Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нападения на студенти край два университета в САЩ последваха стрелбите срещу хора в мол

в Бърлингтън и в град Балтимор.

Два инцидента с нападения над студенти в близост до учебни заведения през нощта в неделя в САЩ влязоха в световните новини. В лагера на университета на Илинойс стреляха в студенти, край университет в Бостън бяха атакувани с нож. Около 15 души пострадаха. Мотивите за нападенията не са ясни, но според коментари в социалните мрежи е възможно да имат връзка с активизация на ислямистите.

Няколко часа преди нападенията над студенти полицията задържа стрелеца от търговския център Cascade Mall в щата Вашингтон, където загинаха петима души. Той се оказа емигрант от турски произход. Преди това бе разкрит Ахмад Хан Рахами, организирал взривовете на 18 септември в Манхатън и Ню Джърси, когато бяха ранени 29 души. В дневника му е открита препратка, която най-вероятно го свързва с починалия вече “министър на пропагандата” на “Ислямска държава” Абу Мохамед ал-Аднани.

Един мъртъв и десет пострадали в Илинойс

Към 12,38 ч. през нощта в лагера на Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн се чуват изстрели. Очевидци съобщават за минимум десет пострадали в близост до бар “Ред Лайън”. Един е починал от раните си в болница. Починалият е Жорж Корчев от Чикаго, който скоро щял да започва работа в медицински център. След около половин час в нова стрелба е ранен още един младеж. “Стойте по-далеч от Грийн стрийт и Втора улица” – гласи съобщение, появило се на сайта на университета. Парадоксалното е, че зоната на лагера е gun free zone и тук е забранено използването на оръжие. Пред дошлите веднага полицаи студенти твърдят, че убиецът, стрелял в хората, е напуснал зоната на лагера с кола. Не е ясно дали е имало още един стрелец. Говорителят на полицията в Шампейн ЛаЕйша Мийдър твърди, че засега причините за инцидента не са ясни.

Малко по-късно се случва втори инцидент – в 2,10 ч. в Бостън край студентските общежития на колежа “Емерсън” са нападнати и ранени тежко с нож и с острата част на разбита бутилка седем студенти. Джо Мелън, работник в гараж, казва пред местни медии, че е видял 20 мъже да се ръгат пред нощния клуб, но не може да каже кой кого е пробол. “Има кръв навсякъде” – споделя пред “Бостън глоб” Санджай Пател. Според старши офицера от полицията Бърнард O’Рурк един от двамата заподозрени – азиатец и латинос, е отлетял на юг.

Това е четвъртият инцидент на масово убийство за кратко време. В последните два дни зачестиха инцидентите на обществени места в САЩ, при които бяха убити или пострадаха хора. Освен стрелбата на 20-годишния емигрант от Турция Аркан Четин, убил петима души в Бърлингтън, щата Вашингтон, трима неизвестни стреляха по хора в град Балтимор, щата Мериленд.

Заразна ли е масовата стрелба?

Някои учени, които изучават разпространението на социалните вируси, са категорични: “Да.” През февруари тази година в град Каламазо, щата Мичиган, неизвестен бял мъж около 50-те открива стрелба от шевролета си срещу случайни мишени, повечето от които са слизали от колите си. Първата му жертва е жена, която прострелва на паркинга пред дома й с четири поредни куршума. Тя е тежко ранена. Към 10 часа вечерта той стреля срещу трима души в автосалон. Двама умират. След това мъжът открива огън срещу хора на паркинг пред ресторант – четирима умират и петима са в критично състояние. Мъжът не е заловен.

Шери Тауърс, физик от Университета на Аризона, която проучва начините за разпространяване на социалните вируси, се вълнува от случая в Мичиган. Миналата година тя публикува заключенията си от изследване, базирано на математически модели, според което масовата стрелба е заразна като вирус. Тя проучва сходни случаи на масова стрелба в продължение на 13 дни и стига до извода, че вероятността за повторението им рязко нараства, твърди в. “Вашингтон пост”. Случаят в Каламазо потвърждава теорията й. Пет дни след стрелбата от неизвестния бял мъж, жител от Канзас, стреля в 17 души и убива трима, отново от колата си. За Тауърс новият епизод от стрелбата е почти неизбежен.

На фона на поредицата масови разстрели криминолозите и дори полицията и ФБР се обръщат към вирусната епидемиология и психологията на поведението, за да разберат мотивите на “стрелците” и да си изяснят дали е възможно разпространението на масова стрелба като грип.

“Тези събития се концентрират в определени промеждутъци от време и едното повишава вероятността за следващото” – казва Гари Слаткин, лекар – епидемиолог в Университета на щата Илинойс в Чикаго и ръководител на организацията “Излекувай насилието”, която разглежда престъплението като болест. Според него насилието носи чертите на “заразна болест”. Тауърс твърди още, че разстрелите, при които загиват по-малко от четирима души, не предизвикват безпокойство, тъй като не намират много място в новините и не провокират нови инциденти.

“Именно най-тиражираните събития ни карат да се обръщаме към термина вирусология - инкубационен период, пренасяне, възприемчивост – масовите разстрели се разпространяват като простудните заболявания. Тауръс споделя, че 30% от атаките се дължат на “отзвук” от предишни разстрели. Според нея обаче понякога за престъпниците има продължителен инкубационен период. Убийците често се вдъхновяват от минали случаи за масови разстрели – те хвалят извършеното от предшествениците им, усъвършенстват методите им и се стремят да ги задминат по брой на жертвите и слава. Изследователите установяват, че кражбите на самолет от 70-те години например имат “инфекциозен характер”. Същото се отнася и за самоубийствата на известни хора – след самоубийството на Мерилин Монро например самоубийствата нарастват с 12 процента.

По какви причини стрелците, които извършват масови убийства, са различно възприемчиви - четете в хартиеното издание на "168 часа".