Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАТО не е пречка да разпуснем армията си, даже ще се радва Oще днес новият президент на България би могъл да привика генералите и да им каже: Имате една седмица! Няма по-достоен да разпусне армията от ген. Румен Радев. Той вероятно е последният български главнокомандващ, който е помирисвал барут. Следващите президенти ще са мамини синчета в добрия случай, а в лошия - ще са били наемници. И след отмяната на военната повинност и превръщането на армията в професионална нейното състояние никак не е добро.

Тя няма гориво за техниката си, няма боеприпаси за учебни стрелби, няма и средства за превъоръжаване. Радев е съвсем наясно с десетилетните саги с покупката на изтребители, на корвети или, божем, на подводница. Наясно е и с корупционните практики във военното министерство, особено когато се случи министърът да е земеделец. Отстрани изглежда така, сякаш армията се поддържа изкуствено жива, за да върви далаверата с военни имоти, утилизации и прочее и да падат комисиони от оръжейни сделки. Затова нека Радев да прояви мъжество и да признае очевидното. А то е, че Българската армия отдавна е умряла! Това, което марширува и козирува, е един вкочанен труп, чието разложение старателно се крие под лъскавите униформи на нашите пълководци. Вонята обаче е нетърпима.

Но вместо да разпусне армията и да ѝ устрои тържествено погребение, България харчи най-грешни пари за нейната поддръжка, превъоръжаване, преструктуриране и т.н. Тези пари се хвърлят на вятъра, но дваж по-абсурдно е, че те са залъкът, отнет на българските учени, лекари и учители. Заетите в най-хуманните професии у нас живеят в унизителна мизерия заради най-нехуманното занятие - това на българската военщина. Последният случай, когато българският войник извърши нещо славно, бе в края на Втората световна война. След нея “театърът на военните действия” бе завзет от атомното оръжие и армиите на малки страни като нашата станаха излишни. Т

е обаче продължиха да съществуват по инерция, изсмуквайки жизнените сокове на нациите. Появиха се сложни военни доктрини, за да може армиите да оправдаят себе си и генералите да се пъчат с ордените си. През ХХI в. обаче войните се водят с оръжия, а не с хора. В Сирия например падаха ракети, изстреляни от Каспийско море. А един руски самолет летя над Северния полюс и Гибралтар, за да пусне бомбите си край Алепо. Днес и последната разумна причина такива оръжия да се използват от или срещу България вече е изчезнала. Щетите ще са толкова големи, че победата и поражението се изравниха и имат нулева стойност. Онова, което е било героично за нашите предци, за нас днес е нелепо. Сега е без значение дали ние ще завладеем Босфора, или нас ще ни гази турският аскер. И за двете страни тази опция вече липсва. Турция и Гърция са ни съюзници в НАТО и това изключва войната да дойде от юг. Но и да не бяха, нашите 20-30 хиляди щика няма да спрат половинмилионното турско пълчище.

А пък Русия дори няма да ангажира своята 2-милионна армия с нас. Тук русофили и русофоби са така настръхнали, че ще се избият взаимно. Да, армията ни ще е боеспособна срещу македонската. Но дали нейните генерали вярват, че българите сме способни на братоубийство по тяхна заповед. Може би в доктрината им е залегнал потенциален сблъсък със Сърбия или с Велика Албания. Но и той е невероятен, тъй като Албания е в НАТО, а след Черна гора Сърбия е наред да получи покана за пакта. Заради всичко това от нашата армия има смисъл само ако участва в далечни мисии като окупацията на Чехословакия. В миналото обаче това бе доста трудно, тъй като генералите носеха отговорност пред всяка българска майка. Сега с наемната армия изведнъж стана много лесно тя да бъде въвличана в отблъскващи каузи. В страни като Афганистан и Ирак бъдещето на великия наш войник се видя като на длан. То е ужасно. След неговите подвизи там иракчаните и афганците дойдоха пред портите ни и вече ни заливат.

За какво ни е такава армия - слугиня на политици като Буш или Тръмп? Истински стожер на българския суверенитет ще имаме, ако всеки здрав и прав българин получи оръжие, патрони и униформа и си ги държи вкъщи. Ще ходи чат-пат да се упражнява в стрелба и това ще му е бойната готовност. Без маршировки и устави. Такава организация, подобна на швейцарската, е разумна и излиза много евтино. Тя изведнъж ще превърне българите в непобедима сила. Само такава армия ще съхрани у тях чувството, че са общност, че за България се сражават не някакви наемници, а “ние”. Но това “ние” се разпада от доста време. Българската нация има няколко стожера - училище, култура, църква, армия, БАН... Днес всички те са в разруха. Нищо чудно, че младежта бяга в чужбина. Утрешните българчета няма да са се клели за това място - България, за разлика от бащите и дедите им. И съответно няма да се чувстват принадлежни към българската общност.

Bоенната служба е най-старата и най-здравата спойка на обществото. Подобно на данъците тя е принудителен принос на всеки за общото благо. Подобно на училището тя е могъща инвестиция в поколенията, която винаги се изплаща. Сега тази благородна повинност я няма, а не е измислено нищо, което да я замени, нищо, което да създава чувство за солидарност у българите. Тя ще се появи само ако те получат пушки и се почувстват братя по оръжие. Членството на България в НАТО изобщо не ѝ пречи да разпусне армията си. Няма да е прецедент - Исландия отдавна членува в НАТО, но няма армия. А и самият пакт призна себе си за отживелица и взе нещо да се реформира. Той призна също, че в бъдещи войни като тази срещу тероризма армиите са ненужни. И без армията в България ще продължи да бъка от военизирани, така че няма да усетим липсата ѝ. Имаме полиция, жандармерия и какви ли не спецчасти, които се борят с мафиите и безредиците, разузнават, проследяват, оперативно издирват, претърсват, подслушват и пр. Те и гвардейците са комични с техните пера от марабу, навуща и гайтани. Тях обаче Радев трябва да запази. Понеже е главнокомандващ, той ще посреща колеги от чужбина и трябва някой да им набива крак.

Коментарът е от 24 часа