Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пенсионери и семейства с малки деца инвестират в жилища между 60 и 200 хил. евро. Св. Влас, Равда и Слънчев бряг предпочитани за “втори дом край морето”.  В Бургас купуват луксозни апартаменти и записват децата си в наши училища “Малая Москва” - Поморие има свой квартал, в който българският е втори език.

Св. Влас, Слънчев бряг, Равда, Поморие и Бургас са местата по Южното Черноморие с най-големи руски общности.

Гигантската цифра от 500 000 имота се появи в медиите още преди 2 години. Тя бе пусната от руски източници.

Без съмнение имотите са хиляди, но точна статистика за тях и за броя на собствениците липсва, тъй като в местните администрации се отбелязва обща цифра за притежатели чужденци. Но след отлива на англичани и ирландци, които бяха първите купувачи на недвижимости у нас, руснаците останаха основна и най-голяма група. Част от тях се сдобиха с жилища именно от формирания вторичен пазар.

Причините за инвазията са поне 10 - свободни капитали, сносни цени, добри климатични условия, предимствата на страна от ЕС, относително близка дестинация, лесен контакт с друг славянски народ, пък дори и сантимент към миналото...

Чуждите граждани, регистрирани като собственици на имот в община Несебър са над 64 хил., казва кметът Николай Димитров. Това е три пъти повече от постоянното население на общината, което е около 22 хил. души. Пришълците притежават над 30 хил. имота. Значителната част от тях са руснаци.

Още преди срива на рублата пенсионирани военни, лекари и учители са купили студиа или малки апартаментчета в апартхотели в западната част на Слънчев бряг и Св. Влас, но в комплекса и близките курортни селища има и собственици на по-впечатляващи имоти.

През 2007 г. бе открит 5-звездният комплекс "Емералд" южно от Равда, със зелени площи и басейни, в който с апартаменти се сдобиха доста известни руснаци, включително и Филип Киркоров.

Комплексът, разположен на 150 000 кв.м, предлага реален лукс на първа линия, с директен достъп до морето.

Малка част от рускоговорящите собственици на имоти в община Несебър - около 5000, са тук през цялата година, повечето от тях прекарват лятото, а в свободните седмици преотдават имота на сънародници.

Промяна в тенденциите се забелязва през последните 3-4 години, когато на пазара се активизира друга група купувачи - хора в активна възраст - между 30 и 45 години, които работят и имат деца в училищна възраст.

Извън сезона, когато улиците на Бургас са сравнително по-празни, често може да се чуе руска реч. Рускини, в повечето случаи с малки деца, излизат на разходка сами или на групички. Вече е масова практика жената с децата да е целогодишно в български крайбрежен град, а мъжът да работи в Русия и периодично да отскача при семейството.

Затова агенциите за недвижими имоти отбелязаха сериозен скок в търсенето на жилища вече в Бургас и Поморие.

Руснаци изкупиха повечето апартаменти в луксозните сгради, които изникнаха в областния град на атрактивни места - в центъра и крайбрежния жк "Лазур". В най-популярната сграда, позиционирана срещу Пантеона, с търговско име Sea Garden Panorama, цената на кв.м се движи между 1500 и 2500 евро.

Силно присъствие има и в кв. "Сарафово" - към него се насочват предпочитащите да живеят в къща с двор.

Към руския пазар е насочен и т.нар. небостъргач, който се вдига в момента също на крачка от Морската градина, на улицата, по която минава трафикът към летището и Слънчев бряг. Проектът "Лазурен бряг" е градският прочит на затворените комплекси по курортите, в които има всичко под един покрив - спортни зони, заведения, магазини, СПА център с басейн, ателиета за услуги, достатъчно места за паркиране и т.н.

Заради напливът на по-млади руснаци преди година в Бургас врати отвори и руско училище. Истинският интерес обаче е насочен към българските училища.

Инициативни руснаци успяха да съборят по съдебен път наредба на образователното министерство от времето на Даниел Вълчев, която ги задължаваше да плащат, за да учат децата им в България. Изискването бе за чужденци със статут на временно пребиваващи от страни извън ЕС.

В бургаското средно училище "Св. св. Кирил и Методий" учат около 50 русначета. Много бързо се справят с езика, особено по-малките, всички са от семейства със стабилни доходи, за които преместването в България е осъзнато и добре планирано, коментират от училището.

От малките крайморски градчета като място за по-дълго пребиваване се предпочита Поморие. Там има цял район с руско население, известен като "Малката Москва" - на името на един от комплексите. Надписите в магазините също са на руски.

Първите заселници тук, масово откриват фирми за недвижими имоти и директно предлагат в Русия. Тази ниша обаче отдавна е пълна.

В Поморие има и ваканционни комплекси от затворен тип, които са изградени както от родни, така и от руски инвеститори, населени основно през активния сезон.

По данни на общината изкупените жилища са около 5800. Малка част от притежателите им ги обитават през цялата година.

През последните лета руската реч е обичайна и за улиците на Созопол. "Боджака" е зоната на юг от града по посока "Каваците". Целият бряг е застоен с вили и комплекси от по жилища. Основните купувачи в "Санта Марина" - преди входа на града, също са руснаци.

В двете най-южни крайморски общини - Царево и Приморско, руското присъствие е много по-слабо. Богати руснаци са се сдобили с вили в антрактивния комплекс "Оазис" край Лозенец. Има семейства и в селата в Странджа. За големи общности обаче не може да се говори.

Руснаците са създали свои дружества и клубове, имат активен културен и социален живот не само през лятото. В Бургас вече от няколко години функционира център "Руска реч".

В общината с най-силно руско присъствие - Несебър, никак не се плашат от многото "братушки". Местната администрация поддържа интензивни контакти с различни области и градове в Руската федерация, непрекъснато организира фестивали и конкурси, които през лятото пълнят с деца хотели, преустроени като лагери.

Кметът на Поморие Иван Алексиев също не вижда негатив в руския интерес към българските имоти. На руснаците им харесва България, бързо се вписват в средата, уважават празниците ни, казва той. В Поморие също е създаден Руски културен клуб, който поддържа контакт с местните власти.

Руснаци от новата вълна много рядко се появяват в криминалните хроники.