Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиардерът Михаил Фридман
Милиардерът Михаил Фридман

Полицията задържа холандски юрист, свързван

с фирми на милиардера Михаил Фридман. Магнатът е

основният заподозрян за победата на US президента

На 16 януари Националната полиция на Испания задържа известния холандски юрист по търговско право Петер Ваки, управляващ изпадналата в несъстоятелност мадридска компания Zed+.

Според онлайн изданието El Confidencial задържаният е бил дясна ръка на Михаил Фридман, споменат в нашумелия агентурен доклад за руската намеса в изборите в САЩ. Руският магнат с израелско гражданство е смятан за близък до Путин и израелския премиер Нетаняху.

Петер Ваки е задържан

в мащабна операция на мадридското летище

“Барахас” при пристигането си от Амстердам за среща с инвеститори за покупката на Zed+. 30-40 сътрудници на испанските спецчасти са дошли на терминала и конфискували временно фотоапаратите и мобилните телефони на присъстващите, за да не снимат. Операцията била ръководена от прокурор Хосе Гринда, специализиран в борбата с организираната престъпност в Източна Европа.

Холандският юрист Петер Ваки
Холандският юрист Петер Ваки

Източник от полицията е потвърдил ареста пред агенция Ройтерс.

Като причина се посочва, че холандският юрист е възпрепятствал разследване по съмнения, че руски министри са взели за подкупи за милиони в руския филиал на Zed+. Ваки бил обвинен в Испания в “наказуема неплатежоспособност, принадлежност към престъпна организация и пране на пари, действия в полза на руски интереси и възпрепятстване на разследване за източване на пари чрез дъщерно дружество към роднини на руски министър” според El Confidencial.

След разпита, в който холандският юрист е отрекъл всички обвинения, той е бил освободен. Междувременно съдия е експроприирал акциите на Zed+.

Биографията на 68-годишния мениджър и юрист Петер Ваки е само една страница. Последният му голям работодател е холандската банка ABN Amro, където е бил член на надзорния съвет и е получавал висока заплата и премии. Консултира и ФК "Аякс". От 2014 г. след решение на арбитражния съд Ваки ръководи основната холдингова структура на група Zed —Zed+, създадена преди няколко години след сливането на испанската Zed Worldwide и руската Temafon.

Zed е един от световните лидери

в продажбите на мобилно съдържание, твърди Life.Ru. Компанията принадлежи на испанския предприемач - основателя на Zed - Хавиер Долсет, банка Santander, медийната група Planeta и руския телеком “ВимпелКом.” Основният собственик на “ВимпелКом” (чрез Алфа груп, в чийто състав е и Алфа Банк) е гражданинът на Русия и Израел Михаил Фридман, на второ място в класацията на руския Форбс със състояние от $13,3 млрд.

Всичко става в момент, когато Zed+ не може да погаси кредит от 140 млн. евро и изпада в несъстоятелност.

Съдът в Амстердам назначава за управляващ на Zed+ Ваки, а Долсет е отстранен от управлението на компанията. Според El Confidential холандският юрист е свързан с фонда Highland Marine Stichting. Чрез този фонд LetterOne на Фридман владее и продава активи в Северно море. Освен това според холандското издание NRC назначеният в Zed+ одитор Франк Шреве и испанските акционери са заявили, че Ваки действа в интерес на LetterOne и се съмняват, че по тази причина през 2015 г. той е отказал от предложение за поглъщане на Zed от китайската Dawn Galaxy.

Измамените испански акционери започват да търсят правата си в съда. Хавиер Перес Долсет, подал сигнала и поискал разследването на схемите, е бил извикан за показания в Ню Йорк пред МВР, ФБР, ЦРУ, Комисията по ценни книжа и Министерството на финансите на САЩ.

ЦРУ, ФБР и другите американски ведомства се включват в разследването, след като през 2016 г. “ВимпелКом” (компанията е с основен акционер Михаил Фридман ) е глобена с 835 млн. долара за даване на подкупи на роднини на тогавашния президент на Узбекистан Илхам Каримов. Това е втората по размер санкция по американския закон за борба с корупцията в чужбина.

Службите са разследвали случая повече от година. Журналистът Агустин Марко разказва за схемата за източване на средства, като се позовава на предварителен доклад на Централното звено за борба с финансовите и данъчните престъпления. Според него парите от Grupo Temafon, руски филиал на Zed+, са изпращани на компанията ООО "Встреча" — днес

фирмата е в ликвидация

Тя е създадена без знанието на Управителния съвет на акционерното дружество.

По този начин са източени до 30 млн. долара към FunBox — компания за услуги по запознанства, собственост на роднина на вътрешния министър на Русия Владимир Колоколцев. Испанската полиция предполага, че случаят "Встреча" не е единственият с източване на средства от Grupo Temafon, което ставало ясно от одити на Pricewaterhouse и Alvarez&Marsal. В изпразването на сметките на руския филиал на холдинга са участвали минимум четири компании. Две от тях принадлежат на Ваге Енгибарян, близък приятел на Фридман.

Според сайта stringer-news.ru арестът на Ваки е свързан и с

опит да се “открият”

руски хакери

В предизборната кампания в САЩ след изтичането на имейли от сървъра на Демократическата партия медиите съобщиха за таен сървър на Тръмп, през който е минавала шифрована кореспонденция до сървър на Алфа Банк.

В. “Ню Йорк таймс” публикува статия броени часове след доклада на британския разузнавач Франклин Фоер, че по данни на ФБР мистериозен сървър, регистриран на името на

организацията

на Тръмп,

е получавал редовно скрити имейли от два сървъра на Алфа Банк на Михаил Фридман. Експерти от ФБР смятат, че за това може да има и друго бяснение – маркетинг или спам. Но специалисти по киберсигурност са впечатлени.

“Никога не съм виждал сървър, настроен като този”, казва за сървъра “Тръмп - Алфа-Банк” Кристофър Дейвис, който работи във фирма по киберсигурност. Негови колеги предполагат, че организацията на Тръмп и “Алфа” са имали гореща дигитална връзка. Нещо повече, в момента на изборите трафикът е достигал пик, казва ученият Л. Джийн Камп, компютърен спец в Университета на Индиана.

Медиите отбелязват, че скоро след като “Тайм” попита Тръмп по тази история, въпросният домейн на организацията на Тръмп внезапно спрял да работи. През лятото, след като е разбит сървърът на Демократическата партия в САЩ, шестима експерти проучват комуникационната следа между сървърите на Тръмп и Алфа Банк. Така в медиите нашумява историята за руската връзка в хакерските атаки.

Има ли доказателства за връзки на организацията на Тръмп и руската финансова институция Алфа Банк, четете в печатното издание на в. "168 часа"