Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само 10% от тях са истински богаташи.

Над 4000 русници притежават разрешителни за постоянно местоживеене във Варненско. Неофициално се твърди, че десет пъти повече са собствениците на имоти в Северозападна България. Повечето от руснаците купуват имоти чрез регистрираните си фирми в България. През последните години жилищата се купуват на изплащане не заради липса на средства, а покрай проблемите при изнасянето им от Русия, твърдят брокери в морската столица.

Семейството на Ирина и Иван идва от Далечния изток. Имат две деца. Двамата се занимават с онлайн търговия. Това им дава възможност да избират къде по света да живеят. Преди 2 г. четиричленното семейство пристига във Варна. Наемат обширна квартира с 2 спални и просторна дневна в центъра на града. Във възторг са всяка сутрин от това, че през прозореца виждат изгрева, изплуващ от морето. По-големият им син е в 3-ти клас, а по-малкият – в предучилищна. Въпреки че не знаят български език, двамата се справят толкова добре, че тази година баткото става градски шампион по математика.

"Избрахме Варна, защото е много красива. Топло е, има море. При нас, в Сибир, е толкова студено. Едва сега разбрахме колко важно за начина на живот, за настроението и за здравето е слънцето и топлината” споделят двамата пред „168 часа”.

Ирина и Иван са двама от близо 40-те хиляди руснаци, за които се твърди, че имат имоти във Варненско. Покупката на имот е най-лесният начин да пребиваваш продължително в България. Всяка сделка осигурява на собствениците разрешително за следващите 3 г. Тъй като според законодателството чужденци нямат право да придобиват недвижими имоти, всички те са купени на юридически лица – български фирми на руските граждани.

През 2004-2005 г. стартира процесът с покупка на жилища от руснаци. Тогава масово се търгуваха ваканционни имоти. Твърди се, че около 30 000 руснаци тогава са купили такива по Черноморието. Предпочитаните места бяха курортите като кк "Златни пясъци" и незначителна част в Балчик. Собствениците им ги използват само през 4-те летни месеца. Тогава цените бяха разгромяващи. Вървяха от 1000 до 3000 евро на квадратен метър – последните на първа линия.

3200 евро за квадратен метър са плащали и руснаците, изкупили цяла кооперация в престижната Гръцка махала на морската столица. Това бяха предимно "бедни руснаци". Банките отпускаха лесно кредити. Без доказване на доходи. Кредитирането ставаше на базата на двойно по-високи от реалните им цени. Затова сега банките разполагат с голямо количество апартаменти, които могат да продадат обаче само на реалната цена.

През 2012 г. само десетте процента богат руснаци имаха възможност да си купуват жилища във Варненско. Целта им бяха големи апартаменти – поне с 3 спални, включително и до 300 кв.м.

В момента е налице нов проблем. Заради законодателството от последните 2-3 г. руснаците не могат да изнасят свободно капиталите си от Русия. Затова купуват апартаменти на изплащане. Те успяват във времето да изкарат средствата си на малки порции и пак да станат собственици на жилища.

Основните места, на които са разположени руски колонии във Варна, са местностите Бриз, Ален мак, Галата и край Варна – Бяла. В малкото градче са построени няколко комплекса, населени предимно с руснаци. Поне 18 са кооперациите, издигнати край брега на морето, които са продадени на братушките.

Цените им варират от 20 до 100 хиляди евро. Запознати твърдят, че скоро и последното жилище ще се изтъргува успешно. Твърди се, че над 4000 руски семейства вече са придобили собственост в градчето, което само по себе си наброява толкова българи. Затова местните се шегуват, че трябва да се слагат указателни табели на руски език. Те са доволни, защото строежите и оживлението в Бяла увеличават финансовия оборот в района.

През летните месеци в големите търговски обекти във Варна, в моловете и веригите почти не се чува българска реч. През есента в Морската градина варненчета трудно намират приятели за игра, защото с повечето деца не говорят един и същи език.