Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворник оправдава жестоко убийство с мистериозно златно имане

46-годишният Ремзи Мустафа признал за един удар с камък по главата на дядо Хакъ Али

5000 лв. изчезнали от сметката на жертвата в деня на трагедията

Рецидивистът в началото твърдял друго, по-късно извадил версията за съкровище отпреди 30 години

Имане, намерено преди десетилетия, изплува в разследване за едно от най-жестоките убийства, извършени в Бургаско през тази година.

Версията се появява в един от разпитите на обвиняемия - 46-годишния рецидивист Ремзи Мустафа от Дългопол, който към богатото си криминално досие добави и убийство.

На 11 март, на около 7 км от Айтос, в местност, позната като “Миризливата чешма”, е открит мъртъв 75-годишният Хакъ Али от руенското село Люляково. Аутопсията е категорична -

възрастният мъж е убит

с поредица от удари,

нанесени с твърд, ръбест предмет, най-вероятно камък.

Дядо Хакъ изчезва предишния ден. Сутринта е в къщата си близо до гарата на Люляково, но после идва негов познат и двамата излизат. Старецът така и не се прибира, жена му притеснена звъни на един от племениците си. Семейството има три дъщери, но те живеят в Турция.

Племенникът се обажда в Районното управление на полицията в Руен. Заедно с колегите си от Айтос служителите от Руен започват издирване. От стареца обаче няма и следа. На 11 март полицаите решават, че трябва да разширят зоната на претърсвате. Така една от групите минава по пътя от Айтос към Провадия, където в отбивка е спрян автобомил. Проверката показва, че колата се води на името на Хакъ Али. Екипите се пускат в близкото дере и на около 500 м откриват безжизненото тяло на стареца.

Въпреки внимателния оглед на доста голям периметър

оръжието на

престъплението не е открито и разследващите нямат възможност да извлекат улики от него.

Започват разпити на близки и съседи на семейство Али. Така криминалистите попадат на възлов свидетел, който е видял в каква компания е бил дядо Хакъ в деня на изчезването си.

Разпознал е Ремзи Мустафа, който е роден в друго руенско село - Струя, но отдавна живее във Варненско.

Мустафа има респектираща криминална биография и полицаите проверяват алибито му. Оказва се, че рецидивистът изтърпява поредна присъда във Варненския затвор. Толкова е примерен зад решетките, че властите са му позволили да пази на една от вишките в общежитието, където е настанен. Последното му наказание - след комулация - е три години и шест месеца, от които е излежал по-голямата част, остава му около година.

На 9 март Ремзи Мустафа е пуснат в отпуска за 5 дни. Ден по-късно се озовава в село Люляково. Пристига с влак, като по пътя се налива с алкохол.

Ремзи е мъртвопиян

и когато на 11 март спецполицаи нахлуват в къщата му във Дългопол, арестуват го и го извеждат с белезници. Рецидивистът, който има в досието си престъпления от дребни кражби до брутално изнасилване, е неадекватен часове наред, но бързо признава за срещата си с дядо Хакъ.

Той разказва, че познава убития от години, както и че двамата са се срещнали на 10 март, ходили с колата на стареца до Айтос. Според затворника старецът му дължал пари. В първите разпити обаче Ремзи не казал нищо за произхода на дълга.

От Айтос хванали пътя за Дългопол. Малко след града спрели колата уж Ремзи Мустафа да се облекчи, а Хакъ Али да накъса трева за зайците.

Според версията на затворника той поискал от възрастния мъж да го откара до Дългопол, където живее семейството му, но дядото отказал. Скарали се и

Хакъ Али пръв

посегнал да го удари,

тогава пандизчията грабнал камък. Твърдял, че го е ударил само веднъж по главата, а когато тръгнал, приятелят му бил жив.

За да се изясни механизмът на престъплението, е извършен следствен експеримент в ранния следобед на 12 март, точно две денонощия след убийството. Твърденията за един удар категорично се опровергават от съдебномедицинската експертиза.

Първоначално рецидивистът се представлява от служебен адвокат от Бургас, но после наема друг защитник - Симеон Найденов от Варненската адвокатска колегия.

Разпитан по-късно, в присъствието на новия си адвокат, той представя "златната" версия. Твърди, че преди 30 години

заедно с Хакъ

намерили съкровище,

което останало на съхранение при по-вързрастния мъж. От време на време той му давал пари - като част от неговия дял.

Разказът на подзащитния ми е убедителен, аз лично му вярвам, каза пред "168 часа" адвокат Найденов.

Версията за имането е включена и в обвинителния акт по делото.

Разследването обаче не е задълбало в нея, тъй като тя няма пряко отношение към обвинението.

Рецидивистът ще

отговаря за убийство,

извършено с особена жестокост, но не са събрани доказателства, че това е станало с користна цел, т.е. че старецът е ограбен и претрепан.

А пари липсват. Часове преди да бъде зверски убит, дядото е изтеглил 5000 лв. от своя сметка от клон в айтоска банка. Това установяват дъщерите няколко дни след смъртта на баща си.

Те са подали сигнал до разследващите, които поискали сваляне на банковата тайна и достъп до движението по сметките.

Извършените проверки потвърдили информацията, но от изтеглената крупна сума няма и следа. Не са открити доказателствата обаче, че са ограбени от рецидивиста. Счупен страничен прозорец на колата на дядото води до предположение, че

Ремзи е взел пачката,

оставена в жабката. Доказателства обаче липсват.

Със сигурност пандизчията е пръскал пари надяво и надясно в часовете между убийството и ареста. Той е прекарал една нощ при роднини в Струя, преди да се прибере в Дългопол. Те също са разпитани като свидетели по делото. Купувал е дрехи и храна. В семейното жилище на затворника са намерени останки от пищен банкет.

Според обвинителния акт дядо Хакъ дал доброволно 1000 лв. на авера си.

Самопризнанията на Ремзи Мустафа

не са единственият

коз на обвинението,

въпреки че помагат за по-бързото разплитане на случая.

При претърсването на къщата в Дългопол е открита дреха на Ремзи с пръски от кръв. ДНК експертизата потвърждава, че тя е от стареца.

46-годишният Мустафа ще бъде изправен пред Бургаския окръжен съд на 17 ноември. Адвокат Найденов заяви, че делото ще мине по реда на съкратено съдебно производство, но все още не е сигурно дали Ремзи ще признае всички обстоятелства от обвинителния акт. Ако това стане, рецидивистът ще отърве доживотна присъда. По закон наказанието му трябва да бъде намалено с 1/3.