Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Посъветвах го да не участва в сформиране на правителство на Плевнелиев – той няма такива правомощия, а трябва да е пример за спазване на законите

Чака ни опасна битка със силни хора, но ще обърнем правенето на политика от личния интерес на елита към гражданите

В кампанията си казахме с г-н Радев: Опираме се гръб в гръб и не се огъваме. Ще е достоен президент, с когото ще разговаряме по важни за държавата въпроси

С лидера на БСП разговаря ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Г-жо Нинова, обявихте, че промяната в държавата трябва да започне от промяната първо вътре в партиите и БСП трябва да е пример за това. Някои от идеите ви за промяна в устава са революционни - като например въвеждането на 3 мандата за депутатите, което ще настрои срещу вас много от досегашните ви колеги в парламента. Защо го правите?

- Разбрахме резултата от допитването не само като смяна на избирателната система, а като отрицание на статуквото, нехаресване на политическата класа, такава каквато е в момента, и желание за промяна. Убедена съм, че тя трябва да започне вътре в партиите. Вие се хващате за депутатите, но аз я виждам по-дълбока.

Първо, в политиките - в момента

те се правят в

интерес на елита,

на бизнескръгове

и за лично

богатство

Бихме искали да обърнем това. Личният интерес да отстъпи пред общия, националния. Това е тежка и опасна битка със силни хора. Ще успеем само ако сме екип и не се огъваме. Търся смели съмишленици, които са готови да си сложим главата в торбата и да опитаме. Като го казах, се сещам за една история с президента Радев. По средата на кампанията усетих, че срещу нас се обединяват много сили - и политически, и други. Прибирахме се от среща в страната късно през нощта. Тогава в колата му казах: “Събират се срещу нас и не са никак за подценяване. Ще издържиш ли? Опираме се двамата гръб в гръб и не спираме.” Дадохме си тази дума и днес съм щастлива, че България има достоен българин за държавен глава.

Вторият въпрос е за партньорствата и коалициите. И чак на трето място идва въпросът с депутатите, т.е. лицата, които ще провеждат тези идеи.

- Тъкмо изнесохте тежката битка в партията с номинацията на ген. Радев, и се нагърбвате с нова. Нали знаете в каква стена ще се сблъскате в партията с тези идеи?

- Знам. Ще опитам. Хората, които споделяме предложението за три мандата - три пълни мандата, а не започнати и недовършени, си даваме сметка, че съпротива ще има. И въпросът е много сериозен -

да намерим

баланса между

опит и младост

Уважавам много колегите с опит в парламента. Без тях никой новак няма да се справи. Но ни се иска да обновим групата. Да дадем път на млади хора. Разбира се, при условие че са подготвени. Ако залагаме само на младост без знания и характер, няма да стане. Абе, трудна задача, но ще се справим.

- В каква посока ще преформатирате коалиция “БСП - лява България” - ще изхвърли ли най-накрая тези партньори, които само тежат, а не допринасят електорално за резултата на левицата?

- Не ми харесва думата “изхвърлям”. Залагаме на почтеност в новата коалиция. В момента имаме партньори в коалицията, които на парламентарни избори са с нас, стават депутати, седят сред нас в парламента. Когато дойдат местни избори, играят срещу наши кметове и общински съветници. Няма как тази двойственост да продължи. И до днес има случаи техни общински съветници да гласуват срещу наши кметове, докато техни депутати са в парламентарната ни група. Няма как водещото в една коалиция да бъде ламтежът за власт. Водещото ще бъде правила и почтеност към българските граждани. Гледайте съюза ГЕРБ - РБ, който е само по интереси и ще разберете как не трябва да се прави. Механичен сбор от партии не винаги е сила. Сила е откровеността и контактът с хората. Видяхте го на президентските избори.

- Да очакваме ли включването на нови партньори в коалицията и отварянето на вратата за преговори с АБВ?

- Вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите действия. Що се отнася до АБВ - твърде скоро беше опитът ни да се съберем. Неуспешен. Не виждам какво се е променило за три месеца.

- Кога да очакваме от вас да си назначите още заместници в партията освен Стефан Данаилов?

- Когато реша, ще го разберете.

- Конгресът ви ще се проведе на знаковата дата 4 февруари - какво послание отправяте с това?

- Не сме търсили послание. Случайно съвпадение е.

- Какви ще бъдат отношенията на БСП с новия президент - ще очаквате ли от него да се допитва до вас за важни решения или при попълването на властови позиции?

- Очаквам да разговаряме по важни за държавата, институциите и хората въпроси. И не,

не очаквам БСП

да му реди

служебния

кабинет

- А как ще озаптите властовите амбиции на съпартийците си?

- С разум. Една партия упражнява власт, когато спечели парламентарни избори. Тази е новата ни задача след спечелването на президентските избори.

- Приключиха консултациите при президента, предстои КСНС. БСП и ГЕРБ вече декларирахте, че няма да приемете третия мандат, но ПФ заяви готовност да го направи. Възможно ли е?

- Няма вариант. Този парламент се изчерпа. Ако ПФ или РБ се опитат да правят правителство, това ще е агония. Изходът е бързи парламентарни избори и каквото народът реши.

- Какво посъветвахте ген. Радев - да участва ли в сформирането на служебен кабинет заедно с Плевнелиев? Вкарват ли Радев в капан, както твърдят някои експерти, с настояването той да се включи в служебен кабинет на Плевнелиев?

- Посъветвах го да не участва в сформирането на служебния кабинет на президента Плевнелиев. Конституцията не дава такива правомощия на г-н Радев, преди да встъпи в длъжност. Той трябва да дава пример за спазване на законите на страната.

- Един от сценариите, които се развиват, е, че Плевнелиев ще топа топката и няма да направи служебен кабинет, докато Радев не встъпи в длъжност. Това ли се случва според вас?

- Така изглежда. Г-н Плевнелиев да не бяга от отговорност и да назначи служебен кабинет, който да спре вредните решения на отиващото си правителство на Бойко Борисов. В момента разграбват държавата като за последно. Пуснаха за продажба имоти на безценица. Отприщиха концесиите. Сменят бордове на държавни дружества. Назначават навсякъде свои калинки. Минират всичко след себе си на принципа “след нас и потоп”.

- Трябва ли да има програмно вместо служебно правителство - три приоритета, около които да се обединят основните партии и те да излъчат свое правителство вместо президента?

- Не. Не трябва. Има си конституция и ред. Да връчва мандати. И ако всички бъдат върнати, да назначава служебно правителство. Всичко друго са импровизации.

- Виждате ли се като бъдещ премиер?

- Не търся това. Важно е друго. Тази пропаст между народ и политици ме плаши. Искам да постъпим така, че народът да започне да си връща вярата в своите водачи, да вижда в тях чисти и свестни хора, които работят за обща полза и не са забравили откъде са тръгнали и за какво са там.

CV

- Родена на 16 януари 1969 г. в с. Крушовица, Врачанско.

- Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”

- Зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев” от септември 2005 до 2007 г.

- Депутат трети мандат - в 41-ото, 42-ото и 43-ото НС. В миналия парламент бе шеф на социалната комисия

- През май 2016 г. Нинова стана първата жена-председател на БСП, като спечели след оспорвана битка с Михаил Миков