Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Споменът за загубата от Рафаел Надал в откритото по тенис на Австралия все още буди Григор Димитров през нощта.

В Мелбърн, където бе първият за сезона турнир от “Големият шлем”, българската звезда изпусна отлична възможност да победи бившия номер 1 в света на полуфинал и бе отстранен в пет сета.

“Не искам да лъжа, но това е една от най-болезнените ми загуби. Обаче научих много от този мач. Непрекъснато връщам записа и се питам какво можех да направя по-добре. Дори в един момент изпратих съобщение на треньора ми в 3 часа сутринта, защото не можех да заспя. Смятам, че имах шансове да победя и Роджър Федерер”, призна Димитров в Ротердам.

Той започна участието си в Холандия с победа срещу играещия за Германия руснак Миша Зверев. Следващият му съперник в зала “Ахой” е Денис Истомин (Узб), когото победи наскоро на осминафинал на Australian Open.

“За първи път в кариерата си печеля толкова много мачове за такъв кратък период. Но свикнах, защото само преди няколко дни станах шампион в София. Всичко се случва толкова бързо. Най-важното е да остана здрав и да върша правилните неща”, коментира Димитров. Кратко видео от играта му с крака срещу по-големия Зверев бе разпространено в социалните мрежи с коментар “Световна класа”.

Билетите за двубоите в Ротердам започват от 45 евро.

Каква е причината за победите на българина от началото на сезона? Григор е с 15 победи от 16 мача и освен в София спечели и в Бризбейн след три успеха срещу състезатели от топ 10 на ранглистата.

Ето отговор от един от статистиците на Асоциацията на професионалните тенисисти. Миналата година Димитров е отбелязал средно по 5,7 аса на мач, а от началото на тази - по 9,5. Способността да печели лесни точки очевидно му носи успех. Спасените точки за пробив през 2016 г. са 60%, сега вече - 77%. Трудно е да загубиш мач, когато сервисът ти не е пробит, а този сезон Димитров показва страхотно умение да се измъква в такива ситуации. Ето и точките, които българинът има да защитава в турнири от “Мастърс 1000” и “Големият шлем” следващите няколко месеца: Индиън Уелс - 10, Маями - 90, Монте Карло - 45, Мадрид - 10, Рим - 10, “Ролан Гарос” - 10.