Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основателите на скандалната панамска юридическа фирма “Мосак - Фонсека” Рамон Фонсека и Юрген Мосак са арестувани. Властите ги обвиниха, че са открили офшорни сметки, чрез които бразилската строителна фирма "Одебрехт", подизпълнител на държавната нефтена компания “Петробрас”, прехвърляла пари за подкупи на високопоставени чиновници в разни страни.

М.г. кралете на офшорките станаха обект на международното журналистическо разследване “Досиетата от Панама” за избягване на данъци и пране на пари.

Според главния прокурор на Панама Кения Порсъл “панамската фирма е престъпна организация, укривала активи и пари със съмнителен произход”.

Преди ареста са били обискирани офисите на компанията и жилищата на партньорите. Адвокатът на задържаните Елиас Солано твърди, че обвиненията срещу тях са "слаби".

Раждането на “Мосак - Фонсека”.

През 1977 г. германският юрист Юрген Мосак и Рамон Фонсека сливат компаниите си. По това време Панама с помощта на американски банки се е утвърдила като финансов център с едни от най-строгите правила за опазване на финансови тайни, благодарение на което държавата разцъфтява като данъчен рай.

На инвеститорите се осигурява конфиденциалност. За престъпление се смята всяко издаване на информация от страна на банките, освен ако не е свързано с тероризъм и трафик на дрога. Избягването на данъци обаче не е подсъдно. Според “Вайс” това законодателство осигурява чанти с пари, пътуващи към Панама, вкл. средства на диктаторите.

Фердинанд Маркос, Аугусто Пиночет, хаитянския президент Франсоа Дювалие, известен като Папа Док, а също и на мексиканския наркобос Каро Кинтеро.

Предприемчивите създатели на този рентабилен бизнес имат интересни биографии. Юрген Мосак е германец, роден през 1948 г. във Фюрт, Бавария. По данни на журналистическия консорциум ICIJ баща му Ерхард Мосак е бил войник в СС, въоръженото крило на нацистката партия по време на Втората световна война.

Тогава Ерхард Мосак е предложил услугите си като информатор на САЩ. Тайни данни от разузнаването на Вашингтон сочат, че той планирал да се включи в нелегална организация на бивши фашисти, маскирани като комунисти. В крайна сметка бащата се установява в Панама и предлага услугите си като агент на ЦРУ, който да следи комунистите в Куба.

Къде членува Юрген Мосак, какво пише в Панамското досие и какво скандално изявление за младостта си споделя юристът Рамон Фонсека, четете в хартиеното издание на броя.