Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скоро ще има пак избори, така както виждаме ние. Не е късно да се вземат мерки и тогава десницата може да се обедини. Тази година това няма да са последните избори.

Най-голяма ми грешка беше, че навремето е повярвах, че Симеон Сакскобургготски и НДСВ ще бъдат нормална, демократична, политическа формация.

Тяхното идване на власт разруши българската демокрация и сега виждаме наследството. Трябваше по-внимателно да извлека исторически опит. Няма монарх привърженик на демокрацията в света.

Не бих се върнал в политиката. Хубаво е хора с по-дълга житейска перспектива да проявят себеотрицателност. България има нужда от саможертви. Това трябва да знаят политиците. Трябва някой да се реши. Мнозина знаят какво трябва да се направи. Мнозина знаеха и през 1997 г., но нямаха куража и смелоста.

Българските избори са относително нечестни. Тази относителност е различна, зависи кой управлява. Съществува един мотивиран неполитически вот – и с работни места, социална подкрепа или мотивирани със стипендия за детето да учи в Европа за немотивирани политически хора. А всички се надяват служебният премиер Огнян Герджиков да намали тази степен на нечестност.

Наблюдавайки политиците, това, което виждам, е, че не демонстрират решителност да се сблъскат с тези проблеми в една много тежка обстановка във висока несигурност. Да искаш да управляваш България в тази ситуация, изисква смелост. Това, което демонстрират, е битка помежду си.

Виждам отсъствие на решителност сред политиците да се сблъскат с конкретни въпроси и проблеми. Например каква позиция ще се застъпи пред ЕС. ЕС и НАТО са изправени пред тежки рискове.

Не разбирам какво значи да се споделят руските ценности, а патриотарството е фалшиво родолюбие. Границата между „патриот“ и „патриотар“ е огромна. Да си патриот, не означава да мразиш другите, а да обичаш собствената си страна, собствения си народ и да искаш да живееш в мир със съседите си, защото не можеш да живееш в мир и благоденствие, ако хората около теб страдат.

Ако отвъд границата има бедни, гладни хора, които са готови да нахлуят на твоята територия, нямаш интерес от това. Имаш интерес всичко това да бъде решено. Това е да си патриот, а не да си тук в България и да защитаваш интересите на Русия, която агресивно напада собствената ти страна.

Нито една партия в България не защитава американски интереси, а още по-страшно е, че не защитават и европейски интереси, дори в дясното пространство.

Турция изнудва ЕС. Какво означава да защитиш Турция? Властите, българското правителство, официално подкрепят претенциите на Турция и настояват ЕС да влезе в него. Къде се позиционираш ти между Турция и ЕС? Трябва да се позиционираш до ЕС и да се конфронтираш с Турция, колкото и да ти струва. Но колко български политици смеят да се конфронтират с Ердоган? Аз не знам нито един.

От интервю пред BIT