Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пхенян на крачка от създаването на ядрена бойна глава

В Северна Корея има култ към оръжията.

Оръжейни заводи, превърнати в музеи, филми с кадри за пуск на ракети в училищата: всичко в Пхенян напомня за мита за борбата с “врага” до последна капка кръв, пише в. “Кориере дела сера”. На този фон на 9 септември т.г. Пхенян съобщи, че на полигона Пхунгери е взривена ядрена бомба с мощност около 10 килотона. Това стана след заплаха от Северна Корея (КНДР) за превантивен ядрен удар срещу въоръжените сили на Южна Корея и на САЩ в случай на “признаци на агресия” по време на съвместните американско-южнокорейски учения през август и септември.

КНДР изстреля три ракети Nodong със среден обхват, способни да носят ядрени глави. Официални лица от Северна и Южна Корея смятат проведеното последно изпитание за

най-мощното

в цялата история

на опитите на Пхенян: предишните опити бяха проведени през 2006, 2009, 2013 г. и през януари тази година. Последните изпитвания през януари бяха с мощност само 7-9 килотона. Според руския в. “Комерсант” основна трудност на инженерите на страната досега е не само мощността на опитите, а и твърде големите размери и тегло на ядрените бойни глави, което възпрепятства поставянето им на ракети от типа “Мусудан”. Севернокорейски военни твърдят, че в последните изпитания, посветени на 68-годишнината от създаването на КНДР, е преодолян този проблем. “Резултатите потвърдиха характеристиките на бойната глава,

предназначена за стратегическата

балистична ракета

на артилерийския отряд в Хвасон.” Местни учени допълват, че този път взривното устройство е достатъчно компактно, за да бъде разположено на балистична ракета. Ако това е вярно, успешното изпитание на ядрени заряди заедно с това на балистични ракети в края на август доближава Северна Корея със стъпка напред към превръщането й в ядрена държава, твърди в. “Комерсант”. Според проф. Андрей Ланков от Университета Кукмин (Южна Корея) севернокорейският лидер Ким Чен Ун гледа на ядреното оръжие по различен начин от баща си. “Ким Чен Ир смяташе ядреното оръжие като средство за бърза защита от американско нахлуване и опит за политическо давление – казва експертът. –

Младият лидер

иска да получи

арсенал и възможности, каквито имат големите страни: Китай, Русия и САЩ. За да постигне целта си, е необходимо да намали бомбата до размера за поставянето на ракетна система.” Ученият допълва, че Ким Чен Ун не се бои от надвисналите по-големи санкции. “Преди бомбите се взривяваха, за да се постигнат икономически и други отстъпки от САЩ и други страни.

Сега не се очаква отслабване на санкциите.” Напротив. През март 2016 г. Съветът за сигурност разшири въведените през 2006 г. санкции и прие резолюция, според която се забраняват на държавите всякакви финансови операции с КНДР, както и покупки на около 80% от традиционните продукти в износа. След последния опит 15-те страни-членки на Съвета за сигурност, включително Китай, смятан традиционно за съюзник на Пхенян, подкрепиха единодушно декларация за приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност.

Напрежение

в Далечния изток

Зачестилите ядрени изпитания в Северна Корея показват, че има заплаха не само за Южна Корея, но и за Далечния изток. Проф. Ланков твърди, че след януарските изпитания на Пхенян китайското ръководство е било крайно недоволно и се е обявило за широки международни санкции, които обаче са били смекчени в името на добрите отношения с Пхенян.

Китай обаче се опасява, че технологиите в Северна Корея не може да гарантират недопускане на грешки - полет на ракета и ядрен облак към китайска територия. Друг проблем за Китай е обявеното намерение на Южна Корея за разполагането с помощта на американски експерти на противоракетни комплекси THAAD на територията й. В Китай възприемат такава стъпка като заплаха за китайския ядрен потенциал. Радарът на системата THAAD освен северокорейската територия ще може да покрива още и Североизточен Китай и Далечния изток на Русия.