Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният причинил смъртта на жена по непредпазливост през 2010 г. Тогава сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, в което се признал за виновен. Юристи: За подобни престъпления не се лежи в ареста.

Бейхан Исмаил, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на Никола Терзиев, чиято сестра написа отворено писмо до Бойко Борисов, остана в ареста.

Това стана, след като Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата да му бъде определена най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" въпреки обвинението, което е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Исмаил е вторият случай на територията на Варненския апелативен район в рамките на 2 месеца, в който обвинен в непредумишлено престъпление е лишен от свобода. Първият е Анита Мейзер, която продължава да стои в ареста за това, че без умисъл е предизвикала тежка телесна повреда, довела до смъртта на мъжа й Николай.

Случаят с Никола Терзиев придоби огромен обществен резонанс, след като сестра му Боряна Терзиева написа отворено писмо в социалните мрежа до премиера Бойко Борисов. Тя е придружена от снимка на брат й от преди години - той - момче, с Бойко Борисов - тогава главен секретар.

“Дали брат ми - достоен син на недостойна държава, почива в мир?”, пита младата жена и припомня на Борисов, че едно време се е оплаквал:

“Ние ги хващаме,

те ги пускат!”,

а сега “даже не ги хващате!”, упреква жената и допълва, че убиецът на брат й към началото на октомври е даже без повдигнато обвинение. Младата жена разказва, че брат й Ники е убит при катастрофа, според нея от шофьор, карал с 220 км/ч. Инцидентът станал на автомагистрала "Хемус" на 28 август. На 2 октомври живеещата в чужбина почернена сестра споделя видимо изгубила надежда за правосъдие, че "убиецът" даже не е задържан и кара спокойно тунингованата си кола, макар че преди години е убил на пешеходна пътека жена.

Острото писмо, тиражирано в медиите, предизвика мигновена реакция от страна на премиера Бойко Борисов. Той проведе разговор с осиротялата майка на младия мъж Анелия Терзиева. От12 октомври обвиненият за смъртта на детето й нощува в ареста за месеци.

Проверка още тогава на "168 часа" установи, че при огледа на местопроизшествието са извършени и спазени всички законови изисквания. Обективно! Назначени са няколко експертизи, които трябва да докажат причинно-следствената връзка в катастрофата, довела до смъртта. На оцелелия водач са правени тестове за алкохол и наркотици, но не е установено наличието на каквито и да е упойващи вещества.

От Варненската окръжна прокуратура категорично опровергаха ширещата се в общественото пространство теза, че Бейхан Исмаил е задържан под стража заради личната намеса на премиера. Чакахме резултатите от експертизите, включително и от автотехническата. Тя изяснява обстоятелствата, при които е възникнало пътно-транспортното произшествие, категоричен е зам.-окръжният прокурор Радослав Лазаров. Нямаше как без доказателства да повдигнем обвинение и да поискаме от съда определяне на мярка за неотклонение, уточни той за "168часа".

Обвинението, което е подвигнато на Бейхан Исмаил е по ч. 343, ал.1, б. В от НК. Текстът определя наказание за причинени по непредпазливост тежка или средна телесна повреда от лишаване от свобода до 3 г. или пробация.

Юридически Исмаил е неосъждан. Той няма отегчаващи вината обстоятелства. До чистото съдебно минало се стига след реабилитацията по право по предходно негово осъждане. През 2010 г. той сключва споразумение с прокуратурата, одобрено от съда, с което си признава за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост. Тогава той прегазва на пешеходна пътека варненка.

Смятам, че задържането под стража е доста сериозна мярка за човек, който по непредпазливост е причил това, за което е обвинен, сподели пред "168часа" адвокатът му Атанас Друмев. Той подчерта, че подзащитният му не е бил нито пиян, нито дрогиран, няма криминални прояви.

Живеел на семейни начала с едно момиче и се грижел за семейството си. Ходел на работа. Каквото и да се е случило, то не е било целенасочено, просто е инцидент, допълни адвокатът, като отказа да коментира подробности от възникването на самата катастрофа. Сестрата на убития Николай от години живее в Стокхолм. Тя отказа да коментира каквото и да е пред "168часа", за да не навреди на разследването.

Какво е мнението на юристите по въпроса четете в хартиеното издание на "168 часа".