Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хипотетично преди балотажа предимството изглежда е за ген. Радев. Но винаги има нова психологическа ситуация след първия тур, пренос на гласове, партийни повели. И на практика балотажът всъщност са си едни нови избори. Затова е трудно да се каже как ще постъпят партийните лидери и електоратите им и как ще се развие политическият инженеринг.

Разпиляването на опозиционния вот, което бе привидяно като ефект за Цачева, сега се превръща в дефект. Всичко се пишеше за сметка на БСП - и квадратчето, защото размива опозиционността, и г-н Марешки, защото събра протестен вот, и подкрепата за Красимир Каракачанов, който беше най-големият конкурент на ген. Радев, и тази за Ивайло Калфин, за Татяна Дончева. Целият този вот може да изглежда “всички срещу ГЕРБ” на II тур, защото и сърцата на хората при Калфин, и сърцата на хората при Дончева ги водят при ген. Радев. При патриотите също има чувствително по-голямо припокриване с Радев, отколкото с Цачева. Вотът за Марешки също изглежда срещу статуквото. А ако погледнете квадратчето “Не подкрепям никого”, ще видите, че и то е взело потенциална периферия на ГЕРБ, защото са го предпочели по-млади хора, т.е. по-летливи избиратели, които при други условия биха гласували за кампания тип ГЕРБ - дясноцентристка, основана на личности. С това квадратче са гласували хора, които на предните избори са подкрепили по-скоро ГЕРБ, разбира се, сред тях има и доста негласували. Към момента се оказва, че почти всичко по терена може да даде преднина по-скоро на опозиционния кандидат

Процесите, за които говорих дотук, не са валидни до такава степен за реформаторите, но не е вярно също и че Цецка Цачева е в сърцата на тези избиратели.Тук ще се намесят и съвсем други фактори: какво ще кажат партийните лидери, какво ще направят ДПС, ДОСТ и най-вече патриотите, които са новината на тези избори.

Гласувалите в чужбина не съставляват кой знае какъв дял от общата маса на гласувалите. Но според мен тази разлика от 3%, или около 120 000 гласа, е преодолима. Мисля си обаче, че в кампанията на г-жа Цачева има нещо генерално сбъркано. Погледнете резултатите - пред урните са отишли около 1,2-1,3 млн. души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Около половината до две трети от тях са гласували за г-жа Цачева. Останалите са се поразпилели - стотина хиляди са отишли за Радев, други стотина хиляди - за Каракачанов, трети - за Марешки. От вота за Каракачанов една четвърт преди са гласували за ГЕРБ, а от вота за Марешки - една трета твърдят, че преди са пускали бюлетина за ГЕРБ. И какво се оказа? Че госпожа Цачева не е успяла да мобилизира своя собствен електорат - този на ГЕРБ.

Патриотите влязоха в най-сладката роля на подобни избори - когато видимо има две опции, а човек не харесва нито една от тях и търси трета. Това се случи на предните президентски избори на г-жа Кунева. Второ, в седмицата преди вота имаше доста индикации, че патриотите са реална сила. И според мен, ако имаше още една-две седмици кампания, те щяха да финишират и с по-добър резултат. Трето - те се обединиха. И четвърто - навсякъде в западния свят в момента национализмът е на мода Затова очаквам при тях само нови успехи - веднъж видели се в силата си, гласоподавателите им могат и да се увеличават.

Оттам нататък е въпрос на умело политическо поведение на патриотите да умножават този политически капитал. А той е огромен, над прогнозите на всички колеги. Та само преди 5 г. Красимир Каракачанов взе 30 хиляди гласа, а сега взема над половин милион. Това много рядко се случва в България - политическа личност да се рестартира. Удавало се е само на Бойко Борисов, май.

Марешки напипа ниша - това е февруарският национално-социален, робинхудовски протест. Марешки показа, че има търсене за генерални алтернативи. Втората индикация за това е референдумът.

Задължителен или не, този референдум е една от големите новини от неделя. Аз имам големи лични резерви към мажоритарната система. И се боя, че много години поред ние сме повтаряли една и съща грешка - големи антиелитни настроения, и едните, и другите са маскари, давайте да сменяме всичко, давайте да идва новият и след 4 г. - давай всичко наново. Вече трябва да сме си взели поука, но не сме. Но въпреки всичките ми лични резерви референдумът е гражданско учене, гражданска култура.

И трябва да ви кажа, че може би новото политическо явление се нарича Слави Трифонов. Той вече не стопанисва просто 700 хиляди подписа, а над 3 милиона гласа. Трифонов получава прекрасна възможност за действие месеци наред. Като говорим за големи новини, най-голяма новина от този вот са ген. Румен Радев и новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова.

Изборът ѝ на конгреса на БСП беше пирова победа, защото разполови партията На всичкото отгоре после тя направи вътрешнопартиен референдум, не го зачете и натрапи друг кандидат. Сби се с вътрешната опозиция, сби се с Първанов, имаше някакви търкания със Станишев или Мая Манолова.

Изобщо отвори фронтове навсякъде. И в тази вабанк игра, в която всички злорадо и доволно потриват ръце, тя игра изключително амбициозно. И спечели - Радев не просто е спечелил приличен процент, а води на първи тур!

Това е огромен успех. Резултатът на Трайчо Трайков не е лош също.

Един от скритите победители на тези избори се оказа Меглена Кунева, защото в хода на кампанията и с изказването си за 200 хиляди гласа тя “припозна” Трайков. Гласовете за Калфин и Дончева пък се оказаха всмукани от Радев, когато се оказа, че може да печели, но и техните кампании заслужават добра дума. ДПС може би не даде всичко от себе си, но там е важна играта за балотажа.

След втория тур Борисов може и да отиде на предсрочни избори, но може и да започне да прави втори кабинет. Защото, често казано, на никого не му се ходи на предсрочен вот с изключение на опозицията, разбира се.

Мнението на социолога е от интервю за в. "24 часа".