Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С 60 хиляди лева общините Каварна и Балчик финансират проекти за обучаване на децата в спорта голф. В същото време Каварна е пред финансов колапс и подготвя закриването на хирургичното отделение на болницата.

На предстоящата сесия на Общинския съвет за първи път от 12 г. ще бъде гласувано и предложение за увеличаване на местните данъци и такси в размер до 40%.

В началото на юли общината и голф клуб "Тракийски скали" започват проект "Лятна детска голф академия". Финансирането за нея е от дарение на "Инос 1", които заедно с "Митцубиши" са собственик на ветропарк в землището на Каварненско. Според мениджъра Вера Петрова дарението е по договор за ползването на земите и е в рамките на 70 000 лв. Условието е половината от средствата да бъдат целево отпуснати от дарителя, а останалите да се разходват от общината по тяхно усмотрение.

Договорът е от 2004 г., през това време сме купували рентгенов апарат за болницата, парите за ползване за осветлението на нос Калиакра, за фестивали и най-различни обществени нужди, споделя Петрова. Тази година

общината поиска 40 000 лв., с които да организират

голф академия

за децата. 25 000 лв. отпуснахме на кмета на най-голямото село в общината - Българево, за асфалтиране и още 5 хил. лв. за закупуване на техника за косене, допълва тя.

На 15 юли стартира детската голф академия. В нея първоначално са записани 70 деца на възраст между 7 и 18 г. Те са вземани с автобус на общината и са транспортирани до близкото голф игрище. По официални данни 48 деца са завършили въпросното обучение и за това са получили съответния сертификат. Уроците по елитарния спорт са се провеждали два пъти в седмицата.

Елементарната математика показва, че общината е имала едни 40 000 лв. за харчене през клуб "Тракийски скали". Не е ясно как и на каква основа е избран точно този от трите налични клубове, както и по какъв начин е калкулирана цената на услугата за всяко дете, тъй като са започнали 68, по някое време са станали 59, накрая финиширали 48 възпитаници.

Инициативата беше широко отразена и на страницата на общината, и през медиите, така че можете да се информирате оттам, коментира пресаташето на Община Каварна Галя Велчева. Тя не можа да уточни

защо се разминават

цифрите в броя на децата

и по отношение срока на обучението, но беше категорична, че е публикувала информацията, която е получила от пряко ангажираните с проекта.

Няма яснота и по отношение на броя учебни часове, всеки от които е астрономически. В част от официалната информация се твърди, че академията ще трае от 15 юли до 15 септември, а в други - от 15 юли до 1 септември. Тъй като децата тренират само във вторник и петък по един час, може да се приеме, че средноаритметично за 17-те часа във всяко дете са инвестирани по 833,33 лв. Което прави по 49 лв. на час.

Сумата не е висока за обучение по голф, но реално представлява 5-дневна такса в частна занималня за пълен ден, заедно с обяда.

Защо и кой е решил, че бедната Каварна има най-спешна нужда да отглежда бъдещия Тайгър Уудс за своя сметка, никой в крайморския град не знае. Хората обаче са изнервени, защото дори освен елементарни познания за голфа срещу 833 лв. един бон на дете нищо няма да се постигне. Те припомнят, че цените на един час игра на игрището са между 115 и 170 лв., като в това не се включва наемането на бъги.

Преди дни кметът на Община Каварна внесе докладна, в която предлага на следващото заседание да бъдат увеличени размерите на местни данъци и такси от 15 до 40%. Каварненци припомнят, че през последните 12 г. никой не е променял данъците им. Към момента Община Каварна

има над 300 000 лв. неразплатени

задължения

към фирми, детски градини и лица. Не е превела нито стотинка за капиталови разходи на селата си. Болницата е недофинансирана, в момента може да изплаща само заплатите на лекарите и сестрите, при това - част от тях благодарение на дарения от земеделските производители. За първите 8 месеца на т.г. общината има изпълнение на бюджета от собствените приходи от 54%, което предполага неизпълнение на годишния с над милион и половина, категорични са финансови специалисти от кметството.

Община Каварна не е единствената амбицирана да прави децата си спортисти в най-скъпия спорт на света. В момента на игрището на Вlack sea rama тече "запознаване на децата от Балчик със спорта голф". Проектът е общ между собственика на игрището и общината.

Той е на стойност

20 000 лв.

Продължителността му е 1 календарен месец. Децата, които участват в него, са 320 и са подбрани от трите училища в града, коментира главният специалист по връзки с обществеността и медиите на общината Сава Тихолов.

Колко струва един урок по голф за децата четете в печатното издание на "168 часа".