Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо и брат му Симо Карайчев в кулоарите на Софийския апелативен съд.
Евелин Банев-Брендо и брат му Симо Карайчев в кулоарите на Софийския апелативен съд.

Състав на Софийския апелативен съд (САС) наложи 300 лв. глоба на свидетел по делото за пране на пари срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

Георги Караманлиев, който е треньор по борба, живее в Швейцария. Той познавал Брендо от родния му Тополовград. „Свидетелят е бил призован по телефона и е казал, че ще се яви“, обяви съдия Невена Грозева.

През 2011 г. швейцарски полицаи открили документи в дома на Караманлиев, от които станало ясно, че Брендо има общо с осъдените българи от наркогрупата на Ивайло Хаселбърт в Испания. Според обвинението Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата му Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев изпрали 21,8 млн. лв. от търговия с дрога в Западна Европа. Това са милионите на бандата на Хаселбърт, твърди още прокуратурата.

Очаква се делото срещу Брендо и роднините му да приключи през януари. Процесът се решава за втори път от апелативните магистрати. През 2014 г. съдиите Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева оправдаха Брендо и отмениха първоинстанционната му присъда от 7 години и половина затвор. Обявиха за невинни и съпроцесниците му. Съдия Георгиева подписа присъдата с особено мнение. Върховният касационен съд също не се съгласи с решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав.