Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще протестираме присъдата срещу Анита Желева, защото делото е внесено при съществени пороци на разследването и неправилна правна квалификация. Както знаете, обвинението, по което бе и осъдена, е за убийство по непредпазливост.

Според нас видно от установените травми има данни за умишлено убийство. Не е направено адекватно разследване за мотива - дали е с користна цел - той е пристигнал две седмици по-рано, донесъл е голяма сума пари, няма ги кредитните му карти, нито портфейла му, от бизнес интереси или от ревност.

Искаме достатъчно дълго разследване, за да се установи истината, не за 3 месеца да се предаде на съд. Това не е разследване за карал и пил. Николай има много травми, които ни навеждат на мисълта, че може да е умишлено убийство.

Тези наранявания не са намерили адекватен отговор в заключението на съдебномедицинската експертиза. Аутопсията и после експертизата са направени от варненски съдебни лекари от УМБАЛ "Св. Марина". После същите тези специалисти правят и тройната съдебномедицинска експертиза. До заключение не стигат, защото всички, с изключиние на шефката й, подават писмени откази. Обяснението е, че те самите не са наясно как са възникнали травмите. Заради получилия се разнобой помежду им не можело да се произнесат, защото така щял да се урони престижът на катедрата. След това пращат изследването не в МБАЛ "Св. Анна", където работят уважавани специалисти, а в Плевен. Защо са избрали точно Плевен, а не София или който и да е друг град - няма мотиви. Твърдят, че са го направили, за да няма съмнения, но всъщност съмненията се пораждат точно от това.

Ние държим тялото на Николай в моргата. Още не е погребан, за да се извърши втората експертиза, а те я правят по документи. Защото така били преценили.

Нямам представа кой по какъв начин оказва давление върху разследването, но това е първото в 17-годишния ми стаж дело за убийство, чието разследване приключи в рамките на 3 месеца.

Факт е, че съдът насрочи делото 9 дни след внасянето му в съда. То е в 6 тома. Такова дело за толкова време даже не може да се прочете.

По отношение на обвинението за подкуп, където е ясно, че тя на три пъти е предлагала различни суми на двама полицаи, прокуратурата повдигна обвинение само за последното - с най-големия размер - от 30 000 евро. Не се коментира изобщо продължаваността на извършване на деянието.