Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терористичната атака в нощния клуб "Рейна" в Истанбул е поредното звено, което показва много силно характера на дестабилизация в Турция. През 2016 г. имаше 15 атентата с големи и средни щети, нещо, което до този момент не се е случвало. Епицентърът през 2001 г. беше Афганистан, през 2003 г. - Ирак, от 2011 г. насам - Сирия. За съжаление Сирия започва много силно да резонира в съседна Турция.

Новото е, че наред с всичките изказвания на турските политици и официални лица, Реджеп Ердоган заяви пред "Хюриет", че терористичните актове в Турция имат отношение към събитията в региона. За пръв път той казва, че тази поредица от атентати в Турция, независимо дали са свързани с кюрдите или с Ислямска държава, реално коренът е в съседна Сирия. Дори при атентата, за които бе поета отговорност от с т.нар. Соколи за освобождение на Кюрдистан - атентатът край стадиона на Бешикташ и в парка в центъра на Истанбул, за втория терорист турците признаха, че е дошъл от Сирия. Тезата беше, че това е сирийски кюрд.

Няма значение дали терористът е от кюрдски произход или от Ислямска държава, източникът се явява Сирия и много силното ангажиране на Турция в гражданската война там. Моментът за терористичния удар в новогодишната нощ е подбран в празничния ден за Турция и за гостите на страната. Мишена, изглежда, са чужденците, гостите на Турция. Става въпрос за нападение в клуб, който е много популярен. Ако се вярва на информацията, че нападателят е бил облечен като дядо Коледа и в чувала за подаръци е носил оръжие, изглежда и като удар срещу християнските ценности.

Турските служби ще издядснят кой е точно стои зад този атентат, но ако погледнем турските медии, буквално в съседни колони са ликвидиране на еди колко си членове на Ислямска дъжава вследствие бомбардировка на турските самолети в някой от сирийските градове. В момента се води офанзивата в Ал-Баб, който е стратегически град. Преди дни Девлет Бахчели - лидерът на турската Партия на националното действие заяви: Ако не превземам Ал-Баб, ние ще загубим Диарбекир. Това много ясно очертава връзката между военните действия в Сирия и много силния отзвук в самата Турция.

Ако погледнем мирното споразумение за Сирия, което бе подписано, то бе много обтекаемо - например в руско-турско-опозиционното споразумение не фигурираше името на нито една групировка, текстът бе, че се налага примирие във всички области в които управлява опозицията. Тази опозиция е т.нар Сирийска свободна армия, а тези, които остават извън нея са Ислямска държава и кюрдите. Тези два субекта биха могли да бъдат крайно недоволни от това, което бе подписаното в Анкара преди три дни. Следствените органи ще уточнят кой стои зад атентата. Да не забравяме обаче, че за убийството на руския посланик бе лансирана версията, че зад този атентат стои Фейтулах Гюлен.

Самите руснаци приеха много скептично подобен тип твърдения. Източникът на нападението явно е Сирия, но кой точно от многото терористични групи от сирийския бекграунд е, на този етап е трудно да се каже. Но това, че през две седмици в Турция има кървав атентат показва, че докато не се намери стабилно решение за Сирия, докато не се изчисти политическата формула, в която основните играчи да намират своите интереси, Сирия ще бъде вулкан от тероризъм, който ще продължи да дестабилизира Турция.

От "24 часа"