Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смокиновите дървета са се появили още през неолита в Западна Азия и Близкия изток. Първите данни за тях са от 9400-9200 г. пр.Хр. в долината на река Йордан. Това са и едни от най-старите отглеждани от хората растения. Библията ги споменава много пъти. Пренесени са на Балканите още в древността, около XV век стигат Англия, после и Америка. Първи испанските мисионери ги засаждат в Калифорния.

Още в древността смокините са известни с лекарствените и хранителните си свойства. Заедно с ядките са използвани като “лек за всичко”. Според Платон тези ценни плодове са превъзходна храна за участниците в олимпийските игри, тъй като им дават физическа сила.

Билкарят Гален, живял през XI век, пише: “Ако няколко сушени смокини бъдат изядени с няколко орехови ядки, те противодействат на всякакви отрови.”

Средновековните арабски лечители са ги използвали за прочистване на стомаха и укрепване на организма.

Днес се знае, че смокините са едни от най-алкалните плодове, което ги прави ценни в борбата с много заболявания, особено с рака.

Хранителен профил

При благоприятни условия едно смокиново дърво дава плод в продължение на 200 години. Има над 1000 различни вида смокини по целия свят. Плодовете могат да се ядат сурови или сушени.

100 грама сурови

смокини съдържат:

74 калории

19 грама въглехидрати

7 грама протеини

3 грама мазнини

3 грама фибри

232 милиграма калий

1 милиграм манган

7 микрограма витамин К

1 милиграм витамин В6

17 милиграма магнезий

35 милиграма калций

1 милиграм тиамин

142 микрограма витамин А

10 милиграма витамин С

100 грама сушени смокини съдържат:

9 грама въглехидрати

3 грама протеини

9 грама мазнини

8 грама фибри

5 милиграма манган

6 микрограма витамин К

680 милиграма калий

68 милиграма магнезий

162 милиграма калций

3 милиграма мед

2 милиграма желязо

67 милиграма фосфор

1 мг витамин В6

1 милиграм тиамин

1 мг рибофлавин

5 милиграма цинк

Смокините са ключов източник на целулоза, пектин и органични киселини.

Листата на смокиновото дърво също са широко използвани в кулинарията, както и за медицински цели. Те съдържат много флавоноиди и полифеноли, включително рутин, галова киселина, хлорогенова киселина, сирингова киселина, катехин и епикатехин.

Маслото, извлечено от листата, има мощни антибактериални свойства. Едно от най-важните лечебни свойства на извлека от смокинови листа е за профилактика на диабета.

Смокиновите листа са добре известни със своите лечебни свойства при рак, сърдечни болести, язви, бронхит и белодробни инфекции, генитални брадавици, циреи, гъбични инфекции, цироза, хемороиди, високо кръвно, тения, херпес зостер, кожни раздразнения.

Проучвания показват, че плодовете на смокините помагат при лечение на болести като анемия, рак, диабет, проказа, заболявания на черния дроб, парализа. Смокините стимулират имунната система.

Ползи за здравето

Всички болни от рак имат едно общо нещо: ниски нива на рН в кръвта им. Това означава, че средата в организма им е киселинна. Това го прави благоприятна почва за всякакви бактерии, микроби и вируси. В действителност бактериите, микробите и вирусите не могат да се развиват, растат или разпространяват в алкална среда.

Смокините са един от най-алкализиращите плодове. Те съдържат бензалдехид, исорхамнетин гликозид - флавоноиди със силен противораков ефект.

Какви са ползите за зрението, кожата, за подмладяването, четете в хартиеното издание на "Здраве без лекарства"