Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Герасимов станал куриер на Хафез Асад

Журналистът Петър Герасимов е използван като таен куриер между Сирия и България в началото на 80-те г. на ХХ век. Тогава той донася в София секретно послание на президента Хафез Асад до българския му колега Тодор Живков.

Хафез Асад, бащата на сегашния сирийски президент, Герасимов е интервюирал за в. "Народна младеж". Той е от религиозната общност алауити, които формират политическия елит в Сирия. Бил е твърд и това проличало, когато терористи завземат хотел в Дамаск и пленяват 30-40 западни туристи. Асад казал, че ще преговаря с тях, но вдига на щурм спецчастите. Те избиват всички терористи и раняват няколко заложници. Труповете са обесени на площад в Дамаск.

"Беше много по-голям диктатор от сина си, който е завършил очна хирургия в Лондон. Башар е интелектуалец, докато Асад държеше Сирия в юмрук. Сега няма юмрук и виждате какво става", казва Герасимов.

Според експерти сегашният конфликт в Сирия е продължение на бунт от 1976 г., приключил 6 г. по-късно с клането в град Хама. Тогава Асад се намесва в гражданската война в Ливан и праща там сирийски части. Те се бият заедно с местни християнски групи срещу мюсюлманите. За сирийските сунити това е позор. Възползвайки се от ангажираността на армията в Ливан, те вдигат бунт. За да надделеят, алауитите се сближават с християните и предизвикват раздор сред лидерите на сунитите. В крайна сметка Асад решава нещата безмилостно - армията изравнява със земята Хама, основната твърдина на сунитите, през 1982 г.

"Отношенията между СССР и Сирия се обтегнаха тогава заради Ливан. И България -като пале след майка си - също ги замрази", казва Герасимов за условията на една своя командировка в Близкия изток.

Какво е тайното съобщение, което е трябвало да предаде на Тодор Живков, разберете в печатното издание на броя.