Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със съкратеното производство бруталният убиец ще е на свобода след 5 години

15-годишен младеж получи наказание от 8 г. затвор за това, че пребил до смърт психично болна старица, докато я изнасилвал, а дни по-късно блудствал с дете инвалид. Размерът на присъдата е малък заради пълните самопризнания, които подсъдимият е направил, и процесът срещу него е минал по реда на съкратеното производство.

Няма диференциация за степента на тежест на деянието, която да разделя имащи и нямащи право на този процес. В резултат обаче извършители на изключително тежки престъпления получават правото на кратък престой в затвора, коментират юристи.

Казусът

Ахмед Джевадилов е роден в поповското село Гагово през 1999 г. и живеел там. С лека умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон. Въпреки това съдебнопсихиатричната експертиза е категорична, че той е разбирал свойството и значението на деянията си и е осъзнавал тяхната противоправна същност.

На 18 април 2015 г. тийнейджърът, който живеел с родителите си в Гагово, забелязал старицата, която вървяла през селото, и я проследил.

Жената страдала от деменция и често напускала дома на сина си в Попово, където живеела, откакто се поболяла. С напредването на болестта тя вече не можела да чете и пише. Хората в Попово знаели за болестта й и често казвали на сина й къде са я видели. В онзи ден тя излязла след него, напуснала Попово и стигнала до Гагово. Там я видял Ахмед.

Тя била видимо неконцентрирана, носела отпадъци - празни шишета и хартии. Ахмед взел колело, минал покрай нея, стигнал до съседното село Опака и като не срещнал никого, се върнал по пътя и заговорил старицата.

Завел я в крайпътния храсталак и й

предложил да правят секс

Въпреки че бабата била силно дезориентирана заради психичното си заболяване, отказала. Тогава той със сила я съборил на земята и започнал да я удря и души. От ударите пострадалата получила множество контузии и травматични увреждания – кръвонасядания, отоци, счупване на гръдната кост и повечето ребра. След като сломил съпротивата й, обвиняемият запретнал полата и извършил последователно вагинален и анален полов акт, като въртял тялото на старицата и не спирал да я удря. След като задоволил нагона си, Ахмед се качил на велосипеда си и си тръгнал, като оставил жената да лежи на земята.

Няколко часа по-късно възрастната жена починала

вследствие на многобройните травми и силните болки.

От заключенията на вещите лица по съдебномедицинските експертизи цялото тяло, глава и лице на жената са били в хематоми и кръвонасядания от юмручните удари на насилника. Освен гръдната кост били счупени и ребрата на гръдния кош, с изключение на едно. Част от тях се били забили в белия дроб. Жената имала и вътрешен кръвоизлив от контузия на предната стена на лявата сърдечна камера на сърцето.

Мъчителната агония продължила повече от 4 часа, категорични са патоанатомите. Тялото й било открито два дни по-късно от случаен минувач.

Продължението

На 20.11.2015 г. привечер, когато всички в Гагово вече знаели за откритото тяло на убитата старица, Ахмед забелязал на ул. "Фронтовашка" тийнейджърка, която вървяла бавно, подпирайки се на съседската ограда. Той изпитал сексуално влечение и я нападнал в гръб, като я стискал между ръцете си, докато се опитвал да я целува.

Момичето започнало да крещи и да се дърпа,

доколкото й позволявал физическият недъг, свързан с опорно-двигателния апарат. В продължителната борба насилникът не успял да я съблече и решил, че ще се възползва орално. Тъй като и това не му се получило, той я ударил, а след това демонстративно мастурбирал пред нея.

Предисторията

В периода от 2013 до 2015 г. неколкократно Ахмед е засичан да мастурбира по улиците пред очите на съселяните си. Те казвали на родителите му, но нищо не се променяло. Негов връстник се спасил от сексуалното му насилие благодарение на това, че в нивата, в която бил завлечен, се появили хора.

Психолозите

Въпреки лекостепенната умствена изостаналост и разстройството на сексуалния нагон с преобладаване на ексхибиционистични, воайорски, садистични и хомосексуални тенденции Ахмед е нормален и е съзнавал всичко, което извършва. Включително и противозаконния му характер - категорични са изготвилите психиатричната експертиза. Те заключават: "Обвиняемият

има известна

възрастова незрялост

и склонност да фантазира, но това не го прави негоден да разбира и ръководи постъпките си. Проявите на агресия на обвиняемия са свързани само с невъзможност да удовлетвори сексуалния си нагон. Обвиняемият е могъл да разбира свойството и значението, осъзнавал е противоправната същност на действията си по време на деянията."

Присъдата

8 години затвор е общото наказание за четирите тежки престъпления, което непълнолетният Ахмед ще изтърпи за убийството, изнасилването и блудството с възрастна жена, както и за още едно блудство с момиче.

Ученикът получава узаконената привилегия на съкратеното производство, което му дава право, ако признае вината си, да получи присъда под средната.

Пак според закона след изтичането на половината от срока на лишаване от свобода той ще получи правото да поиска предсрочно освобождаване. Така след 5 г. убиецът и изнасилвач - вече пълнолетен, ще е на свобода.

Какво споделят юристи за съкратеното производство, четете в хартиеното издание на "168 часа"

Центърът на Попово, където живеела възрастната жена.
Центърът на Попово, където живеела възрастната жена.