Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петимата държавни служители не говорели по телефон, но сгрешили да обсъждат далаверата в стая с монтирана подслушвателна техника. Спедиторът преживял поне 2 атентата заради съществената си роля на “Варна-запад”.

Спедиторът Георги Табаков и митничарите във Варна се топят взаимно за кого са били предназначени намерените в акцията на пристанището 600 хиляди лева.

Сумата е била предназначено за свободно преминаване на десетки контейнери без сериозни проверки и в кратки срокове, обясняват запознати със схемата, която действа в морската митница от дълги години.

Петима началници на смени и началникът на митническия пукт на пристанище "Варна-запад" са с постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража", след като бяха арестувани при зрелищна акция във Варна. Шестият от организираната престъпна група - спедиторът, у когото са намерени 600 000 лв., бе освободен под парична гаранция от 5000 лв.

Схемата е стара и работи безотказно, разказаха за "168 часа" близки до пристанищния живот. През 2014 г. на Пристанище Варна са влезли 132 000 контейнера. По-голямата част от тях се разтоварват на "Варна-запад", защото "Варна-изток" е заета територия от тръбите за изграждането на Южен поток. През миналата година на "Варна-запад" са разтоварени 138 454 контейнера и още 5 на "Варна-изток".

По правило когато един контейнер тръгне, се издава номер на контейнера и на кораба. Това се прави, за да може спедиторите да проверяват движението на товарите. Още преди корабът да е пристигнал, неофициално повечето спедитори извършват "договорка" за бързо и безпроблемно освобождаване на контейнерите.

Така в един момент е събрана база данни на съответния кораб кой колко контейнера има и колко се прекарват от фирми. Тези, които не са "заявени" от нито един спедитор, остават "сирачета". Те не са "обгрижени" и биват оставени на произвола на съдбата.

За вноса на контейнерите отговарят ДАНС, МВР, ГДБОП, Агенцията по безопасност на храните, Агенция "Митници", РДНСК, Икономическа полиция, Патентно ведомство, които следят за запазените търговски марки. Тъй като при всяко пристигане трябва да се проверяват контейнери, подбрани на "случаен" принцип, всички усилия на институциите се съсредоточават в "необгрижените сирачета".

Те са "маркират" неофициално, че подлежат на щателна проверка, което и се случва реално. Всичко това е за сметка на клиента - разпечатване, разтоварване, товарене, повреждане на част от товара, се поема от клиента, не от държавата.

През това време останалите "обгрижени" срещу определена сума се освобождават бързо и без причиняване на щети за търговеца. "Обгрижените" контейнери от своя страна се разделят на два вида, според което зависи и стойността на "обгрижването" им.

Едните са обикновени контейнери, с традиционни товари. За тях се плащат определени негласно тарифи за преминаване. Тези контейнери, които са "обгрижени", но имат по-специфични, рискови или маркови стоки, подлежат на пряко договаряне между спедитора и търговеца - и цифрите са по-високи.

Практиката показва, че за "обгрижването на стандартни контейнери" спедиторът иска 1800-2000 лв. от търговеца.

Той решава и каква част от тази сума да даде на митничарите, за да върви всичко "гладко". Част от контейнерите преминават "инцидентни" проверки, които са чисто формални и винаги само на "обгрижени" контейнери. Тези проверки се извършват само от служители на Агенция "Митници".

Задържаните и обвинени за организирана престъпна група служители на агенция "Митници" са ръководители на смени и ръководителят на митническия пункт. Според разследващи те спазвали "хигиена" на говорене по телефоните по отношение на исканите и получавани подкупи.

Същите обаче се събирали в служебно помещение, където били сигурни, че никой не ги подслушва и свободно обсъждали подробности. Междувременно самото помещение било оборудвано с техника за подслушване и така всичко достигало до ушите на разследващите.

Петимата бяха задържани при зрелищна операция във Варна, намираща се на 20-ина километра от "Варна-Запад". За повече от 2 часа морската столица беше под полицейска блокада, като на всички изходи имаше разставени КПП-та с въоръжени до зъби служители на Охранителна полиция и Жандармерия, които спираха и проверяваха автомобили и хора.

При задържането в дома на спедитора са намерени 600 000 лв., вероятно приготвени за предаване на чиновниците. Официално бе съобщено, че това са парите за митничарите до края на януари, но практически това е в пъти по-голяма сума от нужната за такъв срок, категорични са хора от бранша. Според тях до митничарите реално стигат не повече от 500 лв., а тази сума би била достатъчна за цяла една година, не за 15-ина дни.

Спедиторът е известен варненец, "застанал на входа на митницата", извървял през годините пътя от служител на Държавна сигурност през бившата силова групировка СИК, вече бизнесмен с два атентата зад гърба си.

70-годишният Георги Табаков отговарял по турска линия в ДС - Варна. След демократичните промени започва да се занимава с частен бизнес.

В годините Табаков се свързва със СИК. Дружеството "Бумеранг - 94", регистрирано на 22 декември 1994 г., е с адрес ул. "Дръзки" 14. По онова време на същия адрес е и офисът на СИК във Варна. Съдружник в "Бумеранг" е Стоян Попов, който е бил официалният представител на групировката в града.

Самият Табаков е бил собственик и на фирма "Гибита". Според данни от МВР тя не е имала лиценз, но е осъществявала охранителна дейност в мътните години, когато "охранители" раздаваха лепенки на фирми и така продаваха закрила за търговците.

В тези структури тогава бяха бивши борци и кикбоксьори от обкръжението на трагично взривения Данчо Марков и на Христо Асенов-Бацата.

През октомври 2015 г. фирмена кола бе взривена пред адреса на дружеството "Би Лоджистик" на Табаков - на ул."Георги Бенковски" във Варна. Повече от година след демонстрационното престъпление няма задържани за извършването му.

През миналата година той и съпругата му са брутално нападнати пред дома им. Неизвестни ги бият с бухалки, като чупят крак на Табаков и ръка на жена му. Случаят е разследван от полицията, но по неясни причини е крит от обществеността и до днес не му е давана гласност. Няма данни да са установени и задържани извършителите и на второто посегателство.

Табаков стоеше на входа на митницата и вероятно си е създал врагове от други конкурентни фирми, предполагат негови близки. И допълват: "Той винаги е имал много сериозни връзки по турска линия, позиции във всяка крепост на ДПС. Неслучайно именно неговият бизнес вървеше без проблем и неслучайно сега точно той е атакуван в момента, в който е подготвял парите за някого."

След задържането Табаков е разпитан пред специално командирован съдия от Специализирания съд и прокуратурата му определя сравнително лека мярка за неотклонение "парична" гаранция от 5000 лв., след което е освободен.

Петимата митничари са обвинени за престъпна група без йерархия - нещо ново в правния мир. Началникът на митническия пункт "Варна-запад" Дамян Йорданов и началниците на смени Ивайло Арнаудов, Любомир Киров, Анна Ангелова и Галин Русев бяха откарани в столицата, където Специализираният съд ги остави в ареста.

При разпитите и пред съда петимата са категорични, че не те, а Табаков е изнудвал за рушвети, оправдавал се е с тях, но не им е давал нищо. Според юристи задържането им под стража е напълно ненужно и несъобразно според правото.

Петимата са на възраст, имат семейства, къде да живеят, нямат толкова пари, че да се укрият и да избягат от правосъдието, няма как да извършат друго престъпление - защото са отстранени от работа, а не биха могли и да въздействат на свидетели, защото всички са разпитани пред съдия. Според тях задържането в момента е главно заради общественото мнение, но припомнят, че и далеч по-сериозни обвинения са приключили тихо без съд.

Какво предприе Министърът на вътрешните работи, Румяна Бъчварова, четете в хартиеното издание на "168 часа".