Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВРЪЗКИ: Илия Втори (вляво) на среща с Путин и руския патриарх Кирил.   СНИМКА: РОЙТЕРС
ВРЪЗКИ: Илия Втори (вляво) на среща с Путин и руския патриарх Кирил. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мишена може да е и бившият му сив кардинал, замесен в корупционни сделки

Грузинската православна църква бе разтърсена от огромен скандал, в който мистериозен опит за убийство се преплита с огромни корупционни схеми. На 10 февруари влиятелният протойерей Георгий Мамаладзе, началник на Службата за управление на имуществото на църквата и генерален директор на медицинска клиника "Св. Йоаким и Анна" при Патриаршията, бе задържан от прокуратурата на международното летище в Тбилиси с натриев цианид в куфара си.
Зам. главният прокурор на Грузия Георгий Габиташвили твърди, че въпреки малкото намерено количество цианид, то е достатъчно, за да се убият няколко души.
Духовникът пътувал
за Германия,
където в този момент е бил хоспитализиран патриархът за операция. Това даде основание за хипотезата, че набелязаната жертва е бил 84-годишният грузински патриарх Илия II.
Отец Георгий Мамаладзе е обвинен по свидетелски показания на трето лице – журналиста Ираклий Мамаладзе, който отрича роднинска връзка с арестувания. По време на срещата им духовникът заявил пред него, че отровата му е нужна, за да убие "висопокопоставено духовно лице" – заяви главният прокурор Ираклий Шотадзе на специална пресконференция. Освен това по информация на следствието при претърсването на дома на Мамаладзе са открити незаконно
огнестрелно оръжие
и бойни патрони
"Подготвяно е убийство. Като имаме предвид спецификата на делото, не искаме да разгласяваме повече детайли от следствието", каза Шотадзе на въпрос за възможен опит за покушение на главата на православната църква. Остава неясен въпросът как и защо протойереят се е превърнал от верен слуга на патриарха в потенциален убиец.
По-късно прокуратурата поясни, че към протоиерей Георгий Мамаладзе е предявен иск не за убийство на патриарха, а на "едно лице". Според някои грузински медии
мишена на отровата
е бил секретар-референтът на патриарха Шорена Тетруашвили, фигура, която не се възприема еднозначно в грузинското общество. Според някои тя е сивият кардинал в църквата и участва във вземането на редица важни решения в патриаршията. Митрополит Чкондидели Петре Цаава смята, че арестът на Мамаладзе е бил изгоден за Тетруашвили, защото като неин приемник на поста за управление на имуществото е открил някои корупционни схеми. Телевизионният канал "Рустави-2" публикува писмо, очевидно написано от Мамаладзе до патриарха, в което той
обвинява църквата
в огромни подкупи,
корупция и незаконно производство на алкохол.
От писмото става ясно, че духовникът успял да научи за някои далавери, след като поел поста за управление на имуществото през 2015 г. Отецът открил компании, 100% собственост на Патриаршията, които се занимават с търговска дейност – в това число
преработка на нефтопродукти,
нелегално производство на спирт, строителство, и тези компании са длъжник на държавата. Особено внимание в писмото се отделя на селскостопанските земи и имущество, които принадлежат на патриаршията. Част от тях е била продадена в тъмни сделки, от които не е получила печалба.
Според изданието "Резонанси" въпреки стъпката назад, която е направила прокуратурата с твърдението, че
не са имали предвид опит за убийство
на патриарха, тя не дава отговор на въпроса защо премиерът и други министри заявиха, че е направен опит да се предоврати престъпление срещу държавата и църквата.
Протоиерей Георгий Мамаладзе влезе в кардиологична клиника след задържането му. Твърди се, че е получил сърдечен пристъп. Заедно с него е бил адвокатът му Учи Нануашвили, който смята, че на защитата трябва да бъде дадена възможност да говори за подробности по делото. "Има редица противоречия между официалната и оповестената версия и разказа на протойерея. Необходимо е на защитата да бъде дадена възможност да говори за подробностите по делото. Едната страна се ползва с предимство, което създава неравенство. Това е недопустимо" - каза Уча Нануашвили. Другият адвокат на задържания - Михаил Рамишвили, сподели подробности от задържането на клиента си, които показват, че отровата може и да е подхвърлена. "Когато са арестували отец Георгий, багажът, в който казват, че са намерили цианид, е докаран след 6 часа и 40 минути там, където е бил отец Георгий." Мамаладзе не се смята за виновен, допълва адвокатът му. "Изказвам своето мнение и мнението на патриарха. Не вярвам, че в Грузия съществува човек, у когото може да се появят такива мисли. Какво точно е станало, никой не знае. Патриархът също не вярва на информацията", казва митрополит Николоз пред журналисти.
Патриарх
Илия Втори премина успешно операцията си
и се завърна в Грузия. Той нарече инцидента безпрецедентен случай в църквата. На заседание на Светия синод призова за обединение.
Илия II е много популярен сред грузинското население. Той и неговите помощници са единствените представители на Грузия, които се срещат с руски лидери официално след войната с Русия. Илия II и Владимир Путин се срещат няколко пъти, последният от които е на 29 ноември миналата година.

Защо напоследък борбата за това кой ще наследи главата на грузинската църква се изостря, четете в печатното издание