Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дезодоранти, кремове, лакове за нокти, гелове за коса, шампоани… почти всички козметични продукти съдържат опасни за здравето съставки. Много от тях влияят на ендокринната система и причиняват сериозни проблеми. От няколко години Европейската комисия подготвя план за тяхното идентифициране и систематизиране, за да може употребата им да бъде ограничена. Преди месец обаче комисията за трети път отложи категоризирането на нарушителите на функциите на ендокринната система, тъй като е необходимо да се извършат още научни оценки.

Официалното определение на нарушителите на функциите на ендокринната система е: “вещества (естествени и химични), които могат да променят функцията на хормоналната система при човека и животните и да окажат неблагоприятно въздействие върху тяхното здраве”. Класифицирането и ограничаването на тези вредни съставки са повече от наложителни, защото множество научни изследвания показват, че козметиката, която използваме всекидневно, е изключително опасна.

Сред най-рисковите съставки са:

Парабени

Добавят се във всякакви спрейове за тяло, дезодоранти и продукти против изпотяване. Силни консерванти са и се използват също и в кремове, лакове и продукти за коса. Освен това се съдържат в почти всички препарати за почистване. Те са истински удар върху ендокринната система. Изключително опасни са за дамите, защото може да провокират хормонален дисбаланс, а оттам – нарушения в цикъла, рискова бременност, проблеми с метаболизма. Силни алергени са. Освен това се смята, че могат да предизвикат рак. Особено вредни са като съставка в рол-он дезодоранти, защото се нанасят под мишниците, близо до гърдите и по този начин увеличават опасността от рак на гърдата.

Фталати

Добавят се в дезодоранти, спрейове за коса, лакове за нокти, но също така и в предмети в дома, пластмаси, кожи, фолиа, покрития, кожени дрехи и аксесоари, дори детски играчки. Съдържат се също в множество препарати за почистване, за полиране, антистатични спрейове, лепила и бои. Те също са особено опасни за ендокринната система. Според най-новите изследвания фталатите могат да окажат вредно действие дори върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност.

Триклозан

Активна съставка в сапуни, шампоани, душгелове, дезодоранти, пасти за зъби, кремове, лосиони за тяло, продукти против акне, пяна за бръснене. Той нарушава действието на ендокринната система. Може да доведе до срив в имунната система, проблеми с храносмилането, дори резистентност към антибиотици. Според ново изследване тази съставка може да предизвика дори сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Формалдехид

Въпреки че е забранена съставка за употреба в декоративната козметика в някои страни, в други продължава да се ползва масово. Добавя се в лакове за нокти, спрейове, бои за коса, както и в много препарати за почистване - антистатични спрейове, препарати за баня, дезинфектанти. Признат е за дразнещ кожата и очите, предизвикващ алергични реакции, провокиращ мигрена и световъртеж. Смята се, че може да отключи бъбречни и чернодробни проблеми, ендокринни и имунологични смущения. Дори съществуват изследвания, които го определят за канцерогенен.

Оксибензол

Съдържа се в слънцезащитни кремове, продукти за тяло и лице, лакове за нокти, гелове за коса, както и в дезинфектанти. Оказва неблагоприятно влияние върху сърцето, бъбреците и централната нервна система.

Титаниев диоксид

Добавя се в дезодоранти, парфюми, лакове за коса, както и в над 80% от продуктите против слънце, а именно под влиянието на топлината по-лесно прониква в кожата и вреди. Провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците. Вреден е и когато се съдържа в продукти, които се пръскат, защото лесно се вдишва и така уврежда и белите дробове.

Октилметоксицинамат

Токсичен продукт, който е забранен за употреба в някои от страните-членки на ЕС. Официалната причина е, че е вреден за околната среда. Истината е, че е рисков и за хората, защото може да провокира алергии, бъбречни и чернодробни проблеми. Добавя се в продукти за коса, лосиони за тяло и кремове против слънце.

Пропилен гликол

Петролен дериват, който се съдържа в продукти за коса, дезодоранти и дори в лекарства. Той води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб.

Изопропилов алкохол

Добавя се най-вече в парфюми, но също така в кремове за ръце и бои за коса. Може да се купува и отделно, като най-често се използва за домакински цели. С изопропилов алкохол се чистят всякакви петна – от ръжда, от мазнина, от мастило. Той обаче е опасен за здравето и не бива да се вдишва. Може да причини астма, алергични реакции, бъбречни проблеми, главоболие, дори депресия.

Алуминий

Използва се в някои дезодоранти, защото помага против изпотяване. Той обаче прониква през кожата и крие множество рискове за организма. Смята се, че може да предизвика хормонален дисбаланс, алергични реакции, нарушения на централната нервна система, дори деменция и рак на гърдата.

Толуен

Разтворител, добавян в някои лакове за нокти. Той е производен на катрана и се смята за изключително опасен. Може да предизвика бъбречни и чернодробни проблеми, алергични реакции, мигрена, световъртеж. Освен в козметиката е съставка и в захарин, лекарства и бои.