Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гари Маккинън
Гари Маккинън

Има прецеденти, в които и демократични страни са отказвали екстрадиция на САЩ. Пример в това отношение е Гари Маккинън, шотландски системен администратор и хакер. Обвиненията срещу него са, че през 1997 г. под псевдоним “Соло” е влезнал нелегално в компютърните системи на американските военни и е изтрил важни файлове, които са извадили от строя хиляди компютри и така са създали риск за сигурността на САЩ. През 2000 и 2001 г. хакерът проникнал и в данните на НАСА, като общата стойност на нанесените щети от неговите атаки се оценява на над 800 млн. долара.
За разлика от Великобритания в САЩ за тези престъпления Маккинън може да получи около 70 години затвор, но през 2006 г.
в негова подкрепа се разгръща широка обществена кампания
В нея се включват британският таблоид “Дейли Мейл”, рокгрупата “Мерилиън”, Стинг, Питър Гебриел , Боб Гелдоф, както и Борис Джонсън, тогавашен кмет на Лондон. През август 2009 г. Дейвид Гилмор от “Пинк Флойд” дори посвещава своя онлайн сингъл Chicago — Change the World на хакера.
Миналата година на страниците на “Гардиън” хакерът изказа благодарност на британския премиер Тереза Мей, че има основна заслуга той да не бъде изпратен на съд зад океана. На 16 октомври 2012 г. в качеството си на министър на вътрешните работи тя обявява, че искането за екстрадиция е отхвърлено, казвайки, че “екстрадирането на Гари Маккинън би довело до твърде голям риск от това той да се самоубие (има диагностицирано заболяване от аутистичния спектър) и разрешението за негова евентуална екстрадиция би нарушило човешките му права.” Тя допълва, че решението дали той да бъде обвинен от британски съд ще бъде взето от главния прокурор.
На 14 декември главният прокурор на Обединеното кралство Киър Стармър заявява,
че обвинения срещу Гари
Маккинън няма да бъдат повдигани
В свое интервю за телевизионното шоу на Би Би Си “Клик” Маккинън обясни, че е успял да проникне в част от компютърните системи, използвайки прост скрипт, написан на Perl, който търси за акаунти, използващи празни пароли или такива по подразбиране.
В същото интерво Маккинън споменава и т. нар. The Disclosure Project като според него „това са хора, заслужаващи доверие, които потвърждават съществуването на технология, взаимствана от НЛО, антигравитационни технологии, свободна енергия и техния извънземен произход”.
Той казва, че е потвърдил твърденията, че снимки, публикувани от НАСА, често са обработвани, за да се скрият доказателства за наличието на НЛО, като е сравнил “суровите” и “обработените” снимки. Дори заявява, че е виждал детайлна снимка на “нещо, което не е направено от човешка ръка” във формата на цигара, което се носи в пространството над северното полукълбо, но за свое съжаление не е успял да направи копие на файла, преди връзката му да бъде прекъсната.