Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Псориазисът е болест, описана в Библията, но като лепра (проказа), защото са били смятани за едно и също. Чак през XIX век са разграничени. От псориазис страдат между 1,5 и 3% от хората в света без оглед на пол, професия и пр., казва дерматологът проф. д-р Николай Цанков. Преди повече от 20 г. той е сред първите в света, описали псориазиса като системна болест.

Такива са болестите, които засягат различни органи и системи в организма. Псориазисът е нещо много повече от видимото увреждане на кожата и е гореща тема в медицината. Доказва го интересът на авторитетното издателство “Ламбърт Академик”, което отпечата преработената книга “Псориазисът е системно заболяване”. Тя е написана от ученици на проф. Цанков с негово участие и под негова редакция.

- Проф. Цанков, защо псориазисът е така обезкуражаващо труден за лечение?

- Въпреки големите медицински открития и иновации той остава нелечим. Имам в практиката си случаи на продължителен контрол над него, но окончателно и дефинитивно решение все още няма. Не трябва да се вярва на твърденията на разни “специалисти” за моментално излекуване, при това завинаги. Реалистичната цел е възможно най-дълга ремисия и да се предотвратят увреждания на органите.

- Колко дълга може да е ремисията?

- Пиша статия за най-интересния ми клиничен случай. Алпинист с псориазис изживява екстремна драма при изкачване в Хималаите. От еуфория и преумора след покоряването на върха той заспива и почти замръзва. Едва го спасяват. Но след това е 23 г. в ремисия. В моята, а вероятно и в световната практика това е най-дългият период на пълно отсъствие на симптоми и оплаквания при псориазис. Друг необясним случай, който вече съм описал заедно с доц. Гриша Матеев, е на пациент, който получи тежък алергичен шок и след това 5 г. бе в ремисия. Но това са изключения, които все още нямат обяснение. Те по-скоро потвърждават правилото, че псориазисът се подновява често.

- Безспорно ли е, че е системна болест?

- Днес вече няма друго мнение, но почти до края на миналия век тази моя теза за някои бе прекалено авангардна. Но множество изследвания установиха промени във вътрешните органи. Оформи се консенсус, че кожните прояви са в отговор на хронично възпаление. При пациенти с псориазис се засягат ставите, има диабет, хиперлипидемия (наднормено ниво на масти в кръвта). Често се уврежда и сърдечносъдовата система, поради което се смята, че патогенезата на псориазиса е сходна с тази на атеросклерозата. Стана известно, че от първите стадии на псориазиса се удебеляват сънните артерии, а след дълги години се образуват плаки. Затова пациентите трябва много да внимават какво ядат. Основното е да избягват животинските мазнини и да се придържат към режима, препоръчван при атеросклероза.

Изглежда, има връзка и между псориазиса и ентеропатии като болестта на Крон, забелязани са и проблеми с дебелото черво. В световната наука много усилено се разработва темата за псориазиса и депресията. Връзката е пряка, особено ако кожните изменения са по лицето или по видимите части на тялото, което пречи на социалните и на сексуалните контакти. Като се сравни качеството на живот на хора с различни диагнози, се оказва, че болните от псориазис страдат емоционално дори повече от болните от рак, които може да са много тежко болни, но това не е така видимо.

- Какво е българското участие в изучаването на псориазиса?

- Още през 70-те г. на ХХ век българската дерматологична школа има заслуги за лечението на псориазиса. Най-много усилия му е посветил един от учителите ми - проф. Никола Ботев-Златков. Той е сред първите, употребили в публикация термина “псориатично сърце”. Той отдаваше голямо значение на климатотерапията като метод за лечение. Доц. Нели Кирякова установи наличие на хиперлипидемия при болни от псориазис. Доц. Любомир Дъскарев изясни връзката между псориазис и диабет тип 2. Но тогава светът беше друг и публикациите у нас оставаха незабелязани и неоценени в чужбина.

- Как лекувате болестта в момента?

- Имахме санаториум в Св. Влас, водехме болни и на Китен, но след 1989 г. тези 1-месечни безплатни терапии станаха невъзможни. Сега учениците ми д-р Кирчева и д-р Богданов лекуват в Балчишката тузла, място, целунато от Бога. Там са в златно съчетание море, лиманно езеро с лечебна кал и в добавка - минерална вода. Световно бижу, което знаем как да използваме при псориазис. Това лечение трябва да е безплатно, както е в развитите европейски страни. Те пращат болните на Мъртво море. Разбира се, прилагат се и модерните лекарствени терапии. Най-новите са истинска революция в подхода към болестта. С 1-2 инжекции месечно човек забравя за проблема си и се връща в живота си отпреди, но само докато ги прилага.