Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

56 милиона жени годишно правят аборт. Най-строги мерки срещу прекъсването на бременност има в Никарагуа, Чили, Ел Салвадор и Малта

Средно 56 милиона аборта се извършват всяка година в света, алармират от Световната здравна организация. Това прави над 150 хиляди всеки ден. В доклада на организацията се уточнява, че над 70% от жените, прекъсващи бременност, са от развиващите се страни и под 30% - от развитите. Изчислено е, че 25% от всички бременности завършват с аборт.

От СЗО обясняват, че особен риск представлява фактът, че 22 милиона годишно са криминалните аборти – извършвани незаконно, извън болници, както и от хора без медицинско образование. Това води до над 5 милиона жени, приети по спешност в болница след такава процедура, както и до 47 хиляди смъртни случая годишно. По данни на организацията финансовото измерение на проблема е 680 милиона долара годишно за третиране на усложненията, настъпили след криминален аборт.

Според СЗО няколко са основните причини, каращи жените да избират нелегално прекъсване на бременност – строги закони в различните страни, липса на нужните здравни заведения, висока цена, обществени нагласи, необходимостта от разрешение от страна на родителите или на съпруга. Най-засегнатият континент е Африка, където се извършват всички 29% от рисковите аборти в света и се наблюдават 62% от смъртните случаи вследствие на процедурата. Най-голям брой аборти пък се извършват в Латинска Америка, където една от всеки три бременности завършва с прекъсването й. Причината за огромния брой нелегални процедури е фактът, че в повечето латиноамерикански страни прекъсването на бременност е противозаконно. Там властите не са готови да се противопоставят на католическата църква, която забранява абортите. От Ватикана категорично отричат възможността за прекъсване на бременност дори при установен риск за ембриона. Официалната позиция на папата е, че абортът не само не е по-добър вариант от вируса зика, но е и категорично престъпление и “човешко зло”. 

Именно под натиска на католическата църква активисти се опитаха да въведат строг закон и в Полша. По призив на свещеници организацията "Стоп на абортите" предложи те да бъдат изцяло забранени, дори и тези по медицински причини, както и жените, подложили се на такава интервенция, да носят наказателна отговорност. В момента мерките в страната срещу прекъсването на бременност са доста по-строги от тези в други европейски държави. В Полша аборт по желание не е позволен по закон и разрешение се получава единствено ако животът на майката или на бебето е застрашен или при случаи на кръвосмешение или изнасилване. По данни на полското здравно министерство в страната се извършват около хиляда официални аборта годишно.

От организацията "Стоп на абортите" обаче искаха дори при медицински показатели жените да нямат право на аборт и тези, които направят такъв, да бъдат застрашени дори с лишаване от свобода до пет години. Полската федерация на движенията в защита на живота поиска дори спешната контрацепция да бъде напълно забранена и тези, които я разпространяват, да бъдат наказвани с до две години затвор. От полската федерация на жените изразиха притеснения, че още по-строгите закони ще провокират увеличаване на броя на нелегалните аборти, за които се смята, че са около 10 хиляди на година. Проектозаконът предизвика мащабен протест в множество градове в страната, като десетки хиляди жени не отидоха на работа и дори не пуснаха дъщерите си на училище, за да излязат по улиците и да изразят несъгласие в потъпкването на правата им. В крайна сметка парламентът отхвърли законопроекта с 352 гласа "против", 58 "за" и 18 – "въздържал се". Очаква се обаче нов вариант на закона да бъде отново внесен за разглеждане. 

Най-строги мерки срещу абортите съществуват в католическите страни, като в някои от тях - Никарагуа, Чили, Ел Салвадор и Малта прекъсването на бременност не се разрешава дори когато е застрашен животът на майката или на бебето. И докато в страни като в Бразилия властите поне обсъждат варианти за облекчаване на режима, в други мерките даже се затягат. Такъв е случаят в Никарагуа например, където до 2006 г. прекъсването на бременност е разрешено при риск за живота на майката, и то само с потвърждаващи документи за неизбежността на ситуацията от трима различни лекари. Но под натиска на католическата църква тогавашният президент Енрике Боланьос налага цялостна забрана на абортите, които той нарича “екзекуция на невинен живот”. За незаконно прекъсване на бременност жените в страната са застрашени с до 6 години затвор. Те са длъжни да износят плода дори когато няма шансове нито бебето да се роди живо, нито те самите да оцелеят след раждането. 

В други страни в Латинска Америка като Бразилия, Колумбия, Доминиканската република, Мексико, Венецуела прекъсването на бременност е възможно единствено с разрешение от съда, и то при висок риск за живота на майката или след изнасилване. Абортите са забранени и в страни като Саудитска Арабия, Египет, Иран, Афганистан, Либия, Оман, Йемен. Емблематичен е примерът от 2013 г., когато в Парагвай 10-годишно момиче забременява след изнасилване от доведения си баща. Въпреки риска за физическото и психичното й здраве властите в страната категорично отказват да й се разрешат да прекъсне бременността.

Строги са законите и в много от страните в Африка като Ангола, Того, Чад, Конго, Нигерия, Сенегал, Танзания, Кения, където е възможно да се получи разрешение за прекъсване на бременност само в изключително редки случаи. Основният проблем в тези страни е и огромният брой на аборти, извършвани извън медицински заведения и от неспециалисти. 62% от смъртните случаи вследствие на нелегален аборт са именно в Африка. В Азия най-стриктни са забраните в Бангладеш, Индонезия, Лаос, Шри Ланка. В същото време Китай е страната с най-много аборти в света. 

Още въвеждането на политиката за едно дете в семейство в началото на 80-те слага началото на милиони аборти годишно, много от които насилствени, както и на стерилизация на жени без тяхното разрешение. Практиката е особено опасна, тъй като в страната често жените изчакват докато разберат какъв е полът на бебето, и едва тогава се решават на аборт, най-вече ако се окаже, че носят момиче. Допреди няколко години легално се извършва прекъсване на бременност дори в шестия месец, което крие огромни рискове за здравето и живота на жената. По неофициални данни в страната се правят 10 хиляди аборта всеки ден. През 2005 г. е приет закон за ограничаване на прекъсване на бременност след 14-ата седмица, но освен това през 2015 г. Китайската комунистическа партия официално разреши на всяко семейство да има по две деца.