Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка на мизерно намазани филийки с лютеница и връхче от сирене, раздавани на децата в училище, обиколи социалните мрежи и предизвика бурното негодувание на българите.

"Грамажът в сандвичите, които продаваме на училищата във Варна, е строго определен и аз като управител не бих си позволил отклонение от стандарта, защото веднага ще претърпя санкция. Това заяви за "168 часа" Валентин Спасов, шеф на фирмата доставчик.

"Не искам и да бъда изкупителната жертва на гневни майки, защото просто изпълнявам стриктно правилата", допълни той.

Снимката предизвика бурна реакция в социалната мрежа, като всички упреци бяха отправени срещу производителя.

Ситуацията бе определена като повече от скандална и поредното доказателство как се краде от децата ни. Най-точен бе един от родителите, който разясни, че този сандвич прилича на филии, от които е избърсан нож, използван преди това за лютеница, а трохата сирене е изпусната случайно.

По този повод "168 часа" се свърза с управителя на фирмата производител "КСИ Инвест" АД, чието име се вижда на опаковката.

Според него компанията е задължена да прилага стандартите, определени от наредбата на Министерството на здравеопазването. "Това, което виждате на снимката, е по утвърдени рецепти в сборник за ученическо и столово хранене", каза управителят. В рецептурника били определени видът, качеството и грамажа на това, което ще се влага.

Той пък е утвърден

в специална наредба,

по която фирмата е длъжна да работи.

В авторския колектив, написал “Сборник рецепти за ученически столове и бюфети”, издателство “Техника”, са доц. Стефка Петрова, проф. Донка Байкова, доц. Христо Юруков, инж. Марияна Кртишева, инж Борка Цветкова, инж. Маргарита Кръстева, инж. Стоянка Ненова. Той е задължителен и е част от наредба 37 от 21.09.2009 г., подписана от министъра на здравеопазването. Грамажът е определен в рецептурник, одобрен от министъра на здравеопазването.

"Ако не го спазвам, ме заплашват санкции", категоричен е управител на фирмата производител.

В случая в сандвича с лютеница и сирене трябва да има 2,4 грама сирене, 41 грама лютеница и 44 грама хляб.

Няма как да избягам от тези параметри, защото РЗИ, Агенцията по храните и Комисията по защита на потребителите ме проверяват за качеството на храните, Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите. Част от тях по 2 пъти в месеца.

Най-малкото отклонение от рецептурника води до санкция, защото промяната в грамажа променя съдържанието на солта в сандвича и баланса на другите хранителни вещества.

Колко струва този сандвич и какво още пише в сборника, четете в хартиеното издание на "168 часа"