Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп отказа да се здрависа с Ангела Меркел за снимка

Американският президент Доналд Тръмп отказа да стисне ръката на германския канцлер Ангела Меркел по време на снимки на двамата в Белия дом в петък, предава вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отвърна с шега на въпрос за неговото твърдение, че бившият президент Барак Обама е използвал информация от подслушването му по време на предизборната кампания миналата година. Тръмп беше запитан за това по време на съвместната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

"Поне имаме нещо общо, може би!", пошегува се Тръмп, намеквайки за подслушването от Националната агенция за сигурност на мобилния телефон на Меркел по време на администрацията на Обама преди четири години.

Шегата беше приета, със забавяне, от спорадичен смях от журналистите, докато Меркел остана невъзмутима, концентрирана върху записките си на катедрата пред себе си, без да прояви интерес към разравянето на миналото, предаде ДПА.

За подслушването на телефоните на Меркел и на други лидери се разбра през 2013 г. от разкритията на Едуард Сноудън и тогава вбеси Германия и сериозно навреди на отношенията на Вашингтон с един от най-важните му европейски партньори.

Възможно е отговорът на Тръмп на този единствен въпрос по темата, поставен от германски репортер, да хвърли сянка върху кратката визита на Меркел, когато бъде анализирана, а това ще бъде за сметка на общото желание на двамата лидери да наблегнат на споделените ценности, оптимизъм за бъдещето и вяра в демокрацията, коментира ДПА.

Тръмп отправяше леки усмивки към Меркел по време на пресконференцията, а тя говори за гостоприемството, което е било оказано на нея и нейния антураж и наблегна на положителното.

"Много, много по-добре е да говорим един с друг, а не един за друг", каза тя, като добави, че двамата с президента са имали много добър обмен на мнения, и че ще продължат да си сътрудничат чрез своите експерти.

Когато пресконференцията приключи, Тръмп се обърна към Меркел, протегна ръка и двамата се здрависаха, завършва ДПА.

Доналд Тръмп толкова пъти се е хвалил колко невероятен бизнесмен е той, че може би е разбираемо да сбърка старата си позиция с новата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неговата "Тръмп Организейшън" е не просто невероятна компания - тя е мултинацонален конгломерат от невероятни компании, обичаше да казва той.

"Ние сме много могъща компания", заяви президентът вчера на пресконференцията в Белия дом с германския канцлер Ангела Меркел. "Ние сме много могъща компания...страна. Ние сме много, много силна страна".

Никой не трепна и не показа да е забелязал нещо, а Тръмп продължи, без да му мигне окото, с думи, които със същия успех може да е използвал многократно за своите компании: "Скоро ще бъдем на ниво, на което може би никога преди не сме били".

По време на пресконференцията Тръмп в един момент се опита да разчупи леда с шега как и двамата с канцлера са били жертва на подслушване, и макар че и двете страни се постараха да загладят различията в мненията, давайки тон за бъдещите трансатлантически отношения, личеше си, че помежду им липсваше топлината на дългогодишното приятелство между Меркел и предшественика на Тръмп, Барак Обама, отбелязва ДПА.

Запитана за общуването с Тръмп, който е бизнесмен, а не политик от кариерата, Меркел отговори, че хората влизат в политиката от различни среди и по различни пътища и това внася разнообразие в мненията, което е добро нещо. Тя призна, че понякога е трудно да се стигне до компромис, но "това е нещо нормално". "Ако не беше така, нямаше да има нужда от политици", каза тя.