Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1985 г. искаха да отвлекат деца от Международната асамблея на мира. Досега внушават на тези хора, че Турция е тяхната родина. Могат да поискат референдум за автономия.

- Г-н Асенов, какви бяха групите на протурска основа, които разкривахте?

- След 9 септември 1944 г. е имало стотици такива. Някои са се занимавали с шпионска дейност, други с терористична, трети с поддържане на протурския дух - с агитация, пропаганда, лозунги. Основната цел на турската държава бе да се втълпи на това население, че принадлежи към турската нация.

Дори и преди Възродителния процес някои групи се занимаваха с терористична дейност. Най-голямата група бе заловена в Пловдив през 1984 г. Там загина една жена. След това същата група продължи на гара Буново, където живота си загубиха 7 души, две от които деца.

Всъщност това бяха единствените жертви, които допуснахме. Мога да кажа, че ДС е предотвратила десетки терористични актове. През 1985 г., когато започна Възродителният, една група бе решила да унищожи моста над река Арда, да постави взривно устройство в чакалнята на паспортното в Кърджали, да вземат заложници оттам и да отвлекат деца, участващи в Международната асамблея "Знаме на мира".

Били са въоръжени с пистолети, но нашите получават сигнал и засилват охраната. Всичко това е предотвратено. През същата година по време на концерт на известния тогава певец Оскар Бентън бе взривена бомба под сцената, но нямаше жертви, а атентаторите са разкрити. Имаше един случай, когато български турци бяха отвлекли две деца, за да ги пуснат да минат по река Резово, но ги спряха, не постигнаха целта си.

През 1982 г. имаше планирано нападение над партийни и държавни лица, което също бе осуетено. Спомням си и за един взрив през 1984 г. в църквата в село или в гр. Бенковски, но атентаторът бе открит и осъден. Наистина десетки бяха предотвратените терористични актове. В периода 1987-1988 г. може би разкритите групи с цел съпротива на Възродителния процес бяха 39. А от 9 септември 1944 г. до 1989 г. мисля, че 1500 души бяха уличени в шпионска дейност и подаване на информация на турското разузнаване, като 500 от тях са осъдени, а останалите са профилактирани да прекратят дейността си.

- Турското разузнаване имаше ли нещо общо с това?

- Имахме данни, че е поискало от тези групи да ни провокират с тези атентати.

- Как сте успявали да предотвратявате толкова много терористични актове?

-Имахме много добра агентура сред тях, умело се боравеше с подслушването, което също даваше много ценна информация. Но най-вече се разчиташе на агентите, които се внедряваха в тези групи и вербуваха хора. Правеха се най-различни комбинации, за да не ни разконспирират агентите Някои се вкарваха за кратко в затвора и др. Истината е, че Турция не спря да работи срещу нас, но ние имахме невероятно голяма успеваемост. Ако направите сметка за последните 25 години колко техни агенти са разкрити, ще разберете на какво ниво е била ДС.

- Сега какви са целите на Турция у нас?

- Сред това население да се поддържа чувството за принадлежност към турската нациия, внушава им се, че това е тяхната родина. Неоосманската политика на Ердоган и на бившия му премиер Давутоглу цели засилване на влиянието им и в един момент, когато поискат, да поставят въпроса за отделяне на тези части от нашите земи. Освен всичко друго, там те вече имат икономическа и културна свобода.

- В какъв смисъл икономическа?

- Много турски фирми закупиха там земи и обособиха чисто икономически тези райони. Целта на Османската империя тук, общо взето, я постигат. Остава в един момент с политическа воля да поискат референдум и Кърждали и Разград да станат автономни.

- Биха ли действали с тероризъм?

- Турското разузнаване няма нужда от това, те си имат агентура, могат да я използват винаги и при усложняване на ситуацията да я консервират.