Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЪЛЧАНИЕ: За момента нямаме коментар по случая със Сийка Попова, предаде позицията на  Цецка Цачева шефът на пресцентъра на парламента Христо Краевски.
МЪЛЧАНИЕ: За момента нямаме коментар по случая със Сийка Попова, предаде позицията на Цецка Цачева шефът на пресцентъра на парламента Христо Краевски.

СВЪРЗАНИ с аферата "дупета" са семейни приятели на Цецка Цачева, категорични са активисти на ГЕРБ от Плевен.
Частна юридическата кантора "Акцио консулт" на парламентарната шефка Цецка Цачева обслужва държавната Регионална ветеринарно-медицинска служба - Плевен, по договор от 2003 г. досега. Месечният хонорар за кантората на Цачева е 400 лева по силата на договора, сключен за 2010 г. Ветеринарите във факс до "168 часа" твърдят, че наели "Акцио консулт", защото не разполагат с щатен юрисконсулт.
ДВСК-Плевен се прочу покрай аферата "дупетата", като в региона бяха открити рекордни количества изрезки от салами без документи за произход. Заради това шефът д-р Емил Попов тези дни бе временно отстранен от поста си. Съмненията са че неговата служба е прикривала нарушения на плевенската фирма "Анона" ООД. В нейните складове след акцията на ГДБОП бяха задържани над 100 тона от въпросните неидентифицирани изрезки от колбаси, наречени "дупета".
Д-р Попов е шеф на ветеринарната инспекция в града над 15 години, а отскоро е член на партия ГЕРБ. Телефоните на отстранения шеф на ДВСК д-р Емил Попов е изключен от

няколко дни


Съпругата му Сийка Попова е дългогодишен кадър на ДПС, но след падането на тройната коалиция и тя прегръща идеите на Бойко Борисов.
"Никога не съм имала амбиции за пост, защото съм достатъчно голям професионалист, за да не разчитам да ме лансира партията. Записах се в ГЕРБ, защото харесвам Бойко Борисов!" - каза тя пред "168 часа".
Източниците на "168 часа" от града твърдят, че Сийка и съпругът й Емил Попов, отстранен заради аферата "дупета", са семейни приятели с шефката на парламента и тяхна съгражданка Цецка Цачева. Тя дори им помагала в лично качество като юрист. Самата Сийка се хвалела из града, че много разчита на приятелството си с Цачева.
"Вярно е, че се познаваме с госпожа Цачева още от работата ни в общината преди години - уточни пред "168 часа" Сийка и допълни, - но ние не сме близки, а какво остава да съм ползвала

услугите на кантората й


Гербаджии от Плевен твърдят, че покрай дружбата на семейства Попови и Цачеви кантората "Акцио консулт"дава правни съвети на ветеринарния контрол в Плевен. Цачева напусна управлението на кантората си, след като влезе в парламента и сега делата се движат от съдружничката й Камелия Донкова, която не е член на ГЕРБ. Многобройните опити на "168 часа" да се свърже с адвокат Камелия Донкова, управител на "Акцио консулт" не успяха. Секретарката й пое ангажимент да предаде въпросите, но до редакционното приключване на броя не бяха върнати отговори.
След възхода на Цачева и семейство Попови се влива в ГЕРБ. Кандидатурите им са одобрени въпреки ропота на местни симпатизанти на Бойко Борисов. Повод за недоволството им е фактът, че преди това Сийка Попова е прегърнала здраво

идеите на ДПС


Благодарение на връзките си с ДПС, тя се катери на ръководни постове в администрацията по време на тройната коалиция.
"Поканиха ме, защото съм експерт - каза тя пред "168 часа". - ДПС нямаха човек с професионален опит в земеделието и затова три години ме преследваха по петите, за да ми предлагат постове. Нали все някой трябваше да им пише протоколите и да води документацията без правописни грешки."

 

 

Възходът на депесарката Сийка

УСПОРЕДНО с кариерата на Попова вървят и проверките за далавери във ведомствата, в които работи.
След конкурс в началото на 2007 г. Сийка Попова е назначена за шеф на областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Освободена е девет месеца по-късно. Оказва се, че докато е на държавен пост, тя е и генерален пълномощник на своята частна фирма "Плевенски имоти - 2000" ООД. Формално Сийка Попова е прехвърлила управлението на сина си, но притежава пълномощно. С него има право да представлява дружеството и да сключва договори от негово име.
Инспекторатът на земеделското министерство прави

проверка след сигнал

на подчинени, че шефката на "Земеделие и гори" се възползва от поста в интерес на частната си фирма. Те топят Сийка Попова, че редовно преглеждала скиците от системата за идентификация на земеделските парцели. След това вписвала пустеещите площи на своята фирма "Плевенски имоти - 2000", която уж ги обработвала. Далаверата била според авторите на сигнала, че по такъв начин се получават по 14 лв. на декар.
"Действително направиха проверка - обяснява Сийка Попова, - но не откриха нищо нередно. Заключението беше, че няма нито един метър надписан. Явно е станала някаква грешка, защото имах собствени земи, които бяха засети. Това според някои беше конфликт на интереси и затова бях

освободена от поста

след края на едногодишния изпитателен срок.
Години по-рано активистката на ДПС Сийка Попова е в директорския борд на плевенската държавна фирма "Агропласмент и търговия". През 2005 г. в нея има цяла поредица от проверки за финансови нарушения на ръководството. Освен Сийка Попова по това време в борда на фирмата, която има едва тридесетина служители, влизат юристката на Министерството на земеделието Севинч Сулакова, главният парламентарен секретар на Движението за права и свободи Мая Тошкова, председателят на младежкото ДПС в Плевен Ергин Кючуков. Изпълнителен директор е Айдън Мехмедов, който е и областен председател на ДПС.
Според ревизионен доклад държавната фирма купувала строителни материали, електродомакински уреди и други стоки, които отивали в домовете на управителите. По същото време, когато Сийка Попова е в борда, почивната станция на "Агропласмент и търговия" в Кранево е продадена за

символичните 51 хил. лева

без търг. Хотелът струва 10 пъти повече, категорични са запознати. За невероятните 7 хил. лева, по-евтино и от изтърбушена панелка, е изтъргувана вилата на фирмата в парк "Кайлъка" край Плевен.
Като бивш член на борда Сийка Попова е категорична: "Само сме одобрявали продажбите, на какви цени са ставали - това е работа на изпълнителния директор."
Сега Сийка Попова работи като оценител на земеделски земи по европейската програма за развитие на селските райони.

 


Областният координатор Иван Новкиришки:
Едва ли е дошла при нас от идейни подбуди

"БЕЗКРАЙНО съм изненадан. Сега си спомням, че имаше такива слухове преди време, но не съм и подозирал, че Сийка Попова може да е приета в ГЕРБ. Все пак доста хора знаят за близките й връзки с ДПС" - така коментира новината за партийната метаморфоза на Сийка Попова областният координатор на ГЕРБ в Плевен Иван Новкиришки.
Според него вина за гафа носи общинското ръководство на партията. Според процедурата за приемане на нови членове именно то разглежда всички нови молби. В случай че няма възражения заявленията се изпращат в изпълнителната комисия на ГЕРБ за утвърждаване.
"Веднага ще наредя проверка как е допуснато подобно нещо. Подозирам, че едва ли е единствената подобна грешка. Общинското ръководство трябва да бъде по-внимателно. Трябвало е да преценят, че присъствието на подобен човек ще донесе само негативи на партията. Нека не се лъжем - тя едва ли е подала молбата си от идейни мотиви."
Проверка на Иван Новкиришки показва, че Попова е подала молба за членство на 15 юли и два месеца по-късно е утвърдена от изпълнителната комисия на партията. Тя е спестила информация за кариерата си при хората на Доган.
Графата "Членство в други партии" е останала празна.

КАРИЕРА: Сийка Попова е управлявала фирма заедно с шефове от ДПС.
КАРИЕРА: Сийка Попова е управлявала фирма заедно с шефове от ДПС.
Иван Новкиришки
Иван Новкиришки