Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В предизборна ситуация всеки може да коментира каквото иска, без значение дали го разбира или не, заяви бившият премиер Томислав Дончев за скандала с европари.
Дончев, който в кабинета "Борисов 2” отговаряше за европейските средства, коментира проблемите с оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, заради които служебният просветен министър обвини предшественичката си Меглена Кунева.

Бившият вицепремиер изтъкна, че програмата не е спряна, каквото съобщиха и от Брюксел.

„Има кореспонденция с ЕК, която е на ниво предупреждение. Изредени са няколко проблема – някои незначителни, някои по-важни. Основният проблем е свързан с независимостта на управляващия орган – т.е. този, който плаща парите. Той трябва да е независим от този, който ги харчи. Проблемът в МОН е, че те са в една администрация, а Меглена Кунева в даден момент с една ръка трябваше да контролира плащанията, а с друга – да харчи. За мен винаги е лоша практика министър да е управляващ орган”, коментира Дончев.

Той допълни, че е говорил няколко пъти с нея, че това е експертна работа, не за министър, но това било нейно решение, защото искала така да поеме отговорността.

Преди дни обаче бившият премиер Бойко Борисов директно заяви, че е било грешка да даде образованието в ръцете на коалиционните си партньори от РБ.

Разликата в предизборните програми на ГЕРБ и на БСП е като тази между документален филм и научна фантастика, заяви още Томислав Дончев.

"Всеки човек с базова икономическа грамотност ще разбере, че програмата на левицата е абсолютно нереалистична – ако някой се опита да я реализира, това ще доведе до икономическа катастрофа", категоричен бе той пред bTV, като подчерта, че около него има хора, които могат да смятат.

Дончев потвърди, че магистралите ще продължат да бъдат приоритет на ГЕРБ.

„Не може без базисна инфраструктура, но не може и само с нея. Колкото и управлението ни да се свързва с успешни инвестиции, свършена е само малка част от работата – при това не само по отношение на пътищата. Имаме градове с водозагуба над 80%, ако няма мерки, след 5-10 години ще има бедствие, няма да има вода там”, даде пример той.

По думите му ГЕРБ почти е наредила листите си, а самият той се колебае между място в листата в родното си Габрово и в София.

Относно влизането на нови лица в листите на БСП, като журналистите Елена Йончева и Тома Томов, той заяви, че това може да крие комплекси от близкото и по-далечното минало, а "опитът да се представиш в бяло е притеснителен".