Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМ: Пушенето на цигари вреди не само на кожата, но и на устата.
ДИМ: Пушенето на цигари вреди не само на кожата, но и на устата.
МНОГО научни изследвания са се занимавали да сравняват кожата на жени пушачки и непушачки. Резултатите винаги са неутешителни за любителките на дименето - бързо сбръчкване, жълти зъби, лош тен са само част от вредата, която нанасят цигарите на кожата.
Малцина знаят, че пушенето
пречи на заздравяването
на раните. При тези, които пушат средно по 1 кутия на ден, некрозите (отхвърляне и умъртвяване на тъканите) са 3 пъти по-чести, отколкото при непушачите. При пушещите 2 кутии на ден броят на некрозите скача до 6 пъти по-често.
Причината за забавеното заздравяване на раните при пушачите се обяснява с това, че никотинът предизвиква свиване на съдовете, което води до кислороден глад на тъканите, а за заздравяването е необходимо добро кръвоснабдяване. Освен това цигареният дим предизвиква образуване на карбоксихемоглобин в съдовете, което допълнително влошава дишането на кожата. Трябва да се знае, че свиването на съдовете, предизвикано от никотина, се задържа доволно дълго - до 90 минути след 1 цигара. Това означава, че човек, пушещ на интервал половин час, създава в кожата перманентен кислороден глад.
Бръчките
при пушачките са повече и се появяват по-рано, отколкото при непушачките. При тези, които изпушват повече от 20 цигари на ден, вероятността от появата на дълбоки, забележими бръчки е 5 пъти по-висока, отколкото при тези, които не пушат. Доказано е също, че бръчките на пушачките се появяват 20 години по-рано. Съществуват няколко обяснения на това явление. Пушенето разрушава съдържащите се в кожата влакна колаген и еластин и кожата става по-малко здрава и еластична. Освен това пушачките
постоянно бръчкат устни
и свиват очи от дима. В резултат на това се появяват бръчки около устата, очите и на челото, което не е препоръчително за красотата и привлекателността на жените. Друг фактор за образуването на бръчки при пушещите е същият този хроничен кислороден глад в кожата, който води до намаляване синтеза на колагени и забавено обновяване на кожата. В крайна сметка не всички пушачки имат "кожа на пушачи", всичко зависи и от генетичните особености.
Изследователите са доказали, че при любителките на дименето се образуват множество черни точки (комедони).
Отрицателният ефект от цигарите не се изчерпва с бръчките. Пушачките лесно могат да бъдат познати по
нездравия тен
жълтеникавото или сивото лице, разширената капилярна мрежа по скулите и носа. Тези червени жилки се появяват именно поради факта, че пушенето нарушава кръвообращението. Кожата на пушачките постепенно става по-груба и твърда.
Пушещите дами в по-голяма степен са подложени на риск от развитието на
рак на кожата
- плоскоклетъчен карцином, а след излекуването при тях по-често се появяват рецидиви. Белезите след операция при пушачките заздравяват по-бавно. По всяка вероятност това се дължи на факта, че никотинът свива кръвоносните съдове, като влошава снабдяването на тъканите с кислород.
Някои изследвания са доказали, че рискът от развитие на плоскоклетъчен рак на кожата при пушачите нараства с увеличение на броя на изпушените цигари на ден.

MAРИЯ БЕЛЧИЧ

УНИЩОЖИТЕЛ: Пушенето лишава тъканите от витамин С, веществото, правещо кожата да изглежда свежа и здрава. Доказано е, че 1 цигара разрушава 25 мг от съдържащия се организма витамин С.