Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антибактериалните сапуни са повече опасни, отколкото ефективни, алармират от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Те забраниха продажбата на антибактериални сапуни и гелове, съдържащи вредни съставки като триклозан и триклокарбан. Всъщност учените са категорични, че стремежът към прекалена чистота отключва сериозни заболявания като астма, алергии, кожни и бъбречни проблеми, дори рак.

Според американски учени така почитаните антибактериални сапуни не само че не са в състояние да унищожат всякакви болестотворни бактерии, но и самите те вредят на организма, ако се използват всекидневно. Екип е изследвал различни марки на сапуни, продаващи се в САЩ, и са установени над 20 изключително опасни съставки в най-силните препарати, които се използват дори от деца. Специалистите поясняват, че от една страна прекалената употреба на антибактериални агенти крие същия риск като редовното използване на антибиотици – разпространение на резистентни бактерии, които да не се влияят от каквито и да било дезинфектанти и лечение. Ако се стигне до такава резистентност, има опасност човек дори при спазване на добра хигиена да се зарази с животозастрашаваща инфекция.

А от друга страна непрекъснатата употреба на антибактериални препарати води и до увреждане на нормалния баланс на кожата, което е предпоставка за отключване на алергии, екземи, обриви, очни проблеми. Учените са против и непрекъснатото използване на гел дезинфектанти, защото те изнежват кожата и благоприятстват абсорбирането на вредните химически субстанции, които съдържат. Най-опасните от тях са именно триклозанът и триклокарбанът. Учени от Калифорнийския университет - Дейвис доказват, че триклозанът може да доведе до сърдечна недостатъчност, дори до инфаркт. Рискът се състои в това, че той е активна съставка в огромно количество продукти - дезинфектанти, препарати за почистване на под, антистатични спрейове, дори пасти за зъби. Трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворим и свободно преминава през клетъчните мембрани, свързва се с протеините в кръвта и въпреки че се изхвърля чрез отделителните процеси на тялото, при някои хора с метаболитни или сърдечни проблеми остава в кръвта за дълго време и може да доведе до сериозни увреждания на сърцето.

Триклокарбанът пък крие риск от хормонален дисбаланс, понижаване на репродуктивните способности и дори отключване на онкологични заболявания. Опасен е и бисфенол А, който според учени крие риск за черния дроб и сърцето, както и за правилното развитие на мозъка и хормоналната система при децата. 

Специалистите са категорични, че дори поддържането на прекалена чистота в дома крие рискове за здравето. Изследване на американски учени, публикувано в списание Occupational and environmental medicine показва, че при деца, в чиито семейства поне веднъж седмично се използва белина за почистване, се увеличава с 35% рискът от развитие на ангина и с 20% рискът от дихателни проблеми. Прекаленото почистване с този препарат обаче може да предизвика и проблеми с кожата, очите, както и да отключи алергични кризи. А според Американската академия по алергии, астма и имунология все по-широкото разпространение на астма в света се дължи именно на масовата употреба на прекалено силни препарати за дезинфекция, съдържащи хлор и амониев хидроксид. Според някои специалисти хлорът предизвиква и алергични реакции, екзема, дразнене на очите, кожни проблеми.

Кои са най-опасните съставки в препаратите за почистване, четете в хартиеното издание на "168 часа".