Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Духовник плащал с пуйки на козметици, за да го разкрасят за палавите му партньори

l Баба Гуси не дочака санкцията си и почина

l Монахът от Бачковския, който канеше служителки в оргия с “Можеш, можеш”, наказан с престой в Рилския манастир

Монаси, участвали в гей оргии в манастири и в сексскандали със секретарки, остават недосегаеми за църковно - наказателните дела на Светия синод. По тях от години няма движение, нито сериозни санкции срещу провинилите се духовници. Някои от които са с висок духовен ранг – епископи, разказват богослови, отлично запознати с процедурите.

Сформираните комисии от архиереи, които трябва да съберат доказателства за провиненията – блудни действия между еднополови, а също и за разврат в манастирите, бездействат, възмущават се теолози. Според тях назначените при образуването на делата комисии изобщо не са заседавали по отделните скандални казуси, камо ли да има присъди от църковните съдилища за извършени провинения.

"Приемаме

мълчанието и липсата на резултати

от разследването като опит да се прикриват духовници, които със срамните си деяния петнят святото име на православната църква", коментираха богослови пред "168 часа". Някои от тях като ревностни християни призовават Светия синод, който според устава упражнява съдебната власт в БПЦ, да бъде по-активен, "за да не остава обществото с впечатление, че както при светската власт има толерирани, които се спасяват от правосъдието независимо от деянията, които са извършили".

Те коментират мудното разследване като възможност тихомълком да бъдат помилвани нарушителите на реда в църквата.

Темата “Какво се случва с църковно - наказателните дела срещу скандални духовници, които са обвеяни в мъгла”, беше засегната и в специализираното предаване на БНТ „Вяра и общество”. Съобщено бе, че за църковни провинения от години се

разследват шестима души

Разпространен в интернет клип срещу йеромонах Кирил от Троянския манастир принуди синодалните старци преди повече от две години да му наложат забрана да свещенодейства. Назначена беше комисия, която да проучи публично изнесените данни за гей оргии в светата обител. На записа, излъчен и в телевизионно предаване, млад мъж разказва за интимната си връзка с монаха. А също и за гей аферите там. Твърди, че те се обръщали на женски имена. Най-палавият монах бил известен с прозвището Баба Гуси. Според Кирил от шестимата му събратя в расо четирима са гейове. Игуменът не бил сред тях, защото страдал от диабет.

Наказанието от синода беше да бъде отнета духовната степен на Кирил. А също и да бъде лишен от право да служи. Но да си остане монах, да бъде член на църквата, за да може да се покае за греховете си.

Целта на санкцията била не да се унищожи кривналият от пътя монах, а неговото морално изправление. “168 часа” потърси наказания духовник, но на мобилния му телефон отговаряше друг човек.

Активен участник в гей скандал беше и йеромонах Атанасий от скалния Басарбовски манастир. Светата обител се намира на 9 километра от Русе. В началото на май 2014 година отново в интернет е появиха скандални видеоклипове с Атанасий, който беше и енорийски свещеник в църквата в с. Басарбово. От клипа в сайта “Гепи ме”, заснет от македонски гражданин, се вижда как Атанасий мастурбира. А преди това обявява, че си търси мъжка компания. Предпочитал млади, мускулести мъже. Готов бил да им плаща пътните и квартирните в Русе. След като изгледали с възмущение и покруса скандалния запис, епархийският съвет реши да го премести на послушание и покаяние в манастир с недобри битови условия, без ток и вода в Разградско. Солидарни с духовния си старец, за какъвто се обявявал Атанасий, от манастира избягаха и духовните му чада – монасите Ефрем и Висарион, разказа за загадъчната авантюра свещеник.

“Това е прецедент в историята на църквата да изчезнат без да предупредят владиката”, сподели неотдавна крайно възмутен игуменът на манастира архимандрит Антоний.

А на

тримата монаси бегълци

епархийските съветници наложиха пълно заприщение от свещенодействие става ясно от прессъобщение на Русенската света митрополия. Това не ги стресна, защото братята бяха забелязани да се разхождат в цивилно облекло по улиците на крайдунавския град. “Изглеждаха доста щастливи, въпреки че срещу тях върви църковно разследване”, разказаха свидетели. Те припомниха обвиненията от митрополията, че по време на бягството от манастира в една мразовита януарска нощ изнесли и църковна утвар, собственост на манастира. Разказаха и друга подробност - йеромонах

Атанасий плащал по 1000 лева на

козметюици, а понякога се разплащал и с пуйки от манастирското стопанство, за да го направят привлекателен за сексуалните му партньори в сайта за запознанстава “Гепи ме”.

Абсолютен скандал според духовници било, че на Атанасий било позволено да се причестява. Наши хора в митрополията определят наказанието като елементарно и смешно. Според тях църковно следствие срещу Атанасий и дружината му изобщо нямало.

В канцеларията на духовната институция срещу монах Висарион постъпила жалба от Пенчо Алексиев от Русе. Той се оплакал преди това на полицията, а после и на владиката Наум, че

бил пребит

от Висарион с бастун. Даже приложил медицинско свидетелство за пораженията по цялото си тяло.Бившият игумен на Бачковският манастир, Агатоникийския епископ Борис, е най-известното име в листата на разследваните от синода. Заради порноклип, в който той предлага на три служителки в манастира, негови подчинени да участват в сексоргия, синодалните старци го изпратиха на послушание и покаяние в Рилския манастир. Бруталните кадри с оферти към дамите “Можеш, можеш” буквално вбесили висшия клир, за да вземе крайното решение от луксозен манастир

да го заточат в сурова монашеска килия. Синодална комисия трябваше да разследва срамните деяния на владиката. Бившият ръководител на манастира беше уволнен веднага. Наложен му беше аргос, забрана да свещенодейства.

“Втора година все още няма никаква яснота докъде е стигнало разследването и дали изобщо то ще завърши с обвинителен акт и предаване на църковен съд", ядосват се богослови. Те смятат, че скандалният игумен изобщо не е разпитван от комисията, която трябваше да събира данни за провиненията му.

“168 часа” първи откри и засне наказания епископ в новия му дом. Вместо светата Библия в ръцете му беше книгата на проф. Иван Денев “Децата на социализма”. А красиви девойки му правеха компания. Православната християнска общност беше буквално скандализирана от идеята на Великотърновския владика Григорий Борис да бъде преместен от Рилската света обител в неговата епархия. Задачата му беше да изготви специална програма за икономическо и

спиритуално възраждане

на духовните средища - общо 22 манастира, девически и мъжки. Тогава срещу решението на Григорий се опълчиха и богослови. Аргументите - ако Борис поеме управлението на манастирите, те може да се превърнат в публични домове. Отец от Стражица сподели, че досега скандалният Борис нито се е появявал в епархията, нито е реставрирал манастири.

Независимо от протестите със свое решение от 13 юни 2014г. висшият клир на БПЦ даде благословение по предложението на Григорий за рокадата. Почувствал се свободен, дядо Борис даже си позволи да се скрие за известно време в русенския квартал “Средна кула”. “Беше на почивка сред уникална природа”, разказаха местни хора.

Още интервюта и мнения по темата четете в хартиеното издание на "168 часа"