане по схемата с арестуваната в САЩ Анна Чапман, заменена за американски агенти, заловени от Москва.

"Възможно е да бъде договорено, че нито една от двете страни няма да се стреми към наказателно преследване и присъда", твърди източникът на в. "Дейли мейл". Очаква се Путин и Тръмп да обсъдят и този въпрос по време на разговори на среща на Г-20.

През 2013 г. Едуард Сноудън предаде на медиите серия от секретни файлове, според които САЩ упражняват тотален контрол в света чрез програмите си за електронен шпионаж. Последните засега разобличения, изнесени от в. "Монд" по неговия архив, показаха, че за Франция е съществувала цяла програма за прехващане на мобилни комуникации на борда на пътнически самолети и че са били следени израелски, йордански дипломати и палестински лидери.

Агенцията за национална сигурност на САЩ и партньорите й от британския Център за правителствени връзки са наблюдавали частни оръжейни компании, държавни институции и университетски центрове с много високо ниво на научни изследвания.

След бягството му Вашингтон обяви Сноудън за издирване и анулира паспорта му. След като прекара три седмици в транзитната зона на летище Шереметиево, Сноудън получи временно жителство в Москва до 31 юли 2017 г. Бившият шпионин е предприел строги мерки за сигурността си, тъй като се опасявал, че агенти на САЩ може да го отвлекат.

Той общува чрез видеоконференции и никой не знае къде е апартаментът му освен приятелката му – бившата стриптийзьорка Линдзи Мийлс. Именно тя е била и посредник в разговорите с Оливър Стоун, който работи над филм за Сноудън. След Свети Валентин слабата блондинка публикува в инстаграм фриволни снимки. Тя е полугола и прегърната със Сноудън в тайното им московско убежище. Нито една от снимките не дава представа за местоположението на двамата влюбени.

Според някои анализатори снимките са послание от изнервения Сноудън, който се опасява, че може да бъде предаден на САЩ. Там го очаква присъда от 1000 г. за издаване на държавна тайна. Било му обещано, че може да остане в Москва до 2020 г., но въпреки щастливите снимки с приятелката му, пуснати в социалните медии, явно е разтревожен от подобряване на отношенията Русия - САЩ. Неотдавна германският адвокат на Сноудън - Волфганг Калек, поиска от Европейския парламент (ЕП) да предостави политическо убежище на шпионина, когато напусне Москва.

Калек заяви, че страните - членки на ЕС, са задължени на информатора за разкритията му, че американци са подслушвали "приятелски" правителства. "Това, което го очаква Сноудън в САЩ, противоречи на европейските стандарти – е заявил Калек в парламента по данни на сайта "Еурактив". - Тръмп ще укрепи властовите си позиции, ако всички инсинуации срещу Сноудън бъдат прекратени." Но според някои източници агентът предател се съмнявал, че Европарламентът може да му гарантира адекватна защита.

Междувременно московският адвокат на Сноудън - Анатолий Кучерена, съобщи, че клиентът му живее вече 5 г. в Русия и може да поиска руско гражданство, за да предотврати евентуална екстрадиция. Защитникът допълва, че Москва "няма правни аргументи" за предаване на Сноудън. "Надяваме се, че новият президент ще избере балансиран подход към това дело и ще приеме правилното решение – да прекрати наказателното преследване срещу Едуард Сноудън, човека, който обича Америка и страда за нея.”

За разлика от Сноудън за 50-годишния Виктор Бут, който може да бъде разменен, напоследък не се говори нищо. Той е бивш офицер от Военновъздушните сили, преквалифицирал се в търговец на оръжие, поддържал според западни медии тесни връзки с Кремъл и руското разузнаване. През 1990-2000 г. доставя с товарни самолети съветско оръжие до всички горещи точки на света, като понякога дори продавал и на двете воюващи страни. Вашингтон подозира, че е въоръжавал талибаните и "Ал Кайда".

През 2005 г. САЩ замразиха банковите му сметки, а след това го обявиха за издирване заради незаконен трафик на оръжие, с което е причинил смъртта на много хора. Бут бе задържан през 2008 г. в Банкок при операция на американски агенти под прикритие, представили му се като колумбийски търговци на оръжие. Той бе признат в САЩ за виновен за заговор за убийство на американски граждани и чиновници, продажба на ракети "земя-въздух" и оказване на материална помощ на терористични организации.

Бут отрича всичко и не се смята за виновен. Русия настояваше САЩ да й предадат търговеца, за да го съди в Москва, и остро реагира срещу екстрадирането му от Тайланд в САЩ и присъдата му. Според Москва процесът срещу Бут е политически.

Съпругата му Алла твърди, че бившият военен никога не е получавал пари от руските спецслужби и че е безкористен патриот. От 2012 г. тя пише официални писма до институциите в САЩ и се бори за връщането му в Русия. Алла Бут не крие, че се надява Виктор Бут да бъде разменен за друг.