Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото и да са различни ушите на хората по размер, форма, дебелина или цвят, ушните им миди са гладки.

Но вие без съмнение сте срещали човек с гънка в долната месеста част на ушната мида - линия, която сякаш я разделя на две? Тази гънка се нарича “Белег на Франк”. Името идва от човека, който първи се е досетил, че това е нещо повече от обикновена бръчка на кожата.

През 1973 г. американецът д-р Сандърс Франк изпраща писмо до авторитетното издание “Ню Инглънд джърнъл ъв медисин”, в което описва свое проучване за връзката между ушната гънка и сърдечносъдовите болести. Той открива 20 такива гънки при хора с увредени сърца от ангина.

Оттогава са направени доста изследвания и повечето от тях потвърждават изводите на Франк. Все още обаче не е установено със сигурност защо болното сърце се издава тъкмо чрез гънка в ушната мида.

Има няколко обяснения:

Недостигът на кръв до мидата кара кожата й да се сбръчка. Ако кръвта не стига до нея, някъде нещо я блокира.Еластиновите и колагеновите фибри в ухото отслабват, а това означава, че същото отслабване е налице и в коронарните артерии.Коронарните артерии завършват в средното ухо. Щом там има проблем с кръвоносните съдове, проблем има с артериите и по продължението им навътре в тялото.

Алтернативната медицина също прояви интерес към гънката, тъй като се оказва, че тя се появява на мястото с най-висока електропроводимост в целия слухов апарат.

Според японски учени гънката по диагонала на ушната мида може би се дължи на скъсени теломери на клетките, причина за което е метаболитен синдром вследствие на атеросклероза в късна възраст. Такава гънка обозначава хората с повишен сърдечен риск, смятат те.

Теломерите във всяка клетка са накрайници от двете страни на нишката на нейната ДНК, които я предпазват от увреждане. Колкото по-дълги са, толкова по-добре.

И наистина, при липсата на друг симптом видимата гънка на ухото често е знак за силно стеснение на коронарните артерии, на периферната кръвоносна система или на кръвоносните съдове в мозъка.

Проучване от 2014 г. споменава за човек с високо кръвно, прегледан амбулаторно. Лекарят забелязал гънката на Франк и на двете му уши и предложил да си изследва сърцето, макар да нямал симптоми на болен. Оказало се, че лявата му коронарна артерия е 80% запушена, а дясната - 90%. “Поставен му бе троен байпас и оттогава е добре”, посочват учените.

Рискът сърцето да е болно при наличие на гънка е изчислен на 1 към 45 чрез изследване на вече приети в болница пациенти с болни сърца. 95% от тях са имали и гънки по меките части на ушните миди.

Честотата на гънките по ушите варира в света според региона и културата и това също е странно. Друго японско изследване също открива “безспорна и много силна връзка на гънката със сърцето”, но при изследваните 1000 японци гънките се оказали по-малко от очакваното.

“Нашите изводи са, че, първо, при възрастните японци ушната гънка е много по-слабо застъпена от гънките, установени при други изследвания в Европа и Америка. И, второ, с възрастта гънките се увеличават, но това няма връзка с други рискови фактори за сърцето”, пишат учените.

А дали гънката дава и други сигнали?

Ушната гънка индикира болно сърце само ако не е съчетана с изявата на симптоми на други болести. Специално е проверено дали ушната гънка е надежден сигнал за ретинопатия при диабетиците - не е.

И все пак има система, по която се пресмята рискът за сърцето според дължината, дълбочината и наклона на гънката:

На едното ухо и недовършена - малък рискНа едното ухо и довършена - умерен рискНа двете уши е довършена - много висок риск.

Тази гънка е като канарчето в мината за въглища. Ако я видите на нечие ухо, не я пренебрегвайте. Доктор може да спаси живота му.